În perioada 19 – 21 noiembrie 2014, la Palatul Parlamentului, a avut loc conferinţa internaţională cu tema „Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre, contributor la securitatea energetică europeană". Evenimentul are ca scop realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va însemna energia pentru Europa în contextul global din 2035, plecând de la faptul că orice proiect energetic se realizează în circa 20 de ani.
Prezent la eveniment, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că, în ultimul deceniu, România s-a afirmat ca lider în regiunea extinsă a Mării Negre, preocupările pe linia securității energetice legitimând acest rol. Asigurarea unei stabilități și a unor alternative viabile la actuala formulă de securitate energetică, reprezintă un obiectiv central al Guvernului României.
„Securitatea energetică în regiunea extinsă a Mării Negre, contribuitor la securitatea energetică europeană" (Viziunea 2035 ) și-a propus să genereze o viziune de perspectivă în ceea ce privește rolul sectorului energetic pentru Europa în mixul energetic global în 2035, pe baza faptului că orice proiect de energie este finalizat în aproximativ 20 de ani. Cu peste 150 de participanți, care vor include înalți oficiali, reprezentanți importanți din mediul de afaceri și experți cu renume din țările din regiunea Mării Negre, evenimentul s-a dovedit extreme de interesant.
Principalele subiecte dezbătute au fost probleme contemporane de interes ale experților. Prin urmare, o stare de tensiune și convergență între geopolitic (politic) și energie (economic) este în plină desfășurare. Interferențele sunt bine cunoscute, există tensiuni între soluțiile dictate de raționament economic, solutii de afaceri, precum și cele dictate de condiționare politică și opțiuni. Impactul conditionat politic pe proiecte viabile economic și, în același timp, impactul constrângerilor economice și fezabilitatea pe proiecte au făcut, de asemenea obiectul discuțiilor.
Politica energetică comună europeană și dezbaterile cu privire la forma și ambițiile unei astfel de politici sunt de interes major în prezent și vor avea un impact major asupra viitorului. Apoi, politicile economice s-au dovedit a avea o componentă regională puternică. Raportul dintre regional față de prezența Europei în politici comune de energie, riscurile și oportunitățile pentru țările de frontieră și de interfață care se angajează în alte zone (din afara Europei), este un subiect principal de interes pentru discuții în acest domeniu.
O altă componentă extrem de importantă este raportul și mixul energetic între diferitele componente: energie electrică, hidrocarburi, noi surse de energie verde. În fiecare caz, există diferite tipuri de proiecte. Proiectele mari pot fi finanțate și aprobate de către bănci atunci când sunt estimate profituri relevante, atunci când acestea sunt sustenabile din punct de vedere politic și previzibil pe termen lung, în timp ce alte tipuri de proiecte depind de convingerile, percepțiile și orientarea consumatorilor și a piețelor. Nu în ultimul rând, proiectele majore de investiții necesită o dezvoltare a pieței previzibilă, o apetență pentru dezvoltarea și consumul de industriile din țările-țintă, toate acestea vor avea, de asemenea, în considerare condiționărilor geopolitice.
Secțiunile consfătuirii
Secțiunea 1 - Provocări actuale de pe piețele de energie electrică. Piața unică vs soluții regionale
P1 / S1 (economic) - Riscuri și oportunități induse de cuplare a pieței. Solutii pentru fructificare a surselor de producere ieftine și de acoperire a deficitelor regionale
P2 / S1 (politice, de securitate) - Provocări globale, soluții regionale
Secțiunea 2 - Marea Neagră între potențial și certitudine. Teze și antiteze cu privire la conturarea unui nou pol de resurse de hidrocarburi
P1 / S2 - (economic) - condiții necesare pentru investițiile în energetice mari - proiecte financiare
P2 / S2 (politice, de securitate) - zona de confluență a piețelor și a capacității industriale din Europa și Asia - Marea Neagră. Probleme politice și de securitate
Secțiunea 3 politici comune, costurile separate - provocările energetice vs mize geopolitice
P1 / S3 (economic) - Future Energy. Este nevoie de o schimbare de pilonii de bază ale mixului de energie?
Panou 2 (politică, securitate) - Rolul regiunii în furnizarea de opțiuni de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor europeni majore. Concurente sau complementare: GNL, Nabucco reconfigurat, South Stream, a interconectărilor și capilarele.
Secțiunea finală (plenară) - politicile comune, costuri separate. Provocările legate de energie, față de mizele geopolitice.
Securitatea resurselor energetice pentru țările europene: conflicte armate, conflicte înghețate, politici divergente între UE și statele din WBSR.
Articole recente - Romeo Crîșmaru
- Exploring the Potential of Carbon Materials; Interview with Dr. Conchi Ania
- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează Sesiunea de finanțare nerambursabilă 2025
- Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni
- Noi perspective asupra Holocaustului: cazul Transnistriei
- „Genii ale culturii române” la Panciu
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.