cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 09, 2019 - 31437 Views

CONSILIUL NAȚIONAL AU ROMANILOR DIN UCRAINA ARE REGULAMENT NOU

A fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele, păstrarea autonomiei fiecărei societăţi culturale – membră a Consiliului pentru a evita o suprapunere a manifestărilor organizate de mediul asociativ românesc din Ucraina. 

Potrivit unui comunicat de presă, remis Agenției BucPress, a fost luat act de faptul că „unele societăţi culturale, cu încălcarea gravă a Declarației adoptate la 30 iulie a.c., au decis prin metode abuzive să reorienteze activitatea Consiliului într-o direcție inacceptabilă - crearea încă a unei structuri cu statut juridic (așa zisa Alianță), care, cică, va reprezenta întreaga comunitate a românilor din Ucraina pentru centralizarea sprijinului financiar prin intermediul conturilor bancare ale noii organizații. Considerăm că trebuie analizate problemele stringente ale românilor din Ucraina (învățământul în limba maternă, cultura, biserica, reforma administrativ-teritorială ș.a.), care trebuie să fie prioritare în dezbateri, în comparație cu temele comercial-juridice care au blocat activitatea întregului Consiliu”. A fost precizat faptul că la următoarea ședință va fi luată o poziție comună vizavi de problemele cu care se confruntă învățământul în limba maternă din Ucraina.  La finalul ședinței a fost adoptată o declarație.

DECLARAȚIE

Subsemnații, reprezentanții Consiliului Național al Românilor din Ucraina, am discutat în cadrul ședinței ordinare un şir de chestiuni legate de activitatea Consiliului şi a societăţilor culturale – membre ale Consiliului. Subliniem încă o dată importanţa rolului pe care trebuie să-l aibă Consiliul Naţional în armonizarea activităţii societăţilor culturale româneşti din ţinut şi în conjugarea eforturilor pentru rezolvarea problemelor ce s-au acumulat și aprofundat în ultimul timp. Considerăm că o coordonare mai bună a activităţii desfăşurate de membrii Consiliului Naţional, creat la 30 iulie 2019, trebuie să ducă la îmbunătăţirea radicală a stării de lucruri în învăţământ, la creşterea combativităţii comunităţii românilor din regiunea Cernăuţi şi din Ucraina în procesul de apărare a drepturilor constituţionale şi, în final, la o ameliorare a vieţii noastre culturale şi sociale, la păstrarea identității naționale.

Convingerea noastră rămâne aceeași: fiecare societate - membră a Consiliului este liberă în alegerea modului în care îşi va desfăşura activitatea. Cu această ocazie am luat act de faptul că unele societăţi culturale, cu încălcarea gravă a Declarației adoptate la 30 iulie a.c., au decis prin metode abuzive să reorienteze activitatea Consiliului într-o direcție inacceptabilă - crearea încă a unei structuri cu statut juridic (așa zisa Alianță), care, cică, va reprezenta întreaga comunitate a românilor din Ucraina pentru centralizarea sprijinului financiar prin intermediul conturilor bancare ale noii organizații. Considerăm că trebuie analizate problemele stringente ale românilor din Ucraina (învățământul în limba maternă, cultura, biserica, reforma administrativ-teritorială ș.a.), care trebuie să fie prioritare în dezbateri, în comparație cu temele comercial-juridice care au blocat activitatea întregului Consiliu.

Menționăm că numărul total al asociațiilor românești din regiunea Cernăuți depășește la ora actuală cifra de 25 de societăţi. Așadar, în loc de o unire a forţelor noastre naţionale, constatăm o nouă dezbinare. Şi e păcat, deoarece în timpul apropiat e posibil să ne confruntăm cu noi probleme complicate pentru comunitatea românilor din regiune şi din Ucraina, iar discutarea acestora a fost intenționat blocată în ultimele luni de un grup de membri ai Consiliului.

În scopul coordonării şi armonizării activităţii membrilor Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, a fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele, păstrarea autonomiei fiecărei societăţi culturale – membră a Consiliului în desfăşurarea pentru a evita o suprapunere a manifestărilor organizate de mediul asociativ românesc din Ucraina.

Cu scopul de a consolida pozițiile Consiliului Național al Românilor din Ucraina în cadrul ședinței au fost aprobați noi membri ai Consiliului. Totodată ne adresăm celorlalte societăți culturale românești, exprimându-ne deschiderea pentru aderarea lor la Consiliul Național al Românilor din Ucraina.

Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți

Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți

Mircea Pilat, președintele Asociației științifico-pedagogice „Aron Pumnul”

Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress

Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura în Bucovina „Mihai Eminescu”

Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Alexandrina Cernov, director al Editurii „Alexandru cel Bun”

Ana-Cristina Mihaesi, secretar responsabil al Fundației „Casa limbii române”

Mircea Lutic, cetățean de onoare al Bucovinei, Laureat al Premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române

Elena Piligaci, președintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuți

Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina

Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni

Ilie Popescu, președintele Societății Regionale „Golgota”

În data de 30 iulie 2019, la Cernăuți, a luat ființă Consiliul Național al Românilor din Ucraina – un organ colectiv al societăților pentru cultura română, altor organizații și reprezentanți ai mediului asociativ, care are ca scop coordonarea eforturilor pentru păstrarea identității etnice și lingvistice, realizarea de activități comune pentru sprijinul întregii comunități românești din Ucraina. Secretar-coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina a fost ales pe termen de un an Ștefan Mitric, directorul școlii de cultură generală din satul Ropcea, președintele Asociației „Malanca de la Crasna”, care nu s-a putut prezenta la ședința din 7 octombrie a.c. din motive personale, delegând dreptul de coordonare unui consiliu de membri. Potrivit declarației de constituire, Consiliul a apărut cu „scopul de a consolida mediul asociativ românesc în baza viziunilor și aspirațiilor comune. Părțile semnatare ale acestei declarații își asumă angajamentul să colaboreze reciproc, să elaboreze poziții comune în cadrul relațiilor cu autoritățile ucrainene și românești, cu organizații și instituții internaționale ș.a., să participe constructiv la promovarea valorilor culturale românești, dar și a celor europene. Ne vom sprijini reciproc în activitățile desfășurate pentru promovarea priorităților și valorilor naționale, păstrarea identității etnice și sprijinul întregii comunități românești din Ucraina”.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…