Ideea este că un număr cât mai mare de copii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani să învețe limba română, nu doar cu scopul de a se pregăti pentru studii superioare în România, ci și pentru a învăța limba maternă în afara de programul oficial școlar. Cum am scris în articolele precedente, românii din Serbia de Răsărit învață-o limbă română într-un program oficial după modelul 3 care aproape înseamnă că programul școlar se desfășoară în limbă sârbă, iar limba română se învață 2 sau 3 ore săptămânal, program care diferă substanțial de cel ce se practică în cazul românilor din Voivodina, unde programul școlar e majoritar în limba Română și limba sârbă se învață doar că limbă nematernă, adică de stat.
Având în vedere că 2 său 3 ore săptămânal nu e suficient deloc chiar și atunci când se reușește să se treacă prin toate obstacolele birocratice și limba română se învață prin programul oficial, orele suplimentare sunt necesare. Cursul încă nu e finanțat prin niciun program oficial, dar interesul e destul de mare și se planifică să devină obișnuit și apoi eventual se va aplica pentru finanțare. Evident că limbă română este mai mult și mai mult cerută în orașul Kladovo.
Președintele Asociației „Eudava – Cladova”, Jika Krjalievici a prezentat conceptul și e foarte optimist în ceea ce privește perspectivele de învățare a limbii române. E evident că în orașul Kladovo câteva asociații organizează orele de limbă română, și având în vedere că cererea există, până la obținearea vreunei finanțări românii noștri inimoși s-au apucat singuri de treabă.