cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 29, 2016 - 222 Views

O CARTE CU POTENȚIAL PENTRU ISTORICI, POLITOLOGI ȘI SOCIOLOGI

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Profesorul, istoricul și publicistul Mihai Ghițulescu, lector universitar doctor la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova vorbește, în alocuțiunea rostită cu prilejul lansării volumului „ROMÂNII TIMOCENI – studiu jurnalistic despre românii dintre Timoc și Morava și lupta lor pentru afirmarea identității naționale", ce a avut loc în cadrul Târgului de Carte CAUDEAMUS de la Craiova, despre o carete ce generează nu numai o dezbatere, ci și un caz școală despre situația românilor din Valea Timocului. „Deși este un studiu jurnalistic, cartea lansează câteva posibile piste de cercetare pentru istorici, în general, pentru politologi și pentru sociologi" – spune istoricul Mihai Ghițulescu.

Lansarea cărții „ROMÂNII TIMOCENI – studiu jurnalistic despre românii dintre Timoc și Morava și lupta lor pentru afirmarea identității naționale", pe care am scris-o în anul 2015, cu sprijinul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de pretutindeni, desfășurată la Teatrul Național „Marin Sorescu" din Craiova, în cadrul Târgului de carte GAUDEAMUS, a beneficiat și de o analiză din partea profesorului, istoricului și publicistului Mihai Ghițulescu, lector universitar doctor la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova. În discursul rostit la lansare, Mihai Ghițulescu vorbește cu sinceritate de potențialul științific și de valoarea mărturiilor cuprinse în volum, aprecieri care nu pot decât să mă onoreze profund.

„Eu credeam sincer că știu multe lucruri despre românii timoceni, înainte de a citi această carte, dar mi-am dat seama că nu știam mai nimic. Acum știu ceva mai mult, dar mai important este că am și mai multe curiozități. Este, după cum a subliniat autorul, o carte jurnalistică, dar o carte jurnalistică destul de atipică, scrisă într-un stil cumva occidental, chiar american. Adică îmbină elementele de viață cotidiană, mostrele de viață, dialogurile cu oameni simpli, cu reportaje scrise după regulile reportajului jurnalistic, inserturi istorice și uneori abordări analitice. Vedem în carte, de exemplu, interviuri cu ambasadori și, în același timp, interviuri cu oameni foarte simpli, vorbitori de limba română din Valea Timocului. Vedem acolo cât de mare este diferența dintre discursul real și discursul oficial, chiar când ei își propun să spună același lucru", apreciază profesorul Mihai Ghițulescu.

„Este o carte jurnalistică, dar este în același timp și o pledoarie pentru românii din Valea Timocului!"

Pledoaria istoricului craiovean continuă: „Până la urmă, cartea asta este despre jocurile identității! Problema este, până la urmă, ce sunt oamenii aceștia din Valea Timocului! Oamenii aceștia din Valea Timocului, care vorbesc românește, sunt ei români? Noi știm că sunt români, pentru că vorbesc românește, dar ei nu declară că sunt români, mulți declară pur și simplu că sunt sârbi! Cel mai periculos lucru în momentul acesta este cultivarea așa-zisei teorii a sinonimiei, adică există anumite cercuri sârbești care au interesul să spună că ei nu sunt români, sunt vlahi! Vlah înseamnă același lucru cu român, dar de fapt nu înseamnă același lucru! Trebuie să existe niște mici diferențe. Li se va crea, până la urmă, limba artificială, li s-au creat deja un etnonim, nu li se mai spune români, li se spune vlahi, iar în felul acesta sunt îndepărtați ușor – ușor de identitatea românească. Acum, ca să ieșim cumva din dilema sau trilema asta, eu aș face o glumă cinică și aș spune că simplul fapt că oamenii din Valea Timocului sunt divizați sau pot fi divizați sau se lasă divizați, dovedește că sunt români. Este o carte jurnalistică, dar este în același timp și o pledoarie pentru românii din Valea Timocului! Prin cartea asta se trage un semnal de alarmă: Aceștia nu sunt doar niște oameni care vorbesc românește și ne uităm așa la ei ca la un peisaj idilic, sunt români și trebuie să-i băgăm în seamă! Sunt foarte utili statului român, trebuie să ne ocupăm de soarta lor!"

Cartea lansează piste de cercetare pentru istorici, politologi și sociologi

„Asta e latura politică, e datoria statului, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, dar pe mină mă interesează mai mult potențialul științific al acestei cărți, pentru că, deși este un studiu jurnalistic, lansează câteva posibile piste de cercetare pentru istorici, în general (noi nu știm foarte clar care e istoria românilor din Valea Timocului), pentru politologi și pentru sociologi. Trebuie să vedem care e situația acolo și să studiem care e situația politică din acest moment și care e situația politică dezirabilă, pentru că această situație a românilor timoceni mi se pare chiar un caz școală!" – mai spune Mihai Ghițulescu despre potențialul istoric și de cercetare întrevăzut de această carte.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…