cache/resized/28a37f11de2b4d843355f5df6374d69f.jpg
SERBIA
LIVIU MAZILU: „La discuțiile oficiale cu o delegație a Republicii Serbia am insistat asupra situației comunității
cache/resized/dd3c962cb3eb980b3ea9e16edfa911b5.jpg
KLADOVO
Mediul asociativ românesc din Valea Timocului este în continua expansiune. URMĂRIȚI UN AMPLU MATERIAL DOCUMENTAT ÎN
cache/resized/787a47f2060a53ec8a41690e171823fa.jpg
DIASPORA
Ministrul Natalia-Elena Intotero o va efectua o vizită în Republica Italiană, în perioada 10-18 septembrie 2019.
cache/resized/6c7fbc68f781b316b5c5035288a203fb.jpg
DIASPORA
Ediția 2019 a Forumului Românilor de Pretutindeni a fost un eveniment de succes. Au fost două zile de discuții și o zi
cache/resized/82c22bac5f56ecba5147a1b4952c125b.jpg
DIASPORA
A ÎNCEPUT FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI! Reprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și
cache/resized/d43a1240a5e774d3d79d309313d3e84e.jpg
EVENIMENTE
Ziua de 31 august este una specială atât pentru românii din țară, dar mai ales pentru cei aflați peste hotare, care
cache/resized/a1558f6d2c60a07275571e87214be11b.jpg
DIASPORA
Campania de succes a Ministerului pentru românii de pretutindeni, „Informare acasă! Siguranță în lume!” a
cache/resized/a3b504d3bf72641257a8c2c8cad1e35a.jpg
UCRAINA
Numărul dosarelor depuse pentru bursele MRP destinate etnicilor români din Ucraina a ajuns la peste 3.400 Extinderea
cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mircea Popescu Scris de  Ian 23, 2017 - 2100 Views

CHIRIŢA DIN DIASPORA

O româncă din Italia joacă rolul Chirţei în scenete pe care le interpretează pe mici scene de teatru în faţa comunităţii românești din Roma. Scenetele sunt scrise de ea, iar datorită interpretării lor a primit renumele de „Chiriţa din Diaspora”.

Elena Agapi este din Piatra Neamţ, iar de câţiva ani locuiește cu familia sa la Roma, capitala Italiei. Ca mulţi români, și Elena Agapi a fost nevoită, datorită condiţiilor economice din ţară, să emigreze, ajungând în Italia, unde muncește alături de familia sa. „O familie trebuie să stea unită, deci am vrut să fim uniţi. Unire în bine, în greu, la cald, la frig, la tot... chiar și în emigraţie. Un nucleu familiar e ca o forţă. Acum ne ducem traiul în frumosul, istoricul și faimosul oraș - capitală a Italiei – Roma”, spune Elena Agapi. Fire veselă, românca s-a gândit să aducă o bucurie românilor din această ţară, iar în felul acesta a ajuns să interpreteze rolul Chiriţei.

„Așa a fost să fie, să le plac oamenilor când am îmbrăcat costumul popular, autentic, din 1918, al bunicei mele, la o sărbatoare a iei și să-l prezint cu un text rimat, făcut în fugă pe tren în aceeași zi. Apoi iar să le plac atunci când la o zi aniversară a unui grup, să recit La cireșe în rime adaptat de mine, pe o mică scenă, a unui mic teatru, unde era organizat evenimentul. Au râs, au plâns, m-au aplaudat, iar eu...trac, trac, trac. Doamne ajută-mă, mă vor chema iar, cu alte ocazii și eu trebuie să pregătesc altceva, dar ce? Caut pe net și caut și iar... îmi plac multe, dar nu... dacă recit sau interprtez ceva deja cunoscut voi fi pusă în balanţă cu talentaţii actori ce și-au pus amprenta pe monologurile îndrăgite și aș pierde, aș dezamăgi. Lumea trebuie să mă cunoască așa cum sunt eu. Eu vreau să le transmit sentimentul meu și să-i bucur cu vorbele mele. Îmi voi face singură un text și voi vedea... M-am pus la lucru, pe tren, în autobuz și oriunde-mi veneau ideile. Îmi ieșea doar în rimă. Încerc așa, la urma urmei vreau să fiu eu, originala. Și așa, de Sfântul Vasile în anul 2016, după slujbă, rămânând la o felie de tort cu alţi enoriași deschid gura cu... Chiriţa în diaspora scrisă și memorată în cinci săptămâni. Aplauze, râsete, bucurii, luând-o toţi ca un cadou de An Nou. Stupefiaţi că joc teatru ca profesioniștii, ziceau părintele și doamna preoteasă. Dar eu și mai stupefiată că joaca mea din familie are o așa priză. Am fost aplaudată de toţi, dar povăţuită de părinte să compun ceva și duhovnicesc. Și, făcând ascultare, a doua zi am făcut poezia Sărbătorile de iarnă pe care le-am citit-o tot după slujbă, a treia zi de la impactul cu Chiriţa în diaspora. Din nou zâmbete, lacrimi și sentimente. Mi-am găsit menirea, da, să le vorbesc și să recit lor, sufletelor departe de casă și de familii, mai ales badantelor ce stau închise 24 din 24 izolate de toţi. Doamne ajută-mă am zis și m-a ajutat. Au urmat alte duhovnicești și alte interpretări teatrale, iar ei, cei departe de glie, se mai alină, eu mă bucur enorm și ne alinăm împreună”, spune Elena Agapi despre începuturile interpretării sale teatrale.

După câteva luni este invitată de o prietenă într-un grup literar, mai exact Cenaclul de la Roma, unde a interpretat monologul în rime „Chiriţa în provincie”, la final primind aplauzele întregii săli. „Nu-mi vine să cred nici acum. Din acel moment, poeta Tania Maria Ianto m-a strigat Chiriţa mea sau Chiriţa diasporeanca și așa am rămas pentru toţi”, își amintește ea.

Elena Agapi spune că între timp a mai făcut „Chiriţa se-ntoarce din vacanţă”, „Ţiganca, slujnica Chiriţei”, ambele prezentate pe aceeași mică scenă al micului teatru, în faţa comunităţii de români ce vor să fie duminica împreună, iar apoi la Ambasada României în cadrul unui alt eveniment. Spune că mai are câteva scrise, dar pe care nu le-a prezentat încă.

„Poate acum, la vârsta mea, la anii mei, nu mulţi, dar nici puţini, aș fi fost obosită deja, sau dusă pe meleaguri îndepărtate și nu aș mai fi adus zâmbete pe chipurile conaţionalilor mei, care muncesc mult aici, în Italia. Așa a fost să fie. Pentru că de zâmbete au nevoie cei departe de casă, care în dor de familie, se alină duhovnicește în lăcașele sfinte și apoi savurând, acolo unde se organizează, momentele culturale. Nu regret nimic din ce am trăit, poate doar câteva greșeli pe care le-am făcut dintr-o listă lungă. Aș retrăi cu drag tot ce a fost, chiar și multele momente dificile din viaţa mea de până acum, pentru că ele m-au format ca om, făcându-mă să fiu o persoană solară, pozitivă, veselă, integră și care-mi iubesc aproapele. De fapt iubesc lumea, în spirit de sentiment sincer și, de ce nu, chiar în sens biblic. Sunt mulţumită de mine și de familia mea pe care o iubesc enorm”, conchide Elena Agapi.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…