cache/resized/af2e25c7fdea4d52159cc9b7135f827a.jpg
KLADOVO
Membrii Asociației „Eudava – Cladova” au marcat, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, la sediul asociației, Ziua de naștere a
cache/resized/4dff5c6cdb83f2f5c4bee38850f24f82.jpg
PETROVAC
Cu ocazia Zilei marelui poet național Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, La Kucevo este programată, începând cu
cache/resized/cc9934aeba8a3cf450bb171ef3f56b17.jpg
KLADOVO
Ani la rând, la Kladovo, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, la toate restaurantele din Kladovo erau petreceri
cache/resized/c26f1568730db3aaee84c9b2f797e090.jpg
KLADOVO
În ultima zi a anului 2021, primarul comunei Kladovo, Saša Nikolici, și-a dat demisia. Primarul explică gestul într-un
cache/resized/bca5960f22472701298d7b283af262ab.jpg
KLADOVO
Dacă putem defini practic termenul de ghinion, acesta cu siguranță se poate referi la turismul în orașul Kladovo.
cache/resized/5742587743aa75ce6490d9115b637a33.jpg
KLADOVO
Evenimentul „Seara românească”, organizată cu prilejul sfârșitul anului, a avut loc luni, 20 de decembrie 2021, în
cache/resized/f895adff77c18a22f10add02c1360af1.jpg
VOIVODINA
„Românii Independenți din Serbia“ (RIS) face apel public pentru adoptarea unei noi propuneri legislative pentru românii
cache/resized/abbeb7fe9232dc7c1a4b85e4e731eeed.jpg
KLADOVO
O apariție foarte ciudată și neobișnuită s-a observat în orașul Kladovo, în jur de ora 16:15 (17:15 ora României), joi
cache/resized/00f56d1b0f43332b7665ccb018e01fcf.jpg
VOIVODINA
Ultranaționalistul sârb Dragoslav Bokan, cunoscut ca regizor și fost lider paramilitar de pe vremea războaielor din
cache/resized/a839639212e4d950bdc95bc185a5a632.jpg
KLADOVO
Lansarea cărților „Românii din Nord-Estul Serbiei între anilor 1804 – 1948” în limbă Română și „Rumuni/Vlasi u
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 04, 2018 - 86798 Views

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI ȘI CENTENARUL MARII UNIRI, SĂRBĂTORITE DE ROMÂNII DIN BULGARIA , LA VIDIN

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a organizat în 30 noiembrie 2018 proiectul „Ziua Naţională a României la Vidin”. Evenimentul de la Vidin a fost organizat în parteneriat cu „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.


La ora 11.00, lângă Vidin s-au depus coroane de flori la Monumetul eroilor cazuţi la Smârdan. Au participat ambasadorul României la Sofia, Ion Gâlea, membri ai asociației, copii de la clasele-pilot de limbă, cultură și spiritualitate românescă, invitați din Țară, jurnaliști, istorici.

Momentul a fost unul emoţionant şi solemn, cu discursuri ce au evocat importanţa trecutului istoric, dar şi speranţa pentru un viitor mai bun pentru românii din comunităţile istorice.

„Mâine se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire si ceea ce este foarte important să ne dăm seama este că istoria trebuie privită nu către trecut ci către viitor. Trebuie să învăţăm din istorie şi aceşe elemente pozitive şi acele elemente negative şi trebuie să concentrăm toată atenţia şi gândirea noastră spre o gândire pozitivă. Astfel, acum românii şi bulgarii sunt două state partenere, două popoare foarte apropiate şi trebuzie să-şi urmeze drumul comun în Uniunea Europeană ”- ION GÂLEA, ambasadorul României la Sofia.

„Noi, prin voia soartei am rămas în afara corpului Mamei Noastre România. Asta nu ne face să fim răi şi să privim cu ură faţă de cei care convieţuiesc cu noi. Dimpotrivă, a venit timpul în care să uitam ura dintre oameni(...) A venit momentul în care noi, în Uniunea Europeană, să spunem lucrurile cu faţa descoperită şi fruntea înaltă. Aici este momentul să spun ca suntem profund de trişti de faptul că România nu va fi primită, conform ultimelor înştiinţări de la Uniune. Fapt pentru care noi, românii din Bulgaria, protestăm împotriva acestui gest pentru că toata lumea stie şi vede că lucrurile nu sunt aşa cum încercă să ni le prezinte. România este o ţară demnă, o ţară care a facut nişte paşi enorm de mari în intrarea în Uniunea Europeană, fapt pentru care noi suntem îngrijoraţi de politica actuală a UE(......). Suntem într-un loc în care România a dat jertfe mari pentru eliberarea noastră şi a bulgarilor de sub jugul Otoman. Aici, la Smârdan,s-au dat luptele de a dovedi că armata română este armată dintr-un stat demn şi de sine stătător aşa Cuma fost anunţat de Brătianu. Aici a fost momentul în care bravii eroi români şi-au lasat osemintele pe un teritoriu străin şi noi suntem obligaţi ca cetăţeni bulgari şi ca români de origine să comemorăm în această sărbătoare şi cinstea eroilor care au luptat la Smârdan pentru eliberarea noastră. Aici marele pictor Grigorescu a pictat celebrul tablou Bătălia de la Smârdan. Aici au fost patru monumente, care în 1916 au fost dărâmate la ordinul ministrului de Interne al Bulgariei pentru că Romania devenise un stat inamic al Bulgariei. Adică absurditatea vine de acolo că eliberatorii Statului Bulgar câţiva ani mai târziu deveniseră inamici.(...)Noi trebuie să dăm dovadă că mândria că eşti român este mai presus decât părerea altora despre noi. ” - IVO GHEORGHIEV, preşedinte „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.

După depunerea coroanelor de flori Ziua Naţională a României în Vidin a continuat la Sala de festivităţi din Vidin, unde a avut loc decernarea diplomelor şi plachetelor personalizate reprezentanților de marcă ai comunității istorice românești din Bulgaria, pentru eforturile lor de păstrare, afirmare și promovare a identității naționale.

„Populaţia vrea să ştie adevarul istoricesc de sângele sfânt Românesc vărsat din Bulgaria de nord-vest. O viaţă întreagă am cules, am spicuit materialele. Voi aveti păcatul, din institutul Hurmuzachi, pentru că mi-aţi dat posibilitatea două săptămâni să culeg ultimele documente şi să dăm istoria românilor, cum au venit aici din 271 după era nouă până azi. (....) ” - NICOLAI MARINOV PACEV, Istoric, scriitor, membru în Asociaţia Scriitorilor din Bulgaria

Au fost acordare plachete reprezentantului Ministerul Românilor de Pretutindeni, pentru doamna ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, excelenţei sale ambasadorul României la Sofia- Ion Gâlea, fondatorilor Asociaţiei Vlahilor Bulgari- Ivan Alexandru şi Victor Mişu Socrate, poetului Mihai Anghelov Coşoveanu, profesorului de istorie de la Craiova- Sorin Firea, istoricilor Nicolai Marinov Pacev şi Cristian Căpinaru, domnului Fota- preşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici anticomunişti, Ianev Dimiter- iniţiatorul monumentului de la Smârdan, Olga Nicova- iniţiatoarea cursurilor-pilot de limba română, Dan Lupescu- redactor şef revista Lamura, Valeri Simionov, Cristi Popa, Valea Staneva, Anda Mitu.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de elevii care urmează cursurile de limbă, cultura și spiritualitate românească.

Acțiunea şi-a propus continuarea și dezvoltarea unor inițiative similare, desfășurate în anii trecuți, de creștere a coeziunii comunității românești din Bulgaria și de consolidare a relației acesteia cu Țara mamă, România.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie subordonată Ministerului Românilor de Pretutindeni, a desfășurat proiecte dedicate Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri în toate comunităţile istorice românești: „Ziua Naţională a României în Voievodina”-28.11.2018, „Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”- 01 şi 02.12.2018, „Ziua Națională a României în Sudul Basarabiei: Uniți în cuget și simțiri”- 01.12.2018, „Ziua Națională a României în Republica Moldova”- 03-05.12.2018.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…