cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 07, 2016 - 222 Views

ZORILE BUCOVINEI, 75 DE ANI DE ACTIVITATE

Ziarul „Zorile Bucovinei" a sărbătorit, pe 5 martie 2016, 75 de ani de activitate. Evenimentul aniversar s-a consumat în incinta Palatului „Tineretul Bucovinei" din centrul regional, în prezenţa unui public deosebit, a colaboratorilor de ieri şi de azi, a numeroşilor prieteni şi cititori ai publicaţiei, precum şi a invitaților speciali ai redacţiei prestigiosului ziar de limba română de la Cernăuți.

Redactorul-şef al publicaţiei jubiliare, domnul Nicolae Toma, a mulţumit celor care continuă să susţină apariţia ziarului, veteranilor zorişti care şi-au dedicat ani frumoşi pe tărâmul ziaristicii, promovând limba română, cultura neamului şi istoria vetrelor noastre strămoşeşti în paginile ziarului „Zorile Bucovinei", care e prezent în casele românilor cernăuţeni de 75 de ani.

Prezentatorii spectacolului, Diana Toma şi Daniel Zegrea au avut grijă ca invitaţii sărbătorii să fie prezenţi în scenă, pentru a transmite gânduri frumoase celor care continuă să contribuie la apariţia publicaţiei îndrăgite de românii din nordul Bucovinei, iar interpreţii dragi veniţi din toată regiunea ca să împarte bucuria acestui eveniment jubiliar – să evolueze în faţa spectatorilor, potrivit radio Cernăuţi.

La evenimentul jubiliar a participat întregul corp diplomatic al României acreditat la Cernăuţi, în frunte cu doamna consul general Eleonora Moldovan. De asemenea, de la marea sărbătoare nu au lipsit nici reprezentanții administrașiei publice locale și regionale.

„Lideri ai asociaţiilor culturale româneşti, scriitori, oameni de cultură, preoţi, cititori fideli şi corespondenţi netitulari, rând pe rând şi-au făcut apariţia în faţa publicului, adresând cuvinte alese colectivului redacţional al celei mai vechi publicaţii româneşti din Ucraina, iar artiştii amatori şi colectivele corale şi folclorice cu renume din întreaga regiune au reuşit să reaprindă în sufletele spectatorilor o rază de lumină şi speranţă prin acele minunate cânece şi dansuri strămoşeşti, care au răsunat pe parcursul celor aproape cinci ore de sărbătoare", informează BucPress.eu.

Mesajul doamnei Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuți

„Letopisețul Bucovinei", care timp de 75 de ani a oglindit situația românilor din regiunea Cernăuți, a mai înscris, azi, o pagină în istoria presei românești din Ucraina.
Această expresie este sărbătorea intelectualității românilor din Ucraina, dar și a celor 14.000 de abonați ai ziarului din cele patru raioane ale regiunii Cernăuți - Herța, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț.

Ziarul "Zorile Bucovinei" a stimulat promovarea valorilor identitare și patrimoniului național românesc, reprezentând sursă de inspirație și capacitate de expresie pentru tinerii filologi, dar și pentru iscusiții mânuitori ai condeiului, e fașa care altoiește dragoste de neam, aura care protejează manifestarea culturală și literară românească, este trunchiul și rădăcina care a dat sevă școlii jurnalistice din Cernăuți, a mângâiat fiecare suflet bucovinean care avea nevoie de ajutor.

„Zoriștii" sunt reprezentanții cei mai de seamă ai comunității românești din Regiunea Cernăuți, sunt promotorii Adevărului și Luminii, sunt cronicarii care au îmbogățit moștenirea culturală și literară românească din Bucovina, prin scrierea a mii de pagini de istorie și literatură, sunt cavalerii emancipării și propășirii naționale.

La mulți ani ziarului "Zorile Bucovinei", prosperitate, continuitate și perseverență în dezvoltarea scrisului românesc în Regiunea Cernăuți.

VEZI AICI 71 DE VIDEO de la evenimentul jubiliar:
https://www.youtube.com/watch?v=EOzKtzVUmuY&list=PLOQqVtnkhWmi0X-YnYkZ6k3f08EAYxEwT

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…