cache/resized/c7b01cf7eeb1178f56643bd35572f074.jpg
EVENIMENTE
Vă prezentăm un inedit proiect, finanțat de Secretariatul General al Guvernului - Departamentul Pentru Românii de
cache/resized/b7c04426efb8ac3f210ee180ddbe1173.jpg
DIASPORA
Fostul ministru al românilor de pretutindeni, din Guvernul Ponta 3, actorul Bogdan Stanoevici, a murit marți dimineață
cache/resized/3a7f86d8edffabb070b2a42bb84a7818.jpg
KLADOVO
Una din tablele interactive achiziționate de către Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia
cache/resized/090491570b4e0f1091025dffa83e11be.jpg
UCRAINA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) apreciază efortul, implicarea, dedicația, corectitudinea și buna
cache/resized/f189c91671a807bd26af6cfb1f8dc8ed.jpg
UCRAINA
O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni condusă de secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a aflat
cache/resized/c09ba68d79551dc68858953fa5739a47.jpg
CHISINAU
Ceea ce până acum ceva timp părea doar un vis, a devenit realitate în măreața și istorica zi de 15 noiembrie 2020. Este
cache/resized/2d8aff6d0f4e47f0cdb3543eea733560.jpg
DIASPORA
La Iași au fost lansate, de către Primăria Municipiului Iași, Școala Informală de IT și BCR Social Finance IFN SA, două
cache/resized/48a430c03789ca8aff77bedad278a3eb.jpg
VOIVODINA
În bilanțul binefacerilor din această toamnă își găsește un loc anume și Revista de Filologie, Limbă, Literatură și
cache/resized/2cfee254de5b57c3535b183d075eca6b.jpg
KLADOVO
Urmăriți o nouă producție jurnalromanescTV! Cum trăiesc românii din Serbia cumplitele vremuri ale pandenmiei COVID-19?
cache/resized/b498145c52db69184bb7a091c954c68a.jpg
CHISINAU
Diaspora moldovenească a furnizat, pe 1 noiembrie 2020, cea mai mare surpriză a alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 21, 2019 - 16917 Views

Republica Moldova: Modificări în componența CSM și subvenții pentru mediu rural;

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 18 octombrie 2019 a adus câteva decizii importante. Guvernul Maia Sandu propune modificări în componența CSM și va acorda subvenții pentru îmbunătățirea traiului în mediu rural. De asemenea, BEI va oferi 100 milioane de dolari pentru gestionarea deșeurilor solide.

Guvernul a decis suplinirea Consiliului Superior al Magistraturii cu încă 2 membri, care urmează a fi aleși prin concurs public de către Ministerul Justiției din rândul profesorilor de drept titulari. Prin urmare, numărul de membri ai CSM va fi extins de la 12 la 14. Modificarea are drept scop excluderea oricăror incidente în ceea ce privește întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor. Totodată, au fost propuse măsuri provizorii de suspendare din funcție a președintelui instanței de judecată, în cazul în care acesta este bănuit de corupție și trafic de influență, până la finalizarea procedurilor de verificare. De asemenea, a fost schimbat modul de alegere al judecătorilor CSM: un judecător va fi ales de la nivelul Curții Supreme de Justiție, doi - de la nivelul Curților de Apel, iar alți trei – de la judecătorii. Acest lucru va asigura o reprezentare proporțională a numărului judecătorilor prezenți în instanțele respective.

Împrumut de 100 de milioane de euro

Banca Europeană de Investiții va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 100 de milioane de euro. Împrumutul va fi folosit pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, valoarea totală a căruia se ridică la 200 de milioane de euro. Proiectul prevede dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor la nivel național și local pentru protecția mediului înconjurător și gestionarea conformă a deșeurilor solide. Restul banilor vor fi accesați de la alți parteneri externi de dezvoltare. Împrumutul de la BEI va fi debursat în mai multe tranșe, prima fiind estimată la 25 de milioane de euro.

„E un proiect care demult trebuia să fie funcțional, dar nu a existat responsabilitate și interes în administrația publică centrală. Problema de mediu este una prioritară pentru actualul Guvern, iar semnarea acestui acord este un prim exemplu în acest sens. Vom insista și vom căuta surse suplimentare ca să putem să rezolvăm problema colectării și depozitării deșeurilor în mod corespunzător peste tot în țară. Pentru că asta înseamnă calitatea apei, calitatea solului și, în final, sănătatea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Subvenții pentru creșterea nivelului de trai în mediul rural

Un alt subiect important de pe ordinea de a zi a ședinței cabinetului de miniștri a fost aprobarea Regulamentului privind acordarea subvenţiilor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural. Astfel, urmează a fi implementate un șir de măsuri de dezvoltare rurală, care, în final, vor duce la stoparea declinului economic și social, inclusiv vor combate fenomenul de depopulare a satelor. În acest sens, vor fi implementate proiecte de dezvoltare a infrastructurii publice (drumuri publice, străzi) și a serviciilor furnizate populaţiei rurale (construcția și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare), dar și inițierea afacerilor în domeniile non-agricole. Proiectul urmărește crearea a cel puţin 50 de proiecte anual de îmbunătăţire şi dezvoltare a infrastructurii publice, asigurarea serviciilor de calitate pentru circa 250 000 de beneficiari anual și dezvoltarea a cel puţin 30 de afaceri noi în fiecare an, care vor genera peste 130 de locuri de muncă. Implementarea proiectului prevede alocarea anuală de până la 15% din mijloacele financiare ale Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Fondul Genetic de culturi agricole

A fost aprobată crearea Fondului Genetic de culturi agricole. Un proiect în acest sens a fost realizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și se referă la activități de completare, extindere, restabilire și reînnoire a resurselor genetice. Dacă până acum erau finanţate doar activităţile ce ţin de fondul genetic de culturi pomicole și cel al viței de vie, noul act normativ vine să reglementeze toate lucrările ce ţin de crearea, menţinerea, dezvoltarea, gestionarea şi finanţarea fondului genetic de principalele culturi agricole – de câmp, legumicole, pomicole, nucifere, bacifere şi viţă de vie. Fondul genetic de culturi agricole va constitui un patrimoniu național protejat de stat și va avea un rol important în dezvoltarea sustenabilă a sectorului agroalimentar. Mijloacele bugetare pentru crearea şi gestionarea fondului genetic vor fi preconizate şi alocate în modul stabilit începând cu anul 2020.

Republica Moldova mai face un pas spre armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. De această dată a fost aprobată Norma sanitar-veterinară ce prevede izolarea și supunerea în carantină, în mod obligatoriu, a animalelor acvatice vii care sunt importate în țara noastră: pești, crustacee și moluște. În acest fel, se urmărește minimalizarea riscurilor introducerii, difuzării și apariției focarelor de infecții, dar și protejarea teritoriului Republicii Moldova de pătrunderea bolilor notificabile, declarabile și supuse carantinei. În plus, țara noastră își va asigura astfel statutul de țară indemnă. Acțiunea se înscrie în „Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019”.

Eliminarea vizelor cu Marocul

Regimul de vize între Republica Moldova și Regatul Maroc va fi abolit! Un Acord în acest sens a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței cabinetului de miniștri. Tratatul interguvernamental prevede intrarea, șederea, ieșirea și tranzitarea fără vize a teritoriului celor două state, pentru titularii pașapoartelor diplomatice, de serviciu și speciale. Acordul urmează a fi încheiat pentru o perioadă nedeterminată și are drept scop dezvoltarea și consolidarea relațiilor de colaborare și de prietenie dintre cele două state prin facilitarea călătoriilor pentru persoanele însărcinate cu afaceri.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…