Reuniunea de la Bruxelles a avut pe agendă evoluțiile din Republica Moldova de la precedenta întrunire în acest format, din urmă cu un an, dar nu a avut ca scop luarea unor decizii referitoare la politica față de Chișinău.
Într-un interviu acordat corespondentului Europa Liberă, preluat și de jurnal.md, ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat: „Am căzut de acord că nu vom interveni (în procesele politice post-electorale), dar va trebui să judecăm rezultatele după faptele concrete de la fața locului”. Oficialul lituanian s-a arătat îngrijorat de perspectivele Moldovei, amintind că UE a investit multe resurse și eforturi în Moldova, dar din păcate „unele forțe care se numeau pro-europene nu s-au dovedit până la urmă prea utile”.
Șeful diplomației lituaniene a remarcat pe o notă optimistă că la Chișinău, chiar înainte să se fi limpezit situația post-electorală, „se constituie o opoziție pro-europeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică”, iar aceasta din urmă va fi susținută activ de UE.
„Sunt multe necunoscute, dar trebuie să fim pro-activi, pentru că Moldova contează”, a conchis Linkevičius.
„Întrebat dacă se va relua asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, blocată din cauza unor regrese în cel privește statul de drept și neelucidarea fraudei bancare din 2014, Linkevičius a răspuns evaziv, opinând că o asistență fie și parțială trebuie să continue, fără să fie însă trecute cu vederea neajunsurile”, scrie jurnal.md.
Săptămâna trecută, în pregătirea reuniunii de astăzi a miniștrilor de externe din UE, un oficial de rang înalt de la Bruxelles a spus că UE ar considera „foarte problematică” formarea unei noi majorități parlamentare la Chișinău prin „schimbarea netransparentă a afilierii politice” a unor deputați aleși, ca și o majoritate parlamentară bazată pe sprijinul deputaților lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță în legătură cu frauda bancară.
Sursa: jurnal.md