cache/resized/ff86725122244b216a9620ab8bfe4626.jpg
VOIVODINA
După cum deja se cunoaște, rezultatele alegerilor pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din
cache/resized/25d719098d25c26444fc2647f1bca423.jpg
SERBIA
Despre zona Balcanilor de Vest se vorbește poate pre puțin în ultima vreme, deși aici este o scenă de istorie mereu
cache/resized/295670c0b54ec0d096eeb7d285d60a5f.jpg
KLADOVO
Apar primele rezultate de la alegerile desfășurate duminică, 13 noiembrie 2022, în Serbia pentru desemnarea membrilor
cache/resized/79b3c26e1855efb7bc93a291354afc06.jpg
VOIVODINA
Duminică, 13 noiembrie 2022, românii din Serbia își vor alege membrii Consiliului Național al Minorității Naționale a
cache/resized/611e79baced808e9d8dead52ab55f6e7.jpg
DIASPORA
Nu prea mulți oameni în România, mai ales cei care trăiesc departe de granița cu Ungaria, știu că în Ungaria trăiește o
cache/resized/a249bf4f0c6b4db5d3d83cd7fffe9715.jpg
EVENIMENTE
Sărăcia său bogăția unui oraș său a unei țări cel mai negreșit se vede după starea locuințelor, caselor, blocurilor său
cache/resized/1610d76dbc025cd7fe72de1715a09874.jpg
EVENIMENTE
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), beneficiar al proiectului cu finanțare europeană și proprie,
cache/resized/87c1e894277d80212ba673d219eae650.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat în perioada 14-16 octombrie 2022 o
cache/resized/03d57270157a7575ff66cee29418d7be.jpg
KLADOVO
Recensământul populației în comuna Kladovo se desfășoară fără probleme și până la această data peste 10500 de persoane
cache/resized/34681cfe185fddbcf511669951d2c82f.jpg
KLADOVO
Primă navă de croaziere a ajuns în portul Kladovo. Este vorbă despre „PRIMADONA”, sub pavilion austriac, care
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 10, 2019 - 7420 Views

VREMEA ȘACALILOR ÎN VALEA TIMOCULUI

Incredibil, dar adevărat! Trist și dureros de adevărat! După decenii de frământări ce par să nu conducă spre o țintă, dar care au generat totuși mici progrese, românii din Valea Timocului sau Serbia de Răsărit, așa cum i se mai spune regiunii locuite de o numeroasă minoritate românească, sunt din nou derutați de diverși ideologi care, din motive mai mult dubioase decât coerente, aruncă teorii otrăvite pe grupurile dedicate din vasta rețea de socializare Facebook. Un fel de șacali care dezgroapă hoituri! Din păcate, denaturarea adevărului istoric nu face decât rău fraților noștri și așa destul de oropsiți.

Anii au trecut cu repeziciune peste istoria dureroasă și mult prea încurcată a românilor din Serbia de Răsărit. Lipsiți de forță, de lideri capabili să îi unească și de noroc uneori, românii din Valea Timocului își caută cu disperare drumul către propria identitate. Despărțiți în români și vlahi, amețiți de ideologii stupide și teorii neroade, precum sinonimia, vlahismul, folosirea unor termeni inutili, precum cel de „rumân” în loc de „român”, frații noștri vorbitori de limba română încearcă să supraviețuiască, de două secole, manipulării, asimilării și prigoanei. Doar că în ultimele două decenii, atunci când s-a crezut că libertatea și unele oportunități istorice ar putea să îi elibereze de teamă și de confuzie, realitatea a demonstrat că ei s-au adâncit și mai mult într-un labirint și mai dureros. După 2012, atunci când Serbia a primit o undă de șoc dinspre România, prin condiționarea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană de respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului, dar, și mai pronunțat după luna ianuarie 2014, când Serbia a început oficial negocierile de aderare, puterea de la Belgrad s-a văzut nevoită să slăbească presiunile și să acorde drepturile cuvenite minorităților.

Din păcate, în loc să ia momentul ca pe o oportunitate majoră și să profite de el, liderii dezbinați și slabi ai românilor din Valea Timocului au găsit de cuviință să se încaiere și mai abitir și să își dea în cap unii altora. Au apărut zeci de organizații, care mai de care mai mândre și mai orgolioase, cu zeci de lideri care s-au autoproclamat unul mai român ca celălalt. S-a încercat în repetate rânduri o coagulare a puzderiei de asociații, dar nu s-a reușit pe deplin. Este adevărat că au apărut câteva federații, dar ele par să nu fie suficient de reprezentative și se dușmănesc reciproc. Ar fi de amintit aici unele care ar fi cele mai reprezentative: Congresul Românilor din Serbia, Uniunea Românilor din Serbia și Federația Românilor din Serbia. Nu voi insista în a le descrie pe fiecare, pentru simplul motiv că sunt deja cunoscute. Voi spune doar că fiecare are propria ideologie și propria variantă. Așa se face că unii cred că românul din Serbia se numește „ROMÂN”, alții că românul este, de fapt, „RUMÂN”, iar alții că denumirea corectă este „ROMÂN/VLAH”. În aceste condiții, nici dracu nu mai înțelege nimic, iar terenul este unul extrem de favorabil pentru dezbinare și manipulare.

Mai trebuie spus că Serbia nu mai are agresivitatea de pe vremuri în a combate pretențiile firești ale minorităților, ci acum le respectă, întocmai cum cere Uniunea Europeană. Acum, cel mai mare dușman al românilor din Valea Timocului nu mai este statul sârb, ci însăși românii. Dacă lucrurile nu se mișcă deloc, cauza centrală este doar dezbinarea și incoerența liderilor românilor, faptul că nu vor să aibă o singură voce puternică și că se acuză reciproc, se dușmănesc și se înjură unii pe alții. Și, mai mult decât atât, singurul organism reprezentativ în relația cu statul sârb, Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia, este ineficient și nereprezentativ pentru românii din Serbia de Răsărit, zonă unde acționează, ceva mai inteligent și subversiv, celălalt consiliu, cel al vlahilor.

Totuși, în anul 2014 a apărut o mică și plăpândă luminiță la capătul unui lung și întunecos tunel. Din Valea Timocului au ajuns în Consiliul Românesc 2 reprezentanți. Din păcate, unul dintre ei a dispărut subit și a lăsat baltă misiunea pentru care fusese ales, iar celălalt, văzându-se singur printre majoritatea puternică, s-a resemnat și s-a alăturat majorității. În 2018, luminița de care vorbeam a strălucit și mai tare. Din Valea Timocului au ajuns în CNMNRS 4 reprezentanți. Nu au majoritate, nu pot lua prea multe decizii, dar pot da un semnal. Pot întreține făclia speranței.

Doar că, din cauze destul de ciudate, de nicăieri sau poate dintr-o anticameră din care pândeau flămânzi, au apărut șacalii. Atacă și singuri, și în haită! Au început totuși cu cel mai cunoscut obicei al șacalului, acela de a dezgropa morții. Voit sau nu, din prostie sau din răutate, din interes sau din lipsă de ocupație, șacalii dezgroapă amintiri dureroase pe care românii le-au îngropat în speranța că le vor uita. Le dezgroapă și le aruncă pe Facebook! Una dintre aceste amintiri dureroase este cea a recensământului din anul 2011, când printr-o manipulare ca la carte, dublată de ignoranța și amatorismul liderilor românilor de atunci, s-au declarat în Serbia de Răsărit puțin peste 2.600 de români. Și mai rău, nici vlahi nu s-au declarat prea mulți, așa că din cei 300.000 de români au mai rămas mai puțin de 34.000. Restul s-au plictisit de atâta prostie și trădare, de lideri nepricepuți și s-au declarat pur și simplu sârbi. Ca să nu mai lungim vorba, un fluturaș electoral de la acea vreme le spunea românilor cea mai sinistră tâmpenie: că sunt vlahi!

Și când lucrurile se mai potoliseră oarecum, apar șacalii! Iar teoria lor este una cât se poate de stupidă, dar și de periculoasă și otrăvită. Ei spun că dacă nu s-au declarat la recensământ decât foarte puțini români, atunci cine a votat pentru cei patru candidați care au intrat în CNMNRS? De fapt, acest tip de șacali ocolesc cu bunăștiință adevărul sau nu îl cunosc. Ei nu vor să spună că, de fapt, nu mai contează cum s-au declarat în 2011 românii, dacă acum, la alegeri, pentru a vota trebuie să se înscrie pe lista electorală românească. Iar voturile pentru cei patru au venit de la alegători declarați români la Primărie.

Iată ce scrie unul dintre deștepții care vin să deruteze românii și așa nesiguri din Valea Timocului, iar scrierea lui o numește cu mult tupeu „ADEVĂR” (redau exact scrierea, fără să o mai corectez, pentru a ilustra că ideologii bat cumva tot spre calea vlahismului):

„ADEVAR ADEVAR ADEVAR !!! Va rog sa analizati asta situatie si tot osa va fie clar da si misterios. Tot asa cred ca si domnu care gindešte ca este expert de in Serbia osa incepe sa sa gindeasca....... La ultimu recesamint din 2011. in regiunea CLADOVO, care este viza-vi Turnu Severin, ca Vlasi sa registrat 788 da ca Rumuni 156 de persuane. Comparativ, in regiunea Zaicieriu (srb.Zaječar) cu denumiria Vlasi sint 2856si 204 ca Rumuni. Regiunea Golbat are la recesamint ca Vlasi 424 persuane si ca Rumuni 47. REAL Vlah in sarba este sinonim de Roman, da eu am prezentat real statistica. REAL este ca multi , din mai multe cauze nu sa declaresc ca si daca stiu adevaru si daca sar facia vro analiza pe baza DNK.... REAL este ca egzista si 2 consiliu nationale. Si acuma eu asi intreba : 1-Cum puate domnu Matasarevici (daca nu este Hudini) sa fie ales in Consiliu Romanesc. Care a votat de el ? 2- Din regiunea Golubat sint soti Glišici (pe care ii lauda.....). si care fac festivalu, da duamna este in Consiliu . Cum , cu 47 de voturi ? Da SCOPU meu a fost sa arat ca de la periferie, conparativ cu eia de pe malu Dunari , sint mai corecti, mai vitiaz, posibil si mai deštepti... Da unde sa duc bani si pe care sustine ? Si inca ceva. Vad ca domnu Vlada Savici prezinta ca sa face trafic cu pasaportile...nimic ciudat da cred ca este ultimu timp sa fie cineva sanctionat....”

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…