Guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, propune ca influenţa Federaţiei Ruse în sudul Basarabiei (Ucraina) să fie înlocuită cu influenţa României şi a Bulgariei. Un interesant articol despre declarațiile lui Saakașvili, pe care îl prelum mai jos, scrie portalul media deschide.md
În cadrul Forumului „Decizii-hibrid pentru securitatea în zona Mării Negre" care se desfășoară la Odesa, Mihail Saakșvili a comunicat: „Oamenii din sudul Basarabiei nu se uită la posturi de televiziune româneşti, ci la cele transmise de Moscova, iar acesta este un lucru grav".
El și-a exprimat speranța că România şi Bulgaria vor contribui la remedierea acestei situaţii. „Avem contacte bune cu România, legături puternice cu Bulgaria. Trebuie să integrăm această regiune cât mai curând posibil", a adăugat guvernatorul regiunii Odesa, citat de „Timer-Odessa".
Comentând această declarație, jurnalistul Sergiu Dan din București, originar din regiunea Transcarpatia (Ucraina), a scris pe pagina sa de Faceebok că România trebuie să „profite" de actuala situaţie şi să insiste pe lângă autorităţile ucrainene, propunând, într-o manieră europeană, diverse proiecte de cooperare, ajungând, astfel, să aibă uşa larg deschisă inclusiv către cei 500.000 de români din Ucraina. „Schimbările în bine sunt posibile şi mai mult decât necesare... Este nevoie de oameni, de politicieni, de diplomaţi activi, de buni negociatori", a menționat jurnalistul.
Reamintim că în timpul unei vizite din ianuarie curent în regiunea Odesa, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut o întâlnire cu Mihail Saakaşvili. Cu această ocazie a fost solicitat sprijinul părții ucrainene pentru îmbunătățirea învățământului în limba maternă, unificarea programei de învățământ pentru cele trei regiuni din Ucraina unde trăiesc comunități românești, precum și pentru a nu fi perpetuate modele identitare de divizare artificială a comunității românești din regiunea Odesa. De asemenea, au fost trecute în revistă principalele proiecte transfrontaliere din cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2014-2020 și modalitățile concrete de implementare ale acestora.
Preluare din deschide.md
Articole recente - Romeo Crîșmaru
- ZIUA LIMBII ROMÂNE, ÎN SERBIA (video)
- Taberele ARC pentru românii de pretutindeni, amintiri și impresii
- Spectacol de muzică şi poezie la Bologna
- Arta populară, meșteșugurile și cadourile, vedetele Târgului de vară ÎNVIE TRADIȚA
- Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Să nu uităm niciodată că împreună suntem România!”
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.