cache/resized/96e87202ce7bfda78b3fa31b02533fd5.jpg
KLADOVO
După zeci de ani în care cursele cu vaporașul între Severin și Kladovo dispăruseră cu desăvârșire, printr-un proiect de
cache/resized/db67dc40e2a526604f441ed09667b517.jpg
EVENIMENTE
Dragi prieteni, cititori ai portalului jurnalromanesc.ro, vă prezentăm primul buletin de știri
cache/resized/38b362f836d6289ae3e000e79b607262.jpg
CHISINAU
Prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu a avut loc la Parlament. La ședință sunt prezenți șapte membri ai
cache/resized/d3082875330debea0522ddb3b5ce3963.jpg
DIASPORA
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, ia atitudine după dezastrul de la votul din diaspora și a
cache/resized/f83e14e0ae6768c22679d673b295d100.jpg
CHISINAU
MAIA SANDU, PREMIER: „DICTATORUL A CĂZUT!” Republica Moldova pare că se trezește din omnul indus de cel mai
cache/resized/f12286928ad0f10d472d03b50d7f5406.jpg
CHISINAU
Blocul ACUM a încercat astăzi să deblocheze criza politică de la Chișinău și să formeze o majoritate stabilă cu
cache/resized/58affafb90421478d0ff0078557c6e6b.jpg
SERBIA
jurnalromanescTV vă prezintă un reportaj amplu despre cea mai aprigă dintre preocupările actuale ale fraților noștri
cache/resized/ff9fe849535b8c4208f44d5ffc0f7741.jpg
PETROVAC
Secretarul de stat MRP Victor Alexeev a participat la mai multe evenimente organizate de comunitatea românească din
cache/resized/a5e891ff8b31fec0cd9191f1f2cf4648.jpg
VOIVODINA
Asociațiile românești din Serbia cer autoritățile sârbe introducerea programului preşcolar obligatoriu (clasa zero) în
cache/resized/4a2763400a3129d7f323c5b18058bfc8.jpg
DIASPORA
Cozi interminabile la Ambasada României din Copenhaga. Românii din Danemarca au ieșit la vot foarte hotărâți. Imagini
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 20, 2018 - 3670 Views

INTOTERO, LA PRIMA VIZITĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În cadrul primei zile a vizitei de lucru în Republica Moldova, care are loc în perioada 18-20 aprilie a.c.,ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut, ieri, 19 aprilie, întâlniri cu o serie de reprezentanți ai Administrației de la Chișinău, ai cultelor, dar și cu membri ai autorităților locale.

Întrevederile demnitarului român au constat în discuții cu Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Tineretului și Sportului, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic și cu șefa Biroului Relații cu Diaspora (BRD), Olga Coptu.

În cadrul primei întâlniri, ministrul Babuc a propus colaborarea în baza unor parteneriate în domeniul educației și al culturii.

Cei doi miniștri au discutat și despre proiectele comune pe care le au în diaspora, în temeiul Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova.

“Promovarea, dezvoltarea și extinderea utilizării limbii române constituie principalul obiectiv asumat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Limba română este patrimoniul comun al României și Republicii Moldova. Contăm pe sprijinul autorităților de la Chișinău pentru promovarea studierii limbii române în toate regiunile Republicii Moldova. Îmi exprim aprecierea pentru modul în care decurge colaborarea noastră în ce privesc stagiile de pregătire în România pentru profesorii din Republica Moldova, schimbul de burse pentru elevi și studenți, mobilitățile pentru studenți”, a spus ministrul pentru românii de pretutindeni.

Oficialul român a participat apoi la lucrările celei de-a treia ediții a Conferinței “Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, organizat la Chișinău de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

“Puteți conta în continuare pe sprijinul acordat de România pentru reabilitarea de obiective majore în domeniul culturii, Guvernul român contribuind la renovarea unor secţii ale Muzeului Naţional de Artă, reabilitarea Sălii cu Orgă din Chişinău şi reconstrucţia Teatrului din Cahul, proiecte aflate în derulate în valoare de 2,8 milioane de euro”, a spus Natalia Intotero în discursul din deschiderea conferinței.

Demnitarul s-a întâlnit apoi cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic și a transmis un nou mesaj de susținere a stabilității interne a Republicii Moldova, esențială pentru asigurarea parcursului european.

“Exercitarea de către România a Preşedinţiei UE în primul semestru din 2019 ar reprezenta o şansă unică pentru consolidarea parcursului european al RM şi marcarea unui proces ireversibil de apropiere a Republicii Moldova la comuniunea de valori și prosperitate occidentale”, a spus ministrul Intotero.

Discuțiile demnitarului român cu șefa Biroului Relații cu Diaspora (BRD), Olga Coptu, s-au axat pe coorodonarea politicilor comune privind diaspora.

“Contăm pe armonizarea acțiunilor misiunilor noastre diplomatice, precum și ale MRP și Biroul pentru Relația cu Diaspora, în vederea organizării unor activități comune destinate diasporei.”, a declarat ministrul Intotero.

Agenda primei zile a vizitei a mai inclus o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, care s-a desfășurat la mănăstirea “Sf. Apostul Andrei” din Durlești, renovată prin intermediul finanțărilor oferite de MRP. Cu acest prilej, Natalia Intotero a primit de la ÎPS Petru Crucea Mitropoliei Basarabiei.

Programul zilei s-a încheiat cu o întrevedere, în raionul Criuleni, cu președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Raionale din Republica Moldova, Veaceslav Burlac, precum și cu primari și cadre didactice din localitățile din Raion. Aceștia și-au exprimat aprecierea pentru sprijinul constant oferit de statul român, concretizat în proiecte importante pentru comunitate: fonduri pentru renovarea de școli și grădinițe, precum și oferirea de autobuze școlare pentru transportul elevilor din raionul Criuleni. Totodată, demnitarul a vizitat și o grădiniță din raion, renovată parțial grație susținerii finanțărilor statului român.

Prima vizită în Republica Moldova

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 18 – 20 aprilie 2018. Agenda demnitarului cuprinde întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din teritoriu, membri ai mediului asociativ, reprezentanți ai cultelor și ai mass-media de limba română. Totodată, oficialul român va participa și la lucrările celei de a-III-a ediții a Conferinței „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Vizita în Republica Moldova a doamnei Natalia Intotero este prima deplasare în această țară a unui ministru MRP de la înființarea acestei instituții, în anul 2017.

   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…