Protecția minorităților naționale și politicile publice destinate diasporei au fost principalele subiecte din cadrul întrevederilor pe care delegația DRP le-a avut pe tot parcursul turului de forță început la Vidin.
BULGARIA (20 iulie 2021): Românii din Timocul bulgăresc seamănă oltenilor, de care azi Dunărea nu îi mai desparte
„Acum două veacuri, în vremea decăderii Imperiului Otoman, din Vidin plecau raidurile de jaf ale lui Pazvante pasa asupra Munteniei. Azi, un pod nou unește România și Bulgaria. Românii din Timocul bulgăresc seamănă oltenilor, de care azi Dunărea nu îi mai desparte”, se arată în comunicatul de presă transmis de DRP, în timpul vizitei de la Vidin.
Primele întâlniri de pe agenda din Bulgaria au avut loc la Vidin, cu primarul Tsvetan Tsenkov și cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc. S-a discutat despre comunitățile românești și despre proiectele DRP. Secretarul de stat Oana Ursache a reiterat autorităților din Vidin importanța educației în limba română, acolo unde trăiesc aproximativ 40.000 de români. Un alt subiect important pe agenda discuțiilor l-a constituit posibilitatea inaugurării unui centru de informare în vederea promovării și predării limbii, culturii și civilizației românești.
Totodată, premisele acestei prime întâlniri au stabilit o colaborare și în cadrul proiectului DRP, „Pâinea care ne unește - Dor de Pâinea de acasă”, care va ajunge și în Bulgaria, în cadrul festivalului folcloric din Vidin, în perioada 2-6 septembrie 2021.
„Mulțumim Ambasadei României în Republica Bulgaria pentru sprijinul acordat în organizarea acestei vizite”, a transmis delegația DRP.
Macedonia de Nord (21 – 23 iulie 2021): „România susține Macedonia de Nord pe drumul către integrare, tocmai pentru că împărtășim aceleași valori europene”
Vizita de lucru a delegației DRP, condusă de secretarul de stat Oana Ursache, în comunitățile istorice, a continuat în Macedonia de Nord. Primul popas a avut loc în capitala Skopje, unde s-au derulat întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale din Macedonia de Nord.
În cadrul celor 4 întrevederi cu Rami Qerimi, secretar de stat la Ministerul pentru Sistem Politic și Relații Inter-comunitare, Valmir Aziri, secretar de stat la Ministerul Culturii și Seladin Beluli, secretar de stat la Ministerul Educației și Științei, și Zoran Popov, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, temele principale de discuție s-au concentrat în jurul înființării unui centru de informare al României la Universitatea Sfinții Chiril și Metodie din Skopje, care va avea rolul de a apropia cultura română de spațiul academic macedonean.
„România susține Macedonia de Nord pe drumul către integrare, tocmai pentru că împărtășim aceleași valori europene. Ceea ce ne unește este mult mai important decât detaliile care ne diferențiază. Noi am spus că agenda rutei noastre balcanice cuprinde acest punct unic de discuții, de care depind celelalte proiecte construite în jurul ideii de păstrare a identității culturale a comunităților noastre înrudite. Partenerii noștri de discuții s-au arătat interesați de propunere și sperăm că ceva din entuziasmul nostru a rămas la Skopje. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a deschis 5 astfel de Centre de informare ale României în afara granițelor (Comrat, Bălți, Ismail, Slatina, Korcea), care au rolul de a păstra legăturile culturale și lingvistice. Am vorbit și despre noua lege promulgată de curând, Legea nr.156 din 7 iunie 2021, care instituie Ziua Românității Balcanice pe data de 10 mai. Mai mult decât atât, am discutat despre posibilitatea organizării unor evenimente comune tuturor comunităților balcanice anul viitor și am prezentat proiectele noastre ce urmează să se deruleze în acest an.”, a declarat Oana Ursache, secretar de stat DRP.
Pe 22 iulie 2021 au continuat întrevederile secretarului de stat Oana Ursache cu membrii comunității aromâne din Macedonia de Nord. A doua parte a întâlnirilor din cadrul vizitei delegației DRP la Skopje a continuat la Ambasada României în Republica Macedonia de Nord, unde secretarul de stat Oana Ursache s-a întâlnit cu membri marcanți ai comunității aromâne, cu asociații și artiști.
„Le-am spus că statul român întinde o mână de ajutor comunităților istorice, pe care acestea au libertatea de a o strânge, de a accepta sprijinul nostru, sau de a ignora încercarea noastră de apropiere. Această libertate însă este o mare responsabilitate. Am ascultat fascinată vorba armânească și am promis că data viitoare când mă întorc la Skopje voi spune o frază într-o aromână impecabilă. Am avut surpriza de a sosi la ultimul punct al agendei, la Universitatea din Skopje, unde ne așteptau studenți și profesori, unde am vorbit despre dialectele sud dunărene, despre mozaicul pluricultural european, despre filologi și politicieni. Mulțumim Ambasadei României în Republica Macedonia de Nord pentru sprijinul acordat și domnului lector de limba română, Nicolae Stanciu, pentru entuziasmul cu care răspunde ideilor și propunerilor noastre.”, a precizat Oana Ursache, secretar de stat DRP.
Vizita delegației DRP în Bitola, Macedonia de Nord – 23 iulie 2021
Ruta balcanică a delegației Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) în Republica Macedonia de Nord astăzi a trecut prin Bitola, un oraș între munți, cu o însemnătate aparte pentru simbolurile sufletului armânesc.
Delegația DRP, condusă de secretarul de stat Oana Ursache, a vizitat Biserica Ortodoxă Sfântul Constatin și Elena, o biserică simbol unde există icoane alese, pe care privirea cunoscătoare se oprește în extaz. Între ele, o icoană a Sfântului Pantelimon, despre care ar merita scris un capitol întreg într-o carte despre îngeri. Sunt nevoi multe legate de această biserică și de așteptările celor care o țin în viață, de speranțele și luptele lor, despre care iarăși ar merita să se scrie o carte.
„Delegația DRP a trecut și pe la fostul Liceu Românesc, ne-am uitat în curtea lui cu nostalgie istorică, acum e tot școală, dar albaneză, clădire frumoasă pe care, văzând-o, parcă ai pleca înspre hrisoave să vezi cum de s-a pierdut de-a lungul și de-a latul istoriei asemenea monument de educare a minții, sufletului și literaturii. Cimitirul aromân din Bitola, cel mai mare din regiune, a fost poate momentul cel mai emoționant al zilei, așa cum sunt în general aceste oaze de nemurire, în care dorm cei despre care avem amintiri și lecții învățate. Mormântul lui Apostol Mărgărit, inspector al școlilor românești din Balcani, pe care nimeni nu îndrăznea să îl contrazică spunându-i că limba română nu ar fi înrudită cu dialectul aromân, și care doarme liniștit în pământ machidon și ”mârmîntsă armâneshti”. Multe povești ne-au spus și gazda noastră Hristu Ciolacu, președintele Asociației „Frații Manachia” din Bitola și Maya, traducătoarea de la ambasadă, și colegii Radu Cosma și profesorul Dan Ungureanu. Mulțumim Ambasadei României în Republica Macedonia de Nord și Asociației Frații Manachia pentru toată îndârjirea cu care se sprijină unii pe ceilalți”, a declarat secretarul de stat Oana Ursache.
„Nu avem pretenția că se pot rezolva peste noapte problemele acestor comunități. Nu de miracole avem nevoie, deși delegația a trăit în capela de la cimitir un moment căruia i-am putea spune ”miraculos”, atunci când colegul nostru, profesorul Ungureanu a început să cânte muzică bizantină, domnul Hristu Ciolacu i s-a alăturat, cântau amândoi ca doi frați creștini într-o biserică comună. Iar la final, domnul Ciolacu a spus Tatăl nostru în armânește și s-au pogorât cântând alături de ei. Anul viitor, între 10 și 24 mai vom organiza un festival pan-balcanic al românității, pentru a sărbători prima dată cum se cuvine legea promulgată de către președintele României, reiterând ediția din 2011 a Festivalului itinerant „Părinteasca Dimândare” s-a bucurat de prezența a numeroși aromâni din Macedonia și Albania, sute de persoane deplasându-se la Tirana, Corcea, Saranda, Elbasan, Fier (Albania) şi Bitola şi Skopje (Macedonia) pentru a participa, alături de aromânii din aceste localităţi, la spectacole oferite de ansamblurile „Dorlu”, din Sarighiol de Deal (județul Tulcea), „Boatea Fârşerotească”, „Kavaia” şi „Fârşerotlu” din Albania. La Bitola, domnu Hristu Ciolacu ne pitricu cu catadixie noi, elcii rumâni.”, a mai pecizat Oana Ursache, secretar de stat DRP
Delegația DRP în Saranda, Selenița și Mekat (26 iulie 2021)
În cursul zilei de sâmbătă, 24 iulie a.c., delegația DRP s-a deplasat la Saranda, unde s-a întâlnit cu membri ai comunității aromâne din zonă și au vizitat sediul Fundației ”Nicolae Iorga”. Aceasta are rolul de a păstra vie legătura dintre comunitățile minoritare din Albania. S-a vorbit despre proiectele prin care Departamentul își dorește să fie mai aproape de românii din comunitățile istorice, să le arate că fac parte din România.
Ziua s-a încheiat cu un moment emoționant, membrii delegației depunând o coroană de flori la bustul lui Nicolae Iorga din Saranda.
A treia zi a vizitei secretarului de stat în Albania a prevăzut o întrevedere cu primarul municipalității Saranda, Adrian Gurma, în care s-a discutat despre finanțările pe care DRP le poate oferi asociațiilor românești din comunitățile istorice.
Școlile cu predare în aromână de la Selenița, Mekat, Divjaka s-au regăsit de asemenea pe agenda zilei. Oana Ursache le-a vorbit copiilor despre importanța educației și le-a urat succes în următorii ani școlari. Printre nevoile identificate se numără lipsa materialelor didactice din școli (manuale, suporturi de curs) dar și dorința de a învăța limba română. Școala din Mekat a primit anul acesta finanțare nerambursabilă din partea DRP, motiv pentru care secretarul de stat a dorit să participe la o întâlnire cu o parte din elevii școlii alături de Entela Biniacu, președinta Asociații Hariette Martineau.
Secvențe din cadrul vizitelor la școlile din regiune pot fi urmărite aici: https://bit.ly/3iPsx9U
ALBANIA (26 iulie 2021): Comunitatea de aromâni din Republica Albania este o prioritate pe agenda Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).
Protecția minorităților naționale și politicile publice destinate diasporei au fost principalele subiecte din cadrul întrevederilor pe care delegația DRP le-a avut pe 26 iulie 2021, cu Pandeli Majko, ministrul de stat pentru diaspora din Albania, fost prim-ministru (de două ori) și fost ministru al apărării și Armand Skapi, secretarul general din cadrul Ministerului de Afaceri Externe albanez.
În cadrul primei întrevederi, discuțiile aplicate s-au concentrat pe schimbul de practici foarte bune în ceea ce privește implicarea diasporei în statul-mamă și legăturile acesteia cu statul-gazdă, respectiv strategia statului albanez pentru diaspora. Oana Ursache și-a exprimat deschiderea pentru materializarea unor proiecte culturale comune în anul 2022.
În cadrul celei de-a doua întâlniri, temele principale de discuție s-au concentrat pe Legea nr. 96/2017 pentru protecția minorităților naționale în Republica Albania, prin care aromânii au primit statutul oficial de minoritate națională și Legea nr. 156 din 7 iunie 2021, care instituie Ziua Românității Balcanice pe data de 10 mai. Armand Skapi a vorbit și despre recensământul pe care autoritățile albaneze îl vor organiza anul viitor și despre prezența studenților albanezi în învățământul universitar din România.
În acest context, posibilitatea înființării unui lectorat de limba română la Universitatea din Tirana și în contrapartidă, a unui lectorat de limba albaneză la Universitatea din București a fost de asemenea un subiect important pe agenda discuțiilor. Mai mult decât atât, a fost abordată și tema retrocedării Casei Nicolae Iorga din Saranda.
Atât oficialul român cât și cei albanezi au reiterat importanța respectării valorilor europene si a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
În cea de-a doua parte a zilei, delegația DRP s-a întâlnit cu membri ai comunității aromâne din Tirana și a participat la ceremonia de acordare a patentei consulare pentru Elvis Tolci, consul onorific al României în Albania. Oana Ursache a întâlnit aici aromâni care au studiat în România și care acum ocupă funcții importante în administrația centrală și locală din Albania, unul dintre aceștia exprimându-și public recunoștința pentru această șansă.
Demnitarul român a trecut în revistă proiectele DRP prevăzute anul acesta și a pus accentul pe necesitatea coeziunii mediului asociativ precum și pe posibilitățile de finanțare puse la dispoziție de către Departament. Cu acest prilej, secretarul de stat a subliniat importanța legăturii istorice între aromânii din Balcani și poporul român.