cache/resized/73390bde9c20d80555a1ce44031664c5.jpg
INTERVIU
Interviu realizat de Cristian Florescu – pentru jurnalromanesc.ro – cu profesoara Marioara Sfera, membru al Consiliului
cache/resized/a6ab71d0035e72467cd475856fbd177a.jpg
DIASPORA
A treia reprezentație a spectacolului Aplauze pentru poet pe scenă...în Italia,cu Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va
cache/resized/70adef3589c2e387d67c6447726b30ba.jpg
EVENIMENTE
Fiecare regiune a țării are propria tradiție culturală și meșteșugărească, care exprimă împreună istoria și
cache/resized/4713bbd0cc309e46fa21e005ce6a27a4.jpg
EVENIMENTE
La o lună distanță de la sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni (24 - 26 de mai 2024), organizată impecabil de
cache/resized/65702646197b3f1158f7d6307e6329a1.jpg
EVENIMENTE
În perioada 24-26 mai 2024, a avut loc la București seria de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni,
cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 17, 2023 - 19847 Views

MOMENT ISTORIC LA KLADOVO: CENTRUL CULTURAL ROMÂNESC

Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat centru cultural românesc, un loc de întâlnire unde pot trăi și simți românește. Este o realizare remarcabilă la care Departamentul pentru românii de pretutindeni a contribuit cu un consistent sprijin financiar.

Românii din Kladovo au la dispoziție un nou centru cultural românesc, realizat pe baza unui proiect finanțat de către Departamentul prentru românii de pretutindeni. Cei care au pus suflet la împlinirea acestui vis și au construit proiectul sunt frații noștri de la Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare FORUM CLADOVA. Un efort deosebit a făcut și trustul nostru de presă, care a sprijinit logistic și tehnic fiecare pas spre desăvârșirea așezământului cultural de la Kladovo. Centrul funcționează din vara acestui an, dar sâmbătă, 14 octombrie 2023, într-o zi sfântă pentru lumea creștină, a fost inaugurat oficial. O prezență numeroasă de români de pe ambele maluri ale Dunării a demonstrate că deschiderea centrului era una necesară și binevenită pentru sprijinirea comunității românești din Serbia de Răsărit. Oficialități locale din Mehedinți, parlamentari și Serbia și România, dar și reprezentanți ai unor prestigioase instituții de cultură din Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin și-au dat mâna pentru a rosti bucuria înființării unei vetre românești în comunitatea din Serbia vecină. Reprezentanul Ambasadei României de la Belgrad a salutat cu multă dragoste inițiativa, la fel ca și oficialii români și chiar un deputat din parlamentul Serbiei. Înainte de a începe evenimentul, toată lumea a rostit o rugăciune, alături de un preot al bisericii românești din Serbia.

„Acest CENTRU GRAVITAȚIONAL al culturii și identității de aici din zona aceasta în sfârșit există și asta înseamnă că e și un prilej deosebit pentru vecinătatea de bun augur dintre români și sârbi, în mod categoric, dar mai ales pentru toți românii din Serbia de Este, pentru că este o platform, un nucleu de identitate românească, sunt foarte multe activități educaționale, nu doar culturale, și este un prilej extraordinar pentru a hrăni identitatea românească, în toate formele ei și sper să dăinuiască. Finanțarea Departamentului ar trebui să continue și cred că va continua multă vreme de aici înainte. Este un lucru extraordinar”, a declarat MIHAI ȘERBAN, consul general al României la Belgrad.

„Scopul acestui centru cultural românesc din Kladovo este ca să le oferim oamenilor, mai ales copiilor, dar sunt și mulți adulți interesați, un învățământ suplimentar în limba română. Noi știm că învățarea limbii române în Serbia de Răsărit a început în 2013, iar acum copiii învață 2 – 3 ore pe săptămână, iar asta este foarte puțin”, a declarat IVAN VRZOGIC, președinte Asociația FORUM CLADOVA.

„Acest eveniment este dedicate limbii române în primul rând, culturii române, este foarte important și pentru autoritățile din România să încerce să mențină vie flacăra românismului pentru românii care s-au născut în afara granițelor actuale ale României, pentru românii care nu au ales să trăiască în altă parte, ei aici s-au născut, în vechile vetre românești și sigur că eu vreau să sper că în continuare că românismul va trăi în aceste zone, astfel încât limba, cultura, tradițiile românești să persiste de-a lungul anilor”, a declarat LIVIU MAZILU, senator PSD Mehedinți.

„Deschiderea unui centru cultural românesc, atât de aproape de granița României, pe malul drept al Dunării, demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că bătrânul fluviu nu ne desparte nicidecum de comunitatea de aici, ci mai degrabă ne unește. Mai mult, existența unor astfel de așezăminte culturale demonstrează grija pe care Guvernul României o manifestă consecvent pentru frații noștri din Serbia de Răsărit. Consiliul Județean Mehedinți, pe care îl reprezint aici, în calitatea mea de vicepreședinte, sprijină de multă vreme românii din Serbia vecină, îi respectă și îi ajută cu multă plăcere și simpatie. Încurajăm și susținem necondiționat astfel de inițiative și vă încurajăm să păstrați cu sfințenie tradițiile, limba și obiceiurile poporului roman”, a declarat RAMONA CUPĂ, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți.

„Departamentul pentru românii de pretutindeni ajută românii, România este o țară fericită dacă ne gândim la faptul că este înconjurată din toată părțile de români, comunități românești în toate statele vecine, Am ajutat foarte mult la tot ceea ce vedeți astăzi aici, ne propunem să organizăn cursuri de limba română pentru copii, evenimente, conferințe, întâlniri cu dascălii din România și ne mai propunem să rugăm autoritățile școlare din Mehedinți să ajute la pregătirea profesorilor de limba română de aici”, a precizat ROMEO CRÎȘMARU, fondator ASOCIAȚIA FORUM CLADOVA.

„Îi respect și am întreaga considerație pentru românii de aici care fac eforturi deosebite pentru a-și păstra obiceiurile, tradițiile și identitatea românească. Astăzi, când naționalismul își face loc puternic în societățile europene, a-ți păstra tradițiile, a căuta să conserve identitatea românească este un act de mare curaj. Eu, ca și primar al orașului vecin, care a primit tot timpul românii de aici, îi asigur pe toți că îi voi sprijini în continuare”, a declarat MARIUS SCRECIU, primar Drobeta Turnu Severin.

„În cursul istoriei, am fost nevoiți să fin în diferite părți geopolitice, dar popoarele noastre au știut întotdeauna, mai bine decât noi, cum să păstreze prietenia, în spiritual unui cunoscut proverb românesc potrivit căruia România are doar doi prieteni, Marea Neagră și Serbia”, a declarat RADOVAN AREŽINA, deputat în Parlamentul Serbiei.

Printre invitații prezenți la deschiderea centrului cultural românesc de la Kladovo s-au numărat, de asemenea, reprezentanți ai unor instituții culturale de marcă din Mehedinți și Dolj, precum Universitatea din Craiova, bibliotecile județene din Mehedinți și Dolj, Palatul Culturii Teodor Costescu, Muzeul Olteniei, Muzeul Regiunii Porților de Fier. Am fost onorați, de asemenea, de prezența reprezentanților Primăriei Herculane, dar și de prezența președintelui Camerei de Comerț și Industrie Dolj. Inspectorul școlar general din Mehedinți și-a oferit sprijinul pentru pregătirea cadrelor didactice de limba română. Două superbe recitaluri folclorice au întregit frumusețea și emoția evenimentului.

„Vom da tot sprijinul pentru a se păstra identitatea culturală și națională a românilor din această zonă. Personal consider că este foarte important să ne menținem tradițiile, rădăcinile, să se știe că suntem cu toții romîni, pe ambele maluri ale Dunării. Vom sprijini această asociație cu tot ce putem, înclusiv profesori de limba română”, a declarat ALIN TOMOESCU, inspector școlar general IȘJ Mehedinți.

„Este un centru deosebit de important și un eveniment important pentru toți românii care trăiesc în Serbia, în special în Valea Timocului. Biblioteca Județeană I. G. Bibicescu va fi un partener de nădejde al oamenilor de aici din Serbia, chiar astăți am avut o donație de carte românească, autori clasici români, dar în afară de această și cărți de istorie, și de învățare a limbii române. De asemenea, ne-am luat angajamentul ca în viitor să completăm colecțiile de carte și să organizăm o bibliotecă pentru cei care vorbesc și gândesc românește”, a declarat CRISTINA FIRU, director Biblioteca Județeană „I. G. Bibicescu” Mehedinți.

De asemenea, alături de noi toți, la deschiderea acestui centru cultural, la acest moment istoric s-au aflat și frații noștri din Serbia de Rărărit, iar atmosfera a fost una cât se poate de călduroasă și optimist. Centrul Cultural Românesc din Kladovo se află pe strada Dunavska nr. 50 și are porțile deschise permanent pentru toți românii din Valea Timocului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…