cache/resized/b9499d1f0d11bb610b37529884438da3.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo a găzduit o întâlnire de suflet între consulul general al României la Zajecar
cache/resized/29d02e855306e51a6d093b483f4aa39e.jpg
KLADOVO
Consulul general a României la Zajecar Mioara Ștefan a efectuat o vizită la Centrul Cultural din Kladovo, unde a
cache/resized/eb9f93e04dafd836d09179269a5eda97.jpg
CHISINAU
Referendumul istoric din Republica Moldova, desfășurat duminică, 20 octombrie 2024, în condiții extrem de complicate,
cache/resized/fcb04ea4ff22605338e18faad360c9a4.jpg
KLADOVO
Un nou complex sportiv urmează se construiască în orașul Kladovo, în zona Sălii Polivalente JEZERO. Complexul
cache/resized/c67d695c8f8aec7f698da0c2d3677e7e.jpg
EVENIMENTE
Începând de la 10 noiembrie 2024, pentru toți cetățeni din afara Uniunii Europene, aproape 60 de țări (Țările
cache/resized/6d01f559569f0b74b9f96228ed36f22d.jpg
EVENIMENTE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi că se desfășoară eforturi pentru a apropia
cache/resized/8fca2d426677035476f40b0c60769c6a.jpg
SERBIA
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, în fața presei, la Bruxelles, că Belgradul a îndeplinit toate
cache/resized/0e5acfd9d42b5034fcae666c39097a12.jpg
SERBIA
În septembrie 2015, Legea Cetățeniei Române (21/1991) s-a modificat, prin adăugarea unui nou articol, 8.1, care permite
cache/resized/1f85e70c9e71096d1b77146e6581a30a.jpg
VELIKO GRADISTE
Românii din Veliko Gradiște, Serbia, au sărbătorit Ziua Limbii Române, alături de oaspeți de seamă veniți de la Liceul
cache/resized/4e0b0bbe13df724f2f73d793af4a5dde.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo a fost, marți, 20 august 2024, gazda unui inedit eveniment cultural, organizat de
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 10, 2016 - 6760 Views

ABUZURILE LA ADRESA ROMÂNILOR, DE LA ȘCOALA DIN MELNICA, AU FOST RECUNOSCUTE OFICIAL

Inspectoratul Școlar din Požarevac a fost sesizat anul trecut de Veterin Budimirovici cu privire la faptul că Școala din satul Melnica, arondat comunei Petrovac na Mlavi, refuză înscrierea unui număr de 20 de copii la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, deși pentru aceștia au semnat părinții că sunt de acord. În răspunsul trimis petentului, autoritățile școlare recunosc nedreptatea și instituie măsuri „adecvate” la unitatea școlară: „Școala nu a respectat prevederea legală (…) nu a dat posibilitatea părinților să aleagă opțiunea proprie pentru învățarea limbii materne în cazul minorităților naționale. (…), în cazul acestei școli se vor adopta măsuri adecvate”.

Românilor din Serbia de Răsărit li s-au adus mereu la cunoștință faptul că atunci când constată că le sunt încălcare drepturile la afirmarea liberă a indentității culturale și lingvistice, trebuie să se adreseze cu plângeri către autoritățile statului sârb. Deși puțini dintre frații noștri din Timoc au crezut că Serbia le va face dreptate, avem dovada că statul sârb este obligat să facă dreptate și să apere aceste drepturi. Chiar dacă uneori o face mai mult formal, Serbia aplică legea privind protecția minorităților și forța petițiilor înaintate de românii abuzați nu poate fi trecută la nesfârșit cu vederea.

Suntem în posesia unui document care atestă faptul că în urma unei plângeri, s-a dispus și realizat un control, iar autoritățile au promis că vor lua „măsuri adecvate”. Documentul în limba sârbă, pus la dispoziție mai jos, este un răspuns dat de Ministerul Educației din Serbia, prin autoritatea competentă numită Inspectoratul Școlar Požarevac, către petentul Veterin Budimirovici, care s-a plâns de abuzuri din partea consucerii Școlii din Melnica la adresa copiilor români care doreau să se înscrie la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională.

Vă prezentăm documentul emis de Inspectoratul Școlar Požarevac:

În august 2015, Veterin Budimirovici, activist al comunității românești din zona Petrovac na Mlavi a depus la Scoala din Melnica o listă cu 20 de copii care doreau să se înscrie la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, în cadrul anchetei legal organizate de autoritățile școlare din Serbia în fiecare an pentru a identifica membrii minorităților naționale care doresc să frecventeze cursurile facultative de limba maternă din școlile de stat. Deși lista era semnată de părinții copiilor și chiar a primit număr de înregistrare de la secretariatul școlii din Melnica, după câteva zile, lui Budimirovici i s-a spus că nu se pot face cursuri de limba română, ci numai de vorbirea vlahă, deoarece numai un copil român s-ar fi înscris la astfel de cursuri.

La auzul unei asemenea grozăvii, Budimirovici, care știa că lăsase cu mâna sa la școală lista semnată de părinți, a decis să facă o plângere către forul ierarhic superior al direcțiunii școlii din Melnica, adică la Inspectoratul Școlar din Požarevac și ulterior, dacă va fi cazul, o plângere penală împotriva directorului școlii de la Melnica.

În fieful vlahilor

Este foarte interesant de știut și faptul că orașul Petrovac na Mlavi, de care aparține administrativ – teritorial satul Melnica, este fieful Consiliului Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia (CNMNVS), iar președintele CNMNVS, Radiša Dragojević, este chiar primarul din Petrovac na Mlavi. Mai mult, Radiša Dragojević este originar chiar din satul Melnica.

Veterin Budimirovici este și el originar din satul Melnica, un sat în care etnicii români sunt majoritari, acesta fiind și motivul pentru care s-a implicat în anchetă. Este prietenul și colegul de partid al lui Dragan Demici și împreună cu acesta ocupă câte un loc în Consiliul Municipal Petrovac na Mlavi. De foarte multă vreme se ocupă cu problema apărării identității românești și vorbește limba română cu un accent cuceritor. Mai mult, vorba sfătoasă și înțeleaptă, barba albă și durerea cu care accentuează fiecare cuvânt întregesc imaginea unui om care spune o poveste tristă și adevărată despre pericolul stingerii tradițiilor românești și a limbii române în acest colț de lume.

Conducerea școlii s-a făcut că plouă!

„Am strâns într-o zi 15 copii pe o listă, pe care au semnat părinții lor, apoi în următoarea zi am avut pe acea listă 20 de copii. Am fi vrut să adun 30 de copii, dar a trebuit să ne grăbim, pentru că deja copiii trebuiau să înceapă școala. Bun, acum pe acest număr de 20, la cât am rămas, am făcut o listă pe care părinții mi-au semnat-o și au vrut cu mare bucurie ca și copiii lor să meargă la cursuri și să învețe românește. Am mers din casă în casă, mai mult la acei copii despre care eu știam că vor să învețe limba română. Le-am spus și copiilor și părinților că școala de la Melnica e făcută acum mai bine de 150 de ani de către românii din Melnica. Acum, eu am adunat 20 de copii să meargă la cursurile de limba română, dar școala a făcut propria ei anchetă, după instrucțiunile primite de la minister și au trimis prin copii acasă la părinți ancheta unde părinții să semneze dacă vor să învețe ori limba română, ori limba vlahă (vlașki govor). După ce au făcut propria lor anchetă, directorul de la școală mi-a spus: „Uite aici, samo un copil s-a înscris! (numai un copil)". L-am întrebat cum vine asta de numai un copil este pe listă, pentru că eu am dus listă cu 20 de copii! Mi-a răspuns că asta e, la ei numai unul a semnat pentru limba română, dar ar fi vreo 4 – 5 care au semnat pentru vlașki govor (vorbirea vlahă)”, povestea, în septembrie 2015, pentru jurnalromanesc.ro, Veterin Budimirovici.

Tot la acea vreme, întrebat ce va face în această situație confuză, Budimirovici spunea: „Le-am spus că eu o să întreb din nou părinții dacă s-au retras sau nu de pe listă, pentru că mie pe listă părinții aceia mi-au semnat că vor să își dea copiii la limba română. Acum eu, împreună cu domnul Demici, o să facem o scrisoare pentru ca părinții să ne semneze din nou dacă vor limba română și dacă sunt hotărâți”.

Școala din Melnica avertizată de comiterea unor abuzuri

La plângerea trimisă Ministerului Educației, Veterin Budimirovici a primit un răspuns destul de interesant, din care autoritățile recunosc faptul că la Școala din Melnica au fost comiste abuzuri și că este cazul să se adopte măsuri în acest sens. Mai mult, Inspectoratul Școlar din Požarevac trimite un inspector în control la Melnica.

Jurnal Românesc a intrat în posesia adresei trimise către Budimirovici, pe care o prezintă în fotocopie. O traducere neoficială a documentului ar fi următoarea:

„Stimate domnule VETERIN BUDIMIROVICI, ca răspuns la cererea dumneavoastră, trimisă Ministerului Educației din Republica Serbia, prin Inspectoratul Școlar din Požarevac, în legătură cu ancheta de limba română la Școala Branco Radičević din Melnica, vă răspundem următoarele: Inspectorul școlar doamna Vesna Dasukidis, la data de 10.03.2016 a făcut un control la Școala Branco Radičević din Melnica, la toate documentele din arhiva școlii și a constatat că școala a făcut ancheta pentru vorbirea vlahă, dar nu a făcut-o așa cum au cerut părinții și nu a întrebat Consiliul Părinților, în conformitate cu art. 58, punctul 4 din Legea Învățământului, unde scrie ca numai consiliul părinților este cel care trebuie consultat în cazul propunerilor prind cursurile opționale. Din contră, Școala nu a respectat prevederea legală potrivit căreia pentru prima clasă de studiu, în anul școlar 2015 - 2016, nu a dat posibilitatea părinților să aleagă opțiunea proprie pentru învățarea limbii materne în cazul minorităților naționale. Din aceste motive, în cazul acestei școli se vor adopta măsuri adecvate”.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…