cache/resized/a62f3ae3c1cd6a2ffc7b18a352ef232a.jpg
KLADOVO
Pe baza unui proiect aprobat de Departamentul pentru românii de pretutindeni, la Kladovo au loc cursuri de limba română
cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 08, 2019 - 6256 Views

MOLDOVA SCAPĂ DE PLAHOTNIUC. ALIANTĂ ACUM – PSRM, MAIA SANDU PRIM-MINISTRU

MAIA SANDU, PREMIER: „DICTATORUL A CĂZUT!” Republica Moldova pare că se trezește din omnul indus de cel mai mare oligarch al ultimilor ani, Valdimir Plahotniuc, și intră în normalitate. După negocieri excelent orchestrate de Andrei Năstase și Maia Sandu, Parlamentul a ales singura soluție viabilă de a scăpa de sub jugul Partidului Democrat, o alianță între Blocul ACUM, format din PAS și Platforma DA și socialiștii președintelui Igor Dodon, PSRM. S-au ales, la foc automat, președintele și vicepreședinții Parlamentului și, la fel de rapid, s-au făcut consultări pentru formarea Guvernului Maia Sandu. Dodon nu s-a mișcat o clipă de la ședință, iar după consultări A DESEMNAT-O PREMIER PE MAIA SANDU. (foto: privesc.eu)

Mișcare deosebit de inteligentă de deblocare a crizei politice de la Chișinău. Mai întâi, președințele Iogor Dodon, într-o conferință de presă a cerut poporului să nu se mai lase prostit și manipulat de Partidul Democrat și să nu mai iasă în stradă. A urmat convocarea ședinței Parlamentului, unde democrații au refuzat să participe.Chiar și așa, alianța dintre Blocul ACUM și PSRM a foncționat impecabilși într-un timp foarte scurt a fost ales președintele Parlamentului și cei patru vicepreședinți. De asemenea s-au ales membrii biroului permanent, cu componență proporțională între aliați și cu locuri lăsate și pentru democrați.

În foarte scurt timp, s-a luat o pauză deconsultări, timp în care partidele au intrat într-o sală alăturată la consultări cu președintele Republicii Moldova pentru desemnarea premierului. Conform înțelegerii, prim-ministrul va fi Maia Sandu.

Președintele Parlamentului a fost aleasă Zinaida Greceanîi, iar ca vicepreședinți au fost aleși Ion Ceban – din partea PSRM, Alexandru Slusari – din partea ACUM și Mihai Popșoi – din partea Platformei DA. Cel de-al patrulea loc a fost lăsat pentru un reprezentant al Partidului Democrat. Noul președinte, Zinaida Greceanîi, chiar a glumit și a spus că democrații își vor desemna vicepreședintele „când își vor aminti să mai dea și ei prin Parlament”.

Acord istoric între ACUM și PSRM

Acordul semnat de cele două partide este unul impecabil și a fost denumit „înțelegerea politică temporară privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Consititutionalității”.
Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu - prim-ministru al Republicii Moldova.

Acordul este foarte strict, iar deputații au susținut prin vot:

- Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului;

- Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale;

- Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate;

- Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.

- Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).

- Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

- Modificarea Codului Electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demitirea membrilor Comisiei Electorale Centrale;

- Modificarea Codului Penal (art. 181/1 și 182 – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor).

- Modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.

- Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar - bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.

Potrivit documentului, Serviciul de Protecție și Pază de Stat va reveni în coordonarea președintelui Republicii Moldova.

Guvernul Maia Sandu, vezi componența Cabinetului:

Prim-ministru - Maia Sandu;

viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase;

Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova;

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu;

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu;

Ministerul Apărării - Pavel Voicu;

Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan;

Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăescu-Onofrei;

Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița;

Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi;

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco.

Partidul lui Plahotniuc latră de pe margine

În tot acest timp, în care Parlamentul Republicii Moldova scria o pagină de istorie memorabilă, Partidul Democrat lipsea de la ședință și făcea conferințe de presă pe bandă rulantă. Au renunțat la manifestațiile destradă și la aducerea de protestatari, după care au început să declare că vor sesiza Curtea Constituțională și au cerut demisia președintelui Igor Dodon. Pentru a-și duce până la capăt planurile mârșave democrații au venit cu tot felul de documente care în opinia lor ar fi compromițătoare pentru Președintele Republicii. Din fericire, cam nimeni nu îi mai bagă în seamă pe oamenii lui Plahotniuc.

„În cadrul unui briefing de presă, Partidul Democrat cere demisia președintelui Igor Dodon. Despre aceasta a anunțat deputatul democrat Andrian Candu, care îl acuză pe șeful statului de trădare de țară, după ce Igor Dodon a purtat ieri discuții la sediul PD cu Vlad Plahotniuc, unde ar fi prezentat mai multe condiții la baza cărora socialiștii ar fi deacord de a crea o majoritate parlamentară cu PDM”, scrie UNIMEDIA.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…