cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 04, 2018 - 4003 Views

RADIO GALAXY, un post căruia îi pasă de românii din Valea Timocului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul „Păstrătorii tradițiilor din Valea Timocului”, implementat de RADIO GALAXY, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de pretutindeni, a ajuns la final. Un adevărat maraton de interviuri și analize, toate dedicate vieții, activității și problemelor românilor uitați din Valea Timocului, a ajuns, sub formă de serial, la românii din dreapta Dunării. Este pentru prima oară când un post de radio din Mehedinți răzbate liber în lumea destul de complicată a românilor din Valea Timocului.


„Pentru o analiză corectă și pertinentă a necesității acestui proiect și a importanței majore a finanțării lui trebuie să avem în vedere toate aspectele legate de nevoia disperată de presă în comunitățile românești din Serbia de Răsărit, precum și de șansa unui post de radio în ecuația complicată a respectării drepturilor minorității românești din această zonă, o zonă vitregită din acest punct de vedere. Vă rog să nu uitați, de asemenea, că în acest an se organizează alegeri, în luna octombrie, pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia. Nu uitați că acest CNMNRS are sediu la Novi Sad, în Voivodina și promovează mai mult interesele comunității românești din Voivodina, o comunitate recunoscută de statul sârb, cu toate drepturile respectate. Ponderea românilor din Valea Timocului, în acest CNMNRS ar fi deosebit de importantă, deoarece ar contracara expansiunea vlahismului și acțiunile criminale al celuilalt consiliu care acționează în Valea Timocului, Consiliul Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia (CNMNVS). În prezent, în CNMNRS sunt doar 3 români din Valea Timocului, total insuficient pentru a ține piept unei conduceri executive ostile românilor din Timoc. Vă reamintim, de asemenea, faptul că pentru a crește numărul de membri CNMNRS din valea Timocului, este nevoie de o campanie de conștientizare a românilor din Timoc să se înscrie pe lista electorală românească și să voteze candidații de aici. Momentan, candidați vor fi, deoarece s-au înființat două federații ale românilor, Uniunea Românilor din Serbia și Federația Românilor din Serbia. Ori chiar aici intervine rolul nostru! Un post de radio cu o acoperire bună și cu un proiect centrat pe apărarea identității românești și pepromovarea românismului va ajuta enorm la orientarea românilor către consiliul românilor și ruperea lor de pe listele pentru consiliul vlahilor. O astfel de oprtunitate de a finanța un post de radio în interesul românilor, într-un an cu semnificații majore și decisiv, este o investiție corectă și justificată”, ne spunea, în urmă cu câteva luni, directorul RADIO GALAXY, Alin Nicolicea.

Cu dorința sinceră de a contribui la dezvoltarea unor programe care să sprijine românii din Valea Timocului, dar și la ideea strălucită de a duce postul de radio în mijlocul comunității românești din dreapta Dunării, Nicolicea se apuca de treabă. Acum, la doar câteva zile după Centenar și la finele perioadei de implementare a proiectului, rezultatele sunt unele ce depășesc cu mult chiar previziunile și așteptările omului de radio și televiziune Alin Nicolicea. Pare să fie mulțumit că, într-o primă etapă, și-a atins scopul. Alegerile pentru CNMNRS au avut loc pe 4 noiembrie, iar în noua structură au ajuns, în premieră, patru români din Valea Timocului.

De-a lungul perioadei de implementare, RADIO GALAXY a reușit să realizeze interviuri cu lideri ai comunității românești de prestigiu, dar și cu factori de decizie de la nivel parlamentar din România, iar drepturile românilor din Valea Timocului au fost apărate cu încă o contribuție media. Investiția Ministerului pentru românii de pretutindeni în acest minunat proiect poate fi considerată una meritată și care a dat roadele scontate și asta o spune un om care studiază zona de foarte mulți ani. Emisiunile RADIO GALAXY au ajuns la sufletul românilor timoceni și le-a mângâiat dorul de Țara Mamă și de identitatea lor străveche românească.

Radio Galaxy – fișa tehnică

Radio Galaxy este printre primele 10 posturi de radio private din România. Începutul companiei este în 1991 iar prima emisie în eter a fost în 1993. Cu o experiență de peste 27 de ani, Radio Galaxy a devenit cea mai mare rețea de radio regională din Romania – Galaxy FM. Printre partenerii Galaxy FM au fost și sunt BBC LONDRA, Voice of AMERICA, DW BERLIN, RFI , Radio FREE EUROPE. Galaxy FM are personal calificat atât în România cât și în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franta și Germania.

În perioada conflictului armat și a bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei din 1999 atunci când toate posturile de radio din Serbia de Est au fost scoase din emisie din cauza bombardamentelor, Radio Galaxy a fost singurul post de radio recepționat în toată zona Timocului. Radio Galaxy este într-o continuă dezvoltare și extindere a ariei de acoperire. În acest moment Radio Galaxy se recepționează bine și foarte bine în aproximativ 47 la sută din teritoriul național al României și în aproximativ 7 la sută din teritoriul Republicii Serbia. Zona de recepție a Radio Galaxy este chiar în Regiunea Valea Timocului. Pana în luna iunie a acestui an, Radio Galaxy a mai pune în funcțiune încă trei stații radio, reușind să acopere bine și foarte bine un procent de 55 la sută din teritoriul național al României și aproximativ 12 la sută din teritoriul Republicii Serbia.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…