cache/resized/49c685e5c00f4585d0a95561427cfe42.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni mai dă o șansă celor care nu au apucat să depună cererile de finanțare
cache/resized/696b2f68b111abb76f8124fe9a8b2688.jpg
KLADOVO
Corespondentul nostru din zona Kladovo, Ivan Vrzogic, ne transmite situația dramatică din zona Kladovo, o zonă în care
cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mircea Popescu Scris de  Iun 17, 2018 - 4483 Views

Şcoala Românească din Nicosia: Festivitatea de închidere a anului şcolar

Sâmbătă, 16 iunie 2018, în sala de festivităţi a Şcolii Pernera din Nicosia a avut loc ceremonia de închidere a anului şcolar.

Alături de directoarea Şcolii Româneşti din Cipru, prof. Christina Christodoulou Todea, prof. Valentina Cican, prof. Irina Muşat, prof. Leonardo Cican s-au aflat: preotul comunităţii ortodoxe române din Cipru, pr. Petre Matei, dna. Daniela Ţane Sezonov, ataşat cu afaceri la Ambasada României la Nicosia, directoarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dna. Adelina Brad, alături de dna. Elena Ilie - secretar general adjunct, împreună cu alţi doi invitaţi din România, scriitorii Robert Şerban şi Marius Chivu.

Directoarea Şcolii Româneşti din Cipru, dna. Christina Christodoulou Todea a deschis festivitatea vorbind despre cei 14 ani de activitate ai Şcolii Româneşti din Cipru, şcoală care este susţinută de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din 2006, existând în şase mari oraşe din insulă (Nicosia, Limassol, Pafos, Larnaca, Dali şi Paralimni) şi având peste 220 de elevi.

În timpul anului şcolar, copiii au avut posibilitatea să cunoască şi personalităţi ale culturii româneşti din România: pictoriţa Aurelia Stoie Mărginean, regizorul Ioan Cărmăzan, scriitoarea de cărţi pentru copii Victoria Pătraşcu şi astăzi (16 iunie) doi mari scriitori Robert Şerban şi Marius Chivu.

Robert Şerban este scriitor, jurnalist, editor şi om de televiziune. Este redactor al Revistei Orizont, a publicat foarte multe volume de poezii, a primit multe premii şi distincţii şi Meritul cultural în grad de cavaler.

Robert Şerban: „Mă bucur pentru voi copii că terminaţi şcoala. Am şi eu acasă un puşti şi o puştoaică, au terminat clasa I şi a IV-a. Cel mai mult le-a plăcut pauzele... şi acum o să aibă de furcă cu trei luni de vacanţă.”

Ultima lui carte: „Tata, eu glumesc serios!”... este o carte în care a strâns „perlele” pe care fiul său (Tudor) le spunea între 2 şi 7 ani şi din care a citit celor prezenţi la eveniment, aducând zâmbetul pe chipurile tuturor.

Marius Chivu este scriitor, traducător, cronicar literar, redactor la “Dilema Veche”. A realizat cel mai rapid roman din lume (recunoscut de Guinness Book). A scris jurnale de călătorii... prin Anzi şi Himalaya.

Marius Chivu a vorbit despre lumea fascinantă din cărţile lui Jules Verne: „Cartea “20000 de mii de leghe sub mări” mi-a schimbat cumva viaţa... am devenit interesat de geografie...”

Şi părintele comunităţii a dorit să transmită un mesaj copiilor şi părinţilor prezenţi la festivitate. Pr. Petre Matei: „Astăzi ne întoarcem în lumea copilăriei, prin intrarea în vacanţă. Copii vin la şcoală cu multă dragoste şi parcă le pare rău că s-a terminat anul şcolar. Şcoala este foarte frumoasă, copiii se simt foarte bine aici... Sufletele copiilor se cern din mâinile părinţilor, rolul acestora în educaţia copiilor fiind covârşitor... Copii, în vacanţă să citiţi o carte, care este prietenul vostru... să nu vă uitaţi învăţătorii, să veniţi cu părinţii la biserică.”

A urmat ceremonia de decernare a Diplomelor. Elevii clasei I, a II-a şi a III-a au primit ca premiu o carte, din partea Ambasadei României din Nicosia, oferită de doamna Daniela Ţane Sezonov, pentru încurajarea dragostei copiilor pentru lectură.

Elevii clasei a IV-a, cei care de-a lungul celor patru ani au învăţat să scrie şi să citească în limba română, însuşindu-şi totodată şi cunoştinţe de istorie şi geografie a României, au primit pe lângă premiu şi tradiţionala coroniţă.

Prof. Valentina Cican: „Dacă am reuşit să vă stârnesc curiozitatea de a descoperi lucruri noi mă consider împlinită. De acum înainte depinde de voi dacă veţi întreţine aprinsă flacăra învăţăturii sau o veţi stinge pentru a o aprinde mai târziu. De acum încolo începeţi să vă conturaţi personalitatea şi să faceţi alegerile care vi se potrivesc fiecăruia. Fiţi mândri de originile voastre. Iubiţi România şi gândiţi-vă cum aţi putea contribui la renaşterea ei. Copii, ieşiţi în aer liber, visaţi, citiţi, pictaţi şi la toamnă vă aşteptăm cu forţe proaspete. Dragi părinţi vă mulţumim pentru eforturile dumneavoastră, vă dorim sănătate şi vacanţă placută! Să ne revedem în septembrie pentru noi proiecte şi noi provocări!”

Diplome au primit şi elevii Cursului de Cultură, Tradiţie şi Educaţie Plastică, prof. Valentina si Leonardo Cican.

Elevii au oferit flori, în semn de dragoste, mulţumire şi respect doamnelor profesoare Valentina Cican (clasele I, III şi IV), Irina Muşat (clasa a II-a) şi directoarei şcolii, dna. Christina Christodoulou Todea. La sfârşitul festivităţii cei prezenţi au putut gusta din bunătăţile pregătite de mâinile doamnelor Daniela Zachariou şi Elena Pintiliescu.

I-am simţit lipsa regretatei doamne profesoare Anca Cristina Pericleous, dar şi poetei Georgeta Resteman, care din motive întemeiate nu a putut participa la acest eveniment de suflet al Alianţei Românilor din Cipru. Georgeta Resteman a transmis următorul mesaj: „Dragi copii, dragi părinţi, stimaţi dascăli, onorat auditoriu, mi-ar fi plăcut ca astăzi să vă vorbesc şi să petrecem timp plăcut împreună, nu să vă scriu… dar n-a fost să fie… Îmi este dor să vă revăd, să vă ascult cântând şi recitând, dragii şi nepreţuiţii mei micuţi prieteni, şi să povestim câte-n lună şi-n stele… Promit să mă revanşez şi să vă vizitez cu altă ocazie, cât mai curând, dar am credinţa că cei doi scriitori care vă sunt astăzi oaspeţi, domnii Robert Şerban şi Marius Chivu, vă vor împărtăşi poveşti interesante despre carte, despre scris şi scriitori, despre alţi copii ca voi şi despre călătorii, dăruindu-vă un final de an şcolar minunat, cu adevărat de poveste! Felicitări tuturor, de la mic la mare, pentru încheierea unui nou an de studii, pentru rezultatele obţinute şi pentru dragostea cu care veniţi cu toţii să slujiţi cea mai frumoasă limbă de pe pământ: “LIMBA noastră cea ROMÂNĂ”! Eu ce pot să vă mai spun… De la poalele Apusenilor vă însoţesc astăzi doar cu gânduri bune şi luminoase, vă mulţumesc pentru neuitare, Simonei Simiomescu îi mulţumesc pentru invitaţie şi tare regret că nu sunt acum cu voi, la Nicosia... Celor mici, dragii mei copilaşi, vă doresc din toată inima o vacanţă minunată, mult succes şi în viitorii ani, iar celor mari sănătate, bucurii şi împliniri! Continuaţi să fiţi VOI, iubiţi-vă ŢARA, respectaţi-vă NEAMUL, nu uitaţi LIMBA ROMÂNĂ şi păstraţi ROMÂNIA în suflet ca pe un dar de la Dumnezeu de care trebuie să aveţi grijă. Pentru că ROMÂNIA are nevoie de fiecare fiu al său! Vă respect şi vă iubesc!”

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…