cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 13, 2016 - 1605 Views

DISCUȚII, LA BELGRAD, DESPRE ROMÂNII DIN SERBIA ȘI INTEGRAREA EUROPEANĂ A SERBIEI

Forumul pentru Relații Interetnice a organizat, sâmbătă, 11 iunie 2016, la hotelul Moscova din Belgrad, o masă rotundă cu tema „Relațiile bilaterale dintre Serbia și România: politica minorităților și integrare europeană”. La întâlnire au participat patru lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, printre care și Tihan Matasarevici, președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo.

Masa rotundă a adus în discuție mai multe subiecte interesante, precum: relațiile sârbo-române și integrarea europeană a Serbiei; Statutul minorităților naționale din Serbia și România și cooperarea în rezolvarea problemelor comune; potențialul relațiilor economice bilaterale și transfrontaliere; recomandări pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Serbia și România.

La întâlnirea de la Belgrad a participat și președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognean Krstici, care a vorbit despre modul în care minoritatea sârbă din România este tratată și despre faptul că în România drepturile minorităților naționale sunt respectate cu sfințenie, România fiind un exemplu european în respectarea drepturilor minorităților naționale.

Despre politica minorităților și integrarea europeană

Această masă rotundă este al doilea, dintre cele patru astfel de evenimente pe care Forumul pentru Relații Interetnice le organizează în cadrul proiectului „Politica minorităților și integrarea europeană - rolul relațiilor bilaterale", cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Belgrad.

Fiecare dintre mesele rotunde sunt dedicate integrării europene și relațiilor pe care Serbia le are cu fiecare din țările vecine membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, România, Ungaria și Croația), cu accent pe situația minorităților naționale, precum și rolul politicilor de stat în procesul de integrare europeană a Serbiei. Scopul acestor mese rotunde este de a analiza problemele relațiilor dintre Serbia și țările vecine, pe de o parte în legătură cu poziția minorităților naționale și pe de altă parte cu politica generală de integrare a Serbiei, precum și de a propune recomandări pentru rezolvarea lor.

Teme importante și invitați importanți

Dintre liderii comunității Românești din Serbia de Răsărit, la dezbaterea de la Belgrad au participat Predrag Balașevici – președintele Partia Neamului Rumânesc, Dușan Pîrvulovici – directorul Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, Zavișa Jurj – președintele Asociației românești „Ariadnae Filum” și Tihan Matasarevici – președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo și membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS).

Întâlnirea a început cu o prezentare generală a relațiilor sârbo-române și integrarea europeană a Serbiei, având ca moderator pe Dusan Janjic, președintele Comitetului executiv al Forumului pentru Relații Interetnice. Intervențiile de la acest capitol au aparținut diplomatului dr. Zoran Milivojevic, ministrului responsabil pentru Integrarea Europeană din Guvernul Serbiei - Jadranka Joksimović, precum și ambasadorului României la Belgrad – Excelența Sa, Daniel Banu.

De asemenea, în a doua parte s-a discutat și despre poziția minorităților naționale din Serbia și România și cooperarea în rezolvarea problemelor. Aici au intervenit Eniko Lacziko, subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului România Ivan Bosnjak, secretar de stat, Ministerul Administrației de Stat și Autonomia Locală, Marcel Drăgan, secretar al CNMNRS. O intervenție aparte a avut și președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognjan Krstić.

S-a mai discutat, în a treia parte a forumului și despre cooperarea economică, bilaterală și transfrontalieră; Managementul, transportul și infrastructura pe Dunăre; Securitatea energetică; turismul și cooperarea transfrontalieră ca o șansă de a dezvolta și consolida comunitățile locale.

Din România a participat Smaranda Enache, co-președinte al Ligii pentru Europa, iar din Serbia - Sanda Simic Stambolic, director adjunct, Direcția transfrontalieră și cooperarea transnațională, Oficiul pentru Integrare Europeană, precum și Veljko Jovanović, Consilier al Președintelui Camerei de Comerț a Serbiei. De la Ambasada României la Belgrad a mai participat secretarul II al ambasadei - Alexandru Petruț.

Matasarevici: „Noi românii ne dorim ca Serbia să devină țară europeană”

Contactat telefonic, președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo și membru al CNMNRS, a precizat că discuțiile au fost foarte interesante și instructive. „Am discutat despre probleme românilor și interesul nostru ca Serbia să intre în UE. Cel mai interesant a fost că ni s-au respectat intervențiile legate de drepturile noastre, precum limba română în școli, dreptul la identitate culturală și religioasă, de asemenea am vorbit și despre negocierile noatre bilaterale cu politicienii din Serbia. O discuție interesantă a fost cu președintele Uniunii Sârbilor din România, de la care am aflat cum sunt respectate cu sfințenie drepturile comunității sârbe din România și cum ei ai reprezentanți în parlamentul României”, a precizat Tihan Matasarevici.

Urmăriți, în materialul audio atașat, întreaga declarație a domnului Tihan Matasarevici de la Kladovo.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…