cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 04, 2018 - 12759 Views

ANDREI NĂSTASE, NOUL PRIMAR AL CHIȘINĂULUI (video)

Candidatul forţelor proeuropene pentru funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, l-a învins duminică, 3 iunie, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe socialistul Ion Ceban. Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a acumulat 52% din voturile alegătorilor. Dincolo de caracterul strict electoral, victoria lui Năstase este una uriață și simbolică. Rușii nu se pot atinge de capitala Moldovei. (urmăriți video declarațiile lui Năstase, imediat după victorie)


Andrei Năstase, politicianul plecat din stradă, din mijlocul protestatarilor, câștigă cea mai importantă funcție din ecuația politico-administrativă a Republicii Moldova. Fotoliul de primar al capitalei Chișinău, lăsat liber de Dorin Chirtoacă, în urma unei demisii de onoare, este adjudecat de un candidat cu vederi pro-europene și este practic smuls din ghearele prorușilor lui Igor Dodon.

Intrat în turul II, ca o surpriză plăcută și ca o speranță, Andrei Năstase a beneficiat de sprijinul al aproape tuturor partidelor proeuropene, după ce mai multe formaţiuni şi-au anunţat sprijinul pentru candidatura sa. Prinre cei care au clamat sprijinul pentru candidatul pro-european, imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur de scrutin, se află Partidul Liberal (Valeriu Munteanu - 3,6% în primul tur), Partidul Unităţii Naţionale (Costantin Codreanu - 4,5% în primul tur), dar şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, care l-a sprijinit din start pe Andrei Năstase.

Andrei Năstase este avocat de meserie și a intrat în politică în 2015 când s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre liderii protestelor stradale antiguvernamentale de la Chişinău, provocate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar. La scurt timp, a fondat Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. În toamna anului 2016, Năstase a avea intenţia să candideze la funcţia de preşedinte, dar s-a retras în favoarea altui candidat proeuropean, Maia Sandu, care a pierdut atunci în faţa lui Igor Dodon. Andrei Năstase s-a delimitat de Igor Dodon, odată cu începerea campaniei prezidenţiale, când l-a atacat vehement, afirmând că s-ar afla sub influenţa lui Vlad Plahotniuc.

Tânărul politician ce va conduce Chiținăul a fost intens terfelit de presa controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, iar despre el s-au spus vrute și cărora le-au fost deschise dosare penale în Republica Moldova. Cu toate că recunoaşte că Primăria va contribui la consolidarea opoziţiei proeuropene pentru parlamentarele din 2018 şi ar oferi o şansă în plus acesteia, Andrei Năstase susţine că nu are de gând să lase fotoliul de primar pentru cel de deputat şi că e decis să rămână pe mult timp la şefia Capitalei.

Mandatul lui Andrei Năstase la şefia Capitalei este de doar un an, până la alegerile locale ordinare din 2019. Alegerile anticipate din Chişinău au fost provocate de demisia primarului Dorin Chirtoacă. Vizat într-un dosar de corupţie, motiv pentru care a fost suspendat din funcţie la 28 iulie 2017, edilul a decis pe 16 februarie 2018 să-şi depună demisia „în semn de protest şi dezacord faţă de abuzurile care au loc împotriva oraşului”, şi în niciun caz pentru a recunoaşte „acuzaţiile prosteşti” care îi sunt aduse.

În briefingul de presă susținut dup victorie, Andrei Năstase a mulțumit tuturor forțelor pro-europene, Partidului Popular European, Partidului Național Liberal din România și personal liderului acestuia, Ludovic Orban. De asemenea, Năstase consideră că victoria sa este una împotriva oligarhiei, a corupției și a curentului pro-rus.

„Am pus astăzi bazele unei alianțe solide a forțelor pro-europene, anti-oligargice, democratice, asupra societății noastre democratice în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare în care suntem obligați cu toții să depunem tot ce ne stă în puteri, toate eforturile de care dispunem pentru a câștiga aceste alegeri și pentru a scoate din captivitate întreaga țară. Avem nevoie, până atunci, să rămânem uniți, consolidați, să creăm o chipă foarte bunăla nivelul Capitalei, să ne preocupe listele noastre pentru viitoarele alegeri, candidații noțtri pentru circumscripții, să facem așa încât să venim cu cea mai bună ofertă, astfel încât și la alegerile parlamentare, să facem o figură frumoasă, să dăm o lovitură decisivă, astfel încât să eliberăm țara de oligarhie, de corupție, de sărăcie și nedreptate!”, a declarat primarul ales al municipiului Chiținău, Andrei Năstase, la scurt timp după anunțarea rezultatelor.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…