cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 20, 2016 - 164829 Views

MÂINE, ÎN CONSILIUL LOCAL ORȘOVA, O NOUĂ PIESĂ DE TEATRU ABSURD

Mâine, 21 aprilie 2016, Consiliul Local din Orșova va fi scena unei noi reprezentații din seria teatrului absurd al rezilierii pe cale amiabilă a contractului de cesiune a serviciului de salubritate către FLORICOLA SA. Deși a cerut să îi fie reziliat contractul, operatorul privat face acum tot felul de jocuri pentru a bloca această reziliere, cu scopul de a înduioșa consilierii, aleși de orșoveni, să îi mai dea niște bănuți de la buget. Ședința ordinară de mâine a Consiliului Local Orșova vine după o ședință de îndată eșuată în data de 13 aprilie 2016, când majoritatea PSD – PNȚCD nu s-a prezentat pentru a analiza cererea de reziliere. După toate probabilitățile, FLORICOLA amenință cu rezilierea, dar nu o vrea cu adevărat, ceea ce își dorește fiind o suplimentare a bugetului.

Operatorul privat FLORICOLA SA, cel care deține serviciul de salubrizare a municipiului Orșova a cerut imperativ să i se rezilieze contractul nr. 10/2006, pe cale amiabilă. Motivul invocat era legat de subfinanțarea cronică a activităților prestate de operatorul privat și implicit greutățile financiare întâmpinate. „Diminuarea an de an a bugetului alocat desfășurării activității de salubrizare a domeniului public (pentru motive pur subiective și fără ca sumele retrase de la această activitate să se vadă în mod efectiv concretizate în investiții realizate la nivelul municipiului), precum și scăderea numărului populației existente la nivelul municipiului, nu au dus și la diminuarea obligațiilor pe care Floricola SA le are față de bugetul local, respectiv: redevența pentru prestarea acestui serviciu a crescut în mod constant de la an la an (ajungând la circa 61.000 lei/an dintr-un buget alocat de 400.000 lei), impozitele și taxele locale fiind majorate și acestea. De asemenea, din suma alocată pentru activitățile de salubritate 20% se întoarce sub formă de TAXA pe Valoarea Adăugată la bugetul de stat”, se arată în cererea de reziliere formulată ce conducerea FLORICOLA SA, firmă acărei conducere scria negru pe alb în cererea cu pricina: „În aceste condiții, societatea noastră a propus Consiliului Local al municipiului Orșova încetarea pe cale amiabilă a contractului de salubritate. Deocamdată nu știm care este poziția consiliului local”.

După ce Consiliul Local a luat act de solicitare și a votat o hotărâre prin care îl mandatează pe primarul municipiului, Ion Manea, să poarte negocieri cu operatorul privat, având în vedere că în cazul predării serviciului este nevoie de timp pentru a se organiza o licitație și a se desemna un alt operator care să se ocupe de salubrizarea municipiului, situația a început să devină una desprinsă din scenele unui teatru absurd de cea mai proastă calitate. Primarul l-a desemnat pe viceprimarul Stan Stelică pentru a tranșa problema și că să nu îl lase chiar singurel la o negociere anunțata ca fiind una dură, primarul a mai desemnat verbal (???!!!) o comisie care să negocieze, formată din: Popa Ioan Petre, Oprea Dragoș, Untaru Dumitru Sorin, Șuitariu Frunză Gabriel și Miuțescu Constantin.

Un raport controversat

În urma negocierilor, realizate pe data de 6 aprilie 2016, viceprimarul Stan scrie un RAPORT pe care îl semnează de unul singur, deși orice negociere din lume presupune existența a două sau mai multe părți care participă la ea și, în aceste condiții, orice raport sau proces verbal rezultat în urma unei negocieri trebuie asumate prin semnătură de toate părțile participante la negociere. Raportul este unul destul de alunecos,iar din textul lui reiese faptul că operatorul ar renunța, dar nu prea ar renunța la găina cu ouăle de aur, numită SALUBRIZAREA ORȘOVEI. „Am propus ca în cazul în care Consiliul Local agreează încetarea contractului cu acordul părților, termenul să fie până la finalizarea procedurilor de încredințare a contractului unui operator licențiat. Operatorul este de acord să asigure prestarea activităților aferente serviciului public de salubrizare pe o perioadă limitată, acceptând un termen de 120 de zile, pe care îl consideră rezonabil; a luat această decizie pentru faptul că nu mai poate susține financiar acest serviciu, care îi aduce pierderi”, se arată în raportul întocmit și semnat de viceprimarul Orșovei, Stan Stelică. Dar nu se arată numai asta în controversatul raport, ci și faptul că operatorul lasă și alternativa renunțării la dorința de reziliere,dacă i se va da mai mulți bani pentru prestațiile sale: „Reprezentanții operatorului au mai solicitat ca o alternativă a încetării contractului, continuarea asigurării acestui serviciu, să se suplimenteze bugetul activităților specifice, lucru ce ar permite executivului Primăriei suplimentarea comenzilor si programelor de prestații, iar operatorul și-ar acoperi unele cheltuieli, diminuându-și astfel pierderile financiare”.

Se pare că operatorul va reuși să se aleagă cu mai mulți bani

La ședința de îndată din data de 13 aprilie 2016, eșuată din lipsă de cvorum, se venise cu o ordine de zi pe care erau trecute două proiecte divergente. Astfel, unul din proiectele de hotărâre stabilește acordul pentru încetarea pe cale amiabilă a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare, în timp ce celălalt proiect de hotărâre stabilește respingerea solicitării FLORICOLA SA de încetarea pe cale amiabilă a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare.

La ședința ordinară din 21 aprilie 2016, cele două proiecte revin fără nicio modificare pe ordinea de zi, ceea ce conduce la ideea că se pregătește o lovitură de teatru cum numai la Orșova se poate face: ori se compromite și ședința de mâine, ceea ce i-ar coferi SC FLORICOLA SA un răgaz pentru a folosi în continuare serviciul de salubrizare, ori ședința seșine cu 14 sau 15 din cei 16 consilieri orșoveni, situație în care o majoritate bine controlată poate adopta o hotărâre de majorare a bugetului alocat FLORICOLA SA. În această ingrată situație,la următoarea rectificare bugetară, acești bani vor trebui prinși la buget și plătiți.

Interesant ar fi de văzut dacă orșovenii știu cum se joacă o firmă privată cu banii lor și cum aceasta se preface că s-a săturat de administrarea unui sreviciu, pentru a-i înduioșa pe aleșii orșovenilor să îi mai dea niște parale.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…