cache/resized/b2ea21e28076704f30dfb0066f530f42.jpg
SERBIA
Recent, la sediul ambasadei României la Belgrad, a avut loc o întâlnire de lucru între liderii alianței Uniunea
cache/resized/194772c4b29fc760db421400cab2f6b3.jpg
KLADOVO
Din cauză situației epidemiologice nefavorabile în legătură cu pandemia de COVID-19, recensământul în Serbia se amână
cache/resized/81d69c82955d959f28f11ff471d25501.jpg
KLADOVO
Ultimul nostru articol făcea o analiză a dezvoltării imobiliare în orașul Kladovo. Am subliniat atunci faptul că la
cache/resized/82602f5ccc61f997cef3ccb1bfc9c7e3.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS) a transmis o scrisoare deschisă autorităților de la cel mai înalt nivel din România,
cache/resized/3825b4fd738ea58ffcc1bf82670b2893.jpg
KLADOVO
Micul oraș sârbesc aflat exact în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, pe malul drept a Dunării, este o atracție
cache/resized/cce178378ef56c0c4cabd4c700245cbd.jpg
INTERVIU
Profesorul Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, face dezvăluiri dureroase și
cache/resized/14a9cf735a7d38a9d05235e3a6737d73.jpg
SERBIA
ZIUA LIMBII ROMÂNE a fost sărbătorită, la Kucevo – Serbia, cum nu se putea mai frumos și mai emoționant! Două
cache/resized/26ea4f8fe2374faffdf742dd5c53d985.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS), federația ce cuprinde un număr de 20 de asociații românești de pe Valea Timocului,
cache/resized/b9a8afd3c4638804f2b3f8344a9b4aa9.jpg
KLADOVO
Un proiect motivațional, finanțat de Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMRS), s-a
cache/resized/657bddaa420aa0235c9185f017937c36.jpg
KLADOVO
Participanții la programul educațional „ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI”, învățători din România, Republica Moldova și Ucraina, au
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mihai Badescu Scris de  Sep 04, 2016 - 2180 Views

SÂRBII DIN SVINIŢA AU SĂRBĂTORIT FESTIVALUL SMOCHINULUI

După un an rodnic, cu fructe multe şi de calitate, sârbii din Sviniţa au sărbătorit în acest week-end smochinul, pomul care i-a făcut celebri în toată România. Localnici, dar şi sute de turişti veniţi de peste tot, au petrecut împreună la Festivalul Smochinului. Şi dacă oaspeţii au venit să cumpere dulceaţă şi ţuică de smochine, gazdele au făcut tot ce se poate să-şi mulţumească clienţii cu marfă de calitate.

Cum altfel ar fi putut începe festivalul smochinului dacă nu cu o întrecere din care să se aleagă cea mai pricepută gospodină în preparatul dulceţii. Nu mai puţin de treisprezece gospodine au făcut focul în locul special amenajat de primărie pentru preparatul dulceţii. Cum rivalitatea nu putea fi decât una foarte mare, fiecare gospodină s-a străduit să facă o dulceaţă cât mai delicioasă ca să capteze gustul şi atenţia că de, doar era concurenţă, iar componenţii juriului nu au avut o misiune deloc uşoară. „Există mai multe reţete, dar eu facă după două, ne-a spus una dintre gospodine. Prima ar fi că după ce culegi smochinele şi le rupi codiţele, dar înainte de asta facem un sirop de apă cu zahăr, în care apoi punem fructele. Apoi le punem la foc, circa două ore şi se fierb până ce siropul devine aproape ca mierea. Secretul este că nu se amestecă pentru ca fructele să rămână întregi şi să nu se spargă. La final cu o lingură de îndepărtează spuma, apoi se pun în borcan. Cea de-a doua reţetă este un pic mai simplă. Fructele se pun în zahăr şi se lasă până dimineaţa, până îşi lasă un sirop dulce. Apoi se pun în borcane, borcanele se închid ermetic şi apoi se pun înt-un vas şi se fierb circa o jumătate de oră. În fiecare dintre borcane se pune o felie de lămâie pentru ca dulceaţa să nu se zaharisească. Acesta sunt reţetele mele, dar mai sunt şi alte reţete. Desigur că aş vrea să câştig concursul, dar asta va decide juriul, însă eu sunt convinsă că îi va fi foarte greu, pentru că toată dulceaţa va fi foarte bună”, a declarat competitoarea noastră.

Doamnele cu dulceața, iar domnii, desigur, cu ȚUICA!

Şi în timp ce gospodinele se străduiau care mai de care să facă dulceaţă, ceva mai încolo domnii îmbinau utilul cu plăcutul, ştrânşi toţi pe lângă un mic cazan de făcut rachiu de smochină. Proprietarul, venit de la Moldova Nouă, ne-a dezvăluit un pic din secretul licorii sale: „După ce culegem smochinele, le punem la fermentat două săptămâni. Apoi se pun în recipientul acesta şi prin procedura de distilare aburul se transformă în această licoare parfumată. Cam la jumătate de oră, după ce îi dăm foc, începe să curgă. În limbaj popular noi îi spunem „Izvorul tămăduirii”, pentru că omul după ce ia o gură începe să se înveselească, uită de necazuri şi începe să-şi iubească nevasta...”.

Şi cum după o asemenea reclamă cam rămâi fără cuvinte să auzim şi care sunt părerile desgustătorilor, adică turiştii veniţi de departe la festival: „După ce iei o gură, mai cere încă o gură şi tot aşa. Este pentru prima dată când o gust şi e altfel, ce să vă spun. Cum să nu bată whiskey-ul, păi ăla e zeamă de ploşniţă”, ne spune un turist venit tocmai de la Biled din judeţul Timiş să deguste răchia de smochină de Sviniţa. „E sănătate curată, îl completează un localnic, e aromată şi sănătoasă! Ţi se aburesc ochelarii dacă o guşti, trăieşti 100 de ani fără reparaţii”!

După atâta veselie, îi lăsăm pe domni să se cinstească şi mergem la o gospodină care a venit să facă profit la festival. „Am venit cu dulceaţă, am venit cu gem, cu răchie şi am vennit şi cu prăjituri cu smochine. Pentru că în anii trecuţi turiştii ne-au solicitat şi prăjituri cu smochine şi nu am avut. Pot să vă spun că au avut mare căutare şi au fost foarte apreciate. Dumnevoastră aţi venit un pic mai târziu, dar am vândut multe produse mai de dimineaţă. Cea mai căutată a fost răchia”, ne-a declarat o doamnă din Moldova Nouă.

Şi preţurile au fost destul de generoase. Pentru un borcan de 500 grame de dulceaţă cumpărătorii au plătit 15 lei, iar pentru un litru de ţuică de smochină, preţul a fost de 50 de lei. Sunt atât de scumpe, pentru că sunt considerate delicatese, spun localnicii, ale căror produse sunt vândute peste tot în ţară, de la Iaşi până la Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Arad sau Alba-Iulia. Doar că la festivalul de anul acesta vânzarea a fost un pic stricată de inspectorii de la ANAF, care în loc să controleze marile magazine, acolo unde se face adevărata evaziune fiscală, s-au gândit să treacă pe la Sviniţa, doar așa ca să-i sperie pe micii comercianţi care îşi câştigă traiul de pe azi pe mâine din vânzarea de dulceaţă de smochine.

Festivalul, la cea de şapresprezecea ediţie!

În ce priveşte festivalul acesta este la cea de şapresprezecea ediţie. Primarul localităţii, Nicolae Curici ne-a declarat: „Este o manifestare devenită tradiţională. Este ziua în care localnicii din Sviniţa îşi scot la vânzare produsele pe care le fac din smochine. Încercăm să-i ajutăm să-şi mai rotunjească veniturile, deoarece zona noastră nu este una care să fie favorabilă dezvoltării unei activităţi agricole susţinute. După ce am înregistrat la OSIM eticheta dulceaţă şi ţuică de smochine, vom încerca să înregistrăm şi dulceaţa ca un produs tradiţional, pentru a tranfosma totul într-un brand care să ajute localitatea”.

Dincolo de activităţile comerciale, manifestarea a continuat cu o petrececere tradiţională, cu o paradă de custume populare, cu dansuri şi muzică sârbească, iar seara s-a încheiat cu un bal care a ţinut până târziu în noapte.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…