cache/resized/0b4a529a5124f3198108faffc93b6d38.jpg
BULGARIA
A două jumătate a lunii iulie a fost una fierbinte, la propriu și la figurat, pentru delegația condusă de secretarul de
cache/resized/b233527fdcf6ca3981c4dcf19420aecc.jpg
CHISINAU
Partidul președintelui Maia Sandu, PARTIDUL ACȚIUNE ȘI SOLIDARITATE (PAS) a obținut o victorie istorică și zdrobitoare
cache/resized/e637f82d57714edd33250f3067141287.jpg
DIASPORA
Doctor31! În 2014, în București, în România, a venit ideea unui medic, Constantin Lucian, Nuțu, să creeze o aplicație
cache/resized/78e28eb5cf3c7b7b00e8a2ab8481376c.jpg
NEGOTIN
Dușan Pîrvulovici, directorul Federației Românilor din Serbia și al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, dar
cache/resized/d966cb12717e332b0f1a82938479d3e6.jpg
EVENIMENTE
Prezent în județul Mehedinți, în calitate de președinte al PMP, la o întâlnire cu filiala județeană PMP, diplomatul
cache/resized/29fd72a8dd0ddff8e6be172abace1982.jpg
DIASPORA
Se dă startul concursului de creație literară și desen dedicat Limbii Române: organizatori GRASP Milano și Centro
cache/resized/f0986eb02530176782cb7c7a83403877.jpg
DIASPORA
„Ne apropiem de finalul etapei de evaluare a cererilor de finanțare nerambursabilă depuse la Departamentul pentru
cache/resized/d01eb6857e949326ca745d601557092c.jpg
KLADOVO
Școala Gimnazială din satul Podvrșka, arondat comunei Kladovo, a fost recent scena unui eveniment emoționant. Asociația
cache/resized/0d990f5e38d3e113996fe775809210e7.jpg
KLADOVO
Potrivit portalului media nova.rs din Serbia, primarul din Kladovo, Saša Nikolić, este amestecat într-un scandal
cache/resized/b2b682b4133f95f4f7206462aeb7fd54.jpg
DIASPORA
Presa franceză a anunțat moartea tragică a unui şofer român de TIR care a fost înjunghiat într-o benzinărie din Franţa,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 26, 2016 - 1740 Views

MIȘCARE BOMBĂ LA CHIȘINĂU: LUPU ȘI LEANCĂ SE RETRAG ȘI O SUSȚIN PE MAIA SANDU

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, se retrage din campania electorală. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă în cadrul unei conferințe de presă. Și de la stafful de campanie al lui Iurie Leancă vin informații care acreditează o retragere din cursa prezidențială. Cei doi spun că se retrag, pentru a-i spori șansele lui Maia Sandu și pentru că Moldova are nevoie de „un președinte proeuropean”. Maia Sandu spune că, dimpotrivă, retragerea e doar o manevră pentru susținerea lui Dodon.


Marian Lupu a anunțat într-o conferință de presă că se retrage din cursa electorală pentru a crește șansele candidatului de dreapta cu cele mai mari șanse.

„Ne aflăm în mijlocul unei conjuncturi electorale importante. Obiectivul PDM nu este pur și simplu să câștige o întrecere electorală, ci să câștige un candidat pro-european. A existat o analiză care ne-a pus pe gânduri. Este vorba de modul în care am putea intra în turul doi. Pornind de la un bazin electoral mai larg, candidatul PAS are șanse mai mari să câștige scrutinul electoral. Obiectivul PDM este ca scrutinul să fie câștigat de un candidat pro-european. Avem rezultate la limită. Pentru a avea o mai mare siguranță ca un candidat de dreapta să câștige alegerile, am decis să mă retrag din campania electorală”, a declarat Marian Lupu. La conferința de presă la care și-a anunțat retragerea, Marian Lupu a venit secondat de Vlad Plahotniuc, celebrul oligarh despre care se spune mereu că face și desface jocurile politice în Republica Moldova.

„Este o retragere tactică ce are la bază obiectivul de a sprijini ajungerea în funcția de președinte a unui om care va continua proiectul european. Mesajul PDM pentru electorat este să sprijine un candidat de dreapta cu cele mai mari șanse”, a adăugat Marian Lupu.

Tot în ultimele ore a apărut și informația potrivit căreia și liderul PPEM, Iurie Leancă se retrage din cursa electorală. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Rodica Nemerenco. „Liderul PPEM din Moldova, Iurie Leancă, se retrage din campania electorală. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă în cadrul unei ședințe”, scrie Nemerenco pe contul său de Facebook.

Sondajele îl dau favorit pe socialistul Dodon

Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, publicat acum câteva zile de Agerpres, pentru liderul Partidului Socialiștilor (PSM), Igor Dodon, ar fi votat 40,5% dintre respondenți, pentru Marian Lupu ar fi votat 13,2%, iar pentru lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu ar fi votat 13,0%. Aceștia sunt urmați în preferințele electoratului de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, cu 7,8%, de președintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Iurie Leancă, cu 4,9%, de candidatul Partidului Nostru (PN), Dumitru Ciubașenco, cu 4,4% și de președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, cu 0,7%.

Maia Sandu nu e prea încântată de retragerea lui Lupu, considerând „cadoul”, un „măr otrăvit”

Candidatul considerat cel mai pro-european dintre toți, Maia Sandu, liderul PAS, nu se arată deloc încântată de retragerile anunțate și nici de sprijinul lui Marian Lupu. Ea crede că din nou ar fi vorba de o sforărie marca Palhotniuc și că acesta îi întinde o mână de ajutor socialistului Igor Dodon.

„Circul continuă! Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege. Astfel, PD a hotărât să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite. Însă cetățenii vor înțelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înțelege că și Plahotniuc, și Lupu sunt niște lași. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor ști să facă alegerea corectă”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook, la scurt timp după anunțarea bombei retragerii lui Marian Lupu.

 

Igor Dodon defilează victorios, folosindu-se în interesul lui de anunțul retragerilor din cursa prezidențială

Socialistul pro-rus Igor Dodon, cel mai bine cotat dintre candidați, dar fără șanse de a evita turul al doilea de scrutin, se arată deosebit de încântat de oportunitatea de a folosi în interesul său retragerea din cursă a candidaților Marian Lupu și Iurie Leancă. El spune că „Maia Sandu este candidatul convenit de la Washington, de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc”.

„Ceea ce trebuia de demonstrat! Ceea ce spuneam de câteva luni, s-a adeverit. Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc. Acolo pe Plahotniuc au știut să-l convingă, au americanii metodele lor, au informația, investigațiile și dosarele lor. Iar Maia e o piesă în acea înțelegere. De la bun început, am fost cu toții antrenați într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală. Azi a sosit momentul adevărului și a ieșit la iveală acest joc. Acum putem vedea who is who. Cei prostiți de Plahotniuc, votați-o acum pe sfânta Maia. Votați un Chirtoacă în fustă, care la fel ca primarul de Chișinău vorbește frumos, dar va face jocurile Coordonatorului. Noi, socialiștii, ne vom mobiliza și mai mult acum. Vom lupta cu toate forțele, cu toată puterea să înfrângem această guvernare oligarhică și coruptă, cu toate marionetele ei. Vom informa cetățenii, vom ridica toți oamenii la votare. Vom lupta să învingem din turul I, cât oligarhia și americanii nu au pus în funcțiune toată mașinăria lor de manipulare și falsificare a alegerilor. Anatolie Golea a avut dreptate când s-a bâlbâit la dezbateri – Maia Lupu. Pentru Plahotniuc, că e Maia, că e Lupu, tot un drac. Tot de-a lui candidat este. Acum asta o înțeleg și cetățenii”, scrie Igor Dodon, pe contul său de Facebook.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…