Deputatul în Rada Supremă a Ucrainei, Grigore Timiş, s-a întâlnit cu misiunea OSCE în Ucraina, după ce a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, în cadrul căreia s-au abordat diverse probleme cu care se confruntă comunitatea românească din Ucraina.
Printre problemele discutate cu românii din Ucraina, s-au numărat păstrarea reţelelor de şcoli cu limba română de predare din regiunea Cernăuţi, deschiderea unei instituţii preşcolare în limba română în centrul regional, studierea istoriei ţinutului natal şi a istoriei românilor în inctituţiile de învăţământ cu limba română de predare din Ucraina, inexistenţa limbii moldoveneşti şi altele.
Deputatul Grigore Timiș a transmis concluziile întâlnirii cu comunitatea românească Consilierului Special al Comisarului Suprem al OSCE privind drepturile minorităţilor naţionale - Dmitrii Hurumov, colegilor săi de misiune. În timpul întâlnirii s-a discutat despre problemele minorităţilor naţionale din Ucraina, în special, despre cele cu care se confruntă comunitatea românească, şi despre căile lor de soluţionare. S-a pus accentul pe politica lingvistică în Ucraina, fiind discutate unele chestiunile legate de minorităţile naţionale din ţara noastră în relaţiile bilaterale cu alte state. Deputatul român din Rada Supremă a Ucranei, Grigore Timiş, doreşte foarte mult să-i ajute pe conaţionalii săi să rezolve aceste chestiuni legate de limbă, cultură, şcoală, biserică, presă etc. Părţile au convenit asupra unei colaborări strânse în viitor. Reprezentanţii misiunii OSCE şi-au exprimat dorinţă să vină la Cernăuţi şi să aibă o întâlnire cu membrii asociaţiilor naţional-culturale, cu românii din ţinutul nostru.
Sursa: BucPress.eu
Articole recente - Romeo Crîșmaru
- Exploring the Potential of Carbon Materials; Interview with Dr. Conchi Ania
- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează Sesiunea de finanțare nerambursabilă 2025
- Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni
- Noi perspective asupra Holocaustului: cazul Transnistriei
- „Genii ale culturii române” la Panciu
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.