Seria atrocităților din economia națională continuă cu falimentarea societății SERVICII ENERGETICE OLTENIA SA Craiova, fosta Sucursală de Întreținere și Servicii Energetice Electrica (SISE) Oltenia a SC Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA București, înființată la finele anului 2011 ca urmare a divizării parțiale a Electrica Serv SA. „Despre SERVICII ENERGETICE OLTENIA nu s-a făcut prea mult vorbire, poate și pentru că decăderea societății s-a produs sistematic – boală lungă, moarte sigură.
Entitatea este astăzi o ruină a ceea ce a fost odinioară, și anume cel mai mare prestator de servicii pe piața energetica națională (Întreținerea și reparațiile rețelelor de distribuție a energiei electrice), deservind județele DOLJ, OLT, TELEORMAN, MEHEDINȚI, VÂLCEA, ARGEȘ și GORJ", scrie cotidianul „Ultima oră".
Jurnaliștii de la cotidianul național „Ultima oră" constată faptul că din păcate „situația nu se datorează blocajelor din economia autohtonă sau lipsei de comenzi pe piața de profil, ci faptului că o mână de oameni a gândit că mult mai importanți decât soarta companiei ar fi niște bănuți care sa le ajungă în buzunare fără să se zbată prea tare". Ancheta publicată în ziarul amintit este una cât se poate de complexă și descrie mecanismul afacerilor dubioase, precum și profilul protagoniștilor.
Protagoniștii
Protagoniștii acestei povești macabre - care se va finaliza cu preluarea activelor societății de stat – sunt următorii: directorul general al CEZ Distribuție Craiova, Vornicu Doina, fostul manager al companiei până în luna august 2013, Popescu Măruța Nicolae, conducerea societăților Adrem Invest SRL București (Bodea Adrian și Bodea Corneliu) și Energobit SA Cluj-Napoca (Gadola Ștefan, Peter Pal și Socea Ioan).
Ițele afacerii
Încă din 2010, în înaltele sfere ale CEZ s-a plănuit înlăturarea Electrica Serv S.A. de la licitația pentru activitatea de mentenanță a CEZ Distribuție Craiova, astfel încât contractul, în valoare de peste 170.000.000 lei, fără TVA, să poată fi câștigat de asocierea Energobit – Adrem Invest. Dacă licitația inițială a fost anulată cu complicitatea directorului tehnic al Electrica Serv, Gheorghe Batar, la cea de-a doua licitație contribuția esențială a aparținut directorului general din acea perioada, Nicolae Șerban, care nu a semnat ordinele de plată pentru achitarea obligațiilor la bugetul statului, Electrica Serv S.A. pierzând, astfel, condițiile de eligibilitate impuse de CEZ Distribuție. Odată eliminată concurența, licitația nr. 2 a fost câștigată de singurul ofertant, și anume asocierea Energobit – Adrem Invest, care, surpriză, n-avea de nici unele. Cum nu aveau personal specializat și dotare logistică și, prin urmare, nu puteau desfășura activitatea pentru care licitaseră, băieții deștepți au subcontractat toate serviciile obținute către Electrica Serv la o valoare de 70% din valoarea totală a contractului, 30% intrând în buzunarele administratorilor celor două firme pentru complexa activitate de a întocmi facturile fără a face nimic altceva. La un simplu calcul matematic, vedem că, pentru niște hârtiuțe, acești băiețași deștepți încasează aproape 60.000.000 lei.
Contracte benefice..., dar nu pentru stat
Pentru ca lucrurile să meargă în aceeași direcție (mai ales în condițiile în care contractul s-a perfectat pe o perioada de 4 ani, renegociabil anual), în fruntea societății SERVICII ENERGETICE OLTENIA se impunea plasarea unei marionete, pentru îndeplinirea cu brio a misiunii fiind ales Popescu Maruta Nicolae, care a decapitalizat societatea prin acceptarea de lucrări la valori sub costurile de realizare. Si uite așa, bugetul de la înființarea companiei, circa 40 milioane lei, a dispărut în buzunarele oamenilor de afaceri de la Adrem Invest și Energobit în mai puțin de trei ani, la finele anului 2013 SERVICII ENERGETICE OLTENIA înregistrând datorii totale de peste 32 milioane lei. „Să mai amintim că și 20% din personalul companiei oltene, reprezentând cei mai buni angajați, a fost transferat la Adrem Invest și Energobit?", se întreabă autorii articolului publicat de „Ultima oră". Pentru ca nici măcar bani de salarii nu mai sunt, actuala conducere a ajuns în postura în care se umilește pe la cele două firme să mai achite câte ceva din lucrările executate pentru a nu fi linșată de angajați.
Perspective sumbre
„Ar exista totuși o cale de salvare: varianta PRIVATIZĂRII, convenită cu FMI încă din 2011, soluție neagreată însă de maeștrii păpușari care trenează procedurile specifice pentru ca societatea să înregistreze datorii care ar îndepărta orice cumpărător. Pentru a se ajunge la dizolvare, conform planurilor ticluite de căpușele societății, Bodea Corneliu și Gadola Ștefan, prietenii domnului Roșca Ioan, director general al actualului acționar majoritar – SC DFEE Electrica SA București, au apelat la sprijinul său pentru amânarea pe cât posibil a intrării acesteia fie și în insolvență", scrie „Ultima oră".
În consecința, la 26 martie 2014, Tribunalul Dolj a amânat termenul pentru emiterea deciziei de intrare în insolvență pentru 7 mai 2014, întrucât din dispoziția lui Roșca Ioan, în Adunarea Generală a Acționarilor a SERVICII ENERGETICE OLTENIA s-a tergiversat adoptarea unei astfel de hotărâri – necesară depunerii la dosar. La cum au evoluat lucrurile, foarte curând va dispărea din peisajul energetic o societate de stat pe care puțini o vor deplânge, pentru majoritatea rămânând necunoscută. Ce fac băieții deștepți? Duc deja tratative pentru a împărți ce a mai rămas din companie, activele situând-se, în prezent, la o valoare de peste 700.000.000 lei.
Addendum
Comentariul final al jurnaliștilor de la „Ultima oră" este unul sugestiv: „Cât de aspru ar trebui judecați cei de la Adrem Invest și Energobit e greu de spus... În definitiv, fiecare e liber să-și încerce norocul prin mijloacele pe care le are la îndemână. Într-o societate normală, însă, astfel de tentative s-ar fi lovit de refuzul ferm, categoric al responsabililor de la CEZ Distribuție și SERVICII ENERGETICE OLTENIA, ca de un zid de netrecut. Pe de altă parte, actele doamnei Vornicu și ale lui Popescu Maruta Nicolae reprezintă întruchiparea, poate dusă la extrem, a ceea ce face diferența între noi, românii, și lumea civilizată. Dacă un manager occidental ar scoate, poate, sume din propriul buzunar atunci când compania de la care își câștiga banii este în impas, pentru directorașii noștri autohtoni primează interesul personal (În cazul directorului CEZ Distribuție interesul este cu atât mai evident cu cât soțul său, Vornicu Sorin se află, zice-se, în spatele societății Adrem Invest). Uitând de ce au fost puși să ocupe locurile pe care le ocupă, cei doi nu s-au limitat la a închide ochii la acțiunile altora, ci se fac vinovați de îngroparea companiei.
Sursa: Ultima oră
Articole recente - Romeo Crîșmaru
- Exploring the Potential of Carbon Materials; Interview with Dr. Conchi Ania
- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează Sesiunea de finanțare nerambursabilă 2025
- Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni
- Noi perspective asupra Holocaustului: cazul Transnistriei
- „Genii ale culturii române” la Panciu
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.