Laurent Pfeffer face viticultură de aproape zece ani, la Corcova în Mehedinţi. Tânărul care este îndrăgostit de România spune că anul 2018 este până acum unul perfect pentru viticultori. Este pentru prima dată când au scăpat de îngheţurile din primăvară şi producţia este foarte bună.
„Suntem într-o plantație unde avem fetească neagră, soi românesc, unul dintre cele mai bune și se prezintă foarte bine. În sfârșit a intrat pe rod ca lumea și sunt foarte frumoși. Cantitate avem și să fie și de calitate, iar dacă vremea va ține cu noi va fi o mare calitate. Eu sunt aici de unsprezece ani, deci mă ocup de cramă și de vie și anul acesta este chiar un an bun, mai ales față de anul trecut, când a fost îngheț de primăvară și am avut o producție foarte mică, anul acesta, deși a plouat un pic mai mult, în schimb nu am avut alte probleme și avem struguri”, a declarat tânărul inginer francez care a plecat din patria vinurilor şi s-a stabilit în Mehedinţi, unde face viticultură.
Anul bun, confirmat şi de alţi viticultori
Laurent nu este singurul viticultor care confirmă că anul este unul bun până acum. Robert Emilian Mogoşanu lucrează de ceva vreme la Corcova în podgoria lui Şerban Dâmboviceanu. Tânărul spune că deşi a ost un an cu multă ploaie, precipitaţiile au adus o producţie bună. Ploile aduc de obicei şi multe boli, însă până acum strugurii sunt bine şi nu au fost atacaţi de mană sau de făinare, spune Robert.
„Este un an foarte bun, iar ţinând cont de ultimii cinci ani îl putem condidera excelent, cu toate că am avut precipitaţii, multe precipitaţii. Nu am fost atacaţi de fitopatogeni, am reuşit să aerisim via, să o desfrunzim la timp şi atunci este un an excelent. Nu am avut îngheţ în primăvară, ceea ce este extraordinar” spune Robert.
La degustat, un Cyrah din 2017
Dar până la vinul din noua recoltă, specialiştii mai dau un tur prin cramă să verifice vinurile de anul trecut. Lucrurile stau foarte bine, dar în cazul vinurilor roşii mai au de aşteptat până vor ajunge la consumatori. Cu farmecul său, Laurent degustă şi ne spune povestea unui vin syrah, din anul 2017.
„Degustăm un syrah din 2017. Este un soi din sudul Franţei, care s-a adaptat foarte bine aici în România, la Corcova. Anul trecut, fiind un an foarte bun din punctul de vedere al coacerii sttrugurilor, deşi producţia a fost mică, am pus o mare cantitate din acest vin în butoaie de stejar, începând cu luna decembrie. Este foarte colorat, foarte tipic de syrah, foarte bun. În vom mai ţine ceva timp în aceste butoiaie de stejar, apoi va fi cupajat”, spune Laurent Pfeffer.
Din păcate nu la fel stau lucrurile în viile din grădinile oamenilor, acolo unde viile au fost afectate de ploile repetate, pentru că nu a fost aplicat un tratament corect.