cache/resized/d966cb12717e332b0f1a82938479d3e6.jpg
EVENIMENTE
Prezent în județul Mehedinți, în calitate de președinte al PMP, la o întâlnire cu filiala județeană PMP, diplomatul
cache/resized/29fd72a8dd0ddff8e6be172abace1982.jpg
DIASPORA
Se dă startul concursului de creație literară și desen dedicat Limbii Române: organizatori GRASP Milano și Centro
cache/resized/f0986eb02530176782cb7c7a83403877.jpg
DIASPORA
„Ne apropiem de finalul etapei de evaluare a cererilor de finanțare nerambursabilă depuse la Departamentul pentru
cache/resized/d01eb6857e949326ca745d601557092c.jpg
KLADOVO
Școala Gimnazială din satul Podvrșka, arondat comunei Kladovo, a fost recent scena unui eveniment emoționant. Asociația
cache/resized/0d990f5e38d3e113996fe775809210e7.jpg
KLADOVO
Potrivit portalului media nova.rs din Serbia, primarul din Kladovo, Saša Nikolić, este amestecat într-un scandal
cache/resized/b2b682b4133f95f4f7206462aeb7fd54.jpg
DIASPORA
Presa franceză a anunțat moartea tragică a unui şofer român de TIR care a fost înjunghiat într-o benzinărie din Franţa,
cache/resized/2875b8416bd82c8d20d811c0f051eda1.jpg
CHISINAU
Recent am primit o declarație de la domnul Ion Borș, prin Linkedin. Domnul Borș este Șeful Diviziei de Statistică
cache/resized/0d08b752f516ef6b16653b59edac800f.jpg
EVENIMENTE
Reprezentanți ai ministerelor, autorităților centrale și cultelor religioase s-au reunit astăzi, la Palatul Victoria,
cache/resized/52c83c962ddcd11ef256c044725c24df.jpg
UCRAINA
La data de 1 aprilie 1941 a avut loc masacrul de la Fântâna Albă, în care au pierit peste 3.000 de români bucovineni,
cache/resized/d4ac4817e408b2be6d9766915f94c7f6.jpg
CHISINAU
România a donat azi, chiar de Ziua Unirii Basarabiei cu România, Republicii Moldova. un nou lot de vaccin anti-Covid-19
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 03, 2018 - 4769 Views

MARIAN JEAN MARINESCU A VIZITAT ȘCOLI DIN MEHEDINȚI ȘI VALEA TIMOCULUI

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul european și membru al Delegației UE – Serbia a vizitat, sâmbătă, 1 septembrie 2018, două școli din zona Kladovo, o zonă cu populație majoritară de etnici români. În aceeași zi, parlamentarul european s-a întâlnit cu primarul comunei Devesel, Fabian Drocan și directorul școlii din comună. Au avut loc discuții despre educație și au fost donate ghiozdane și rechizite școlare. Urmăriți un material VIDEO care face o sinteză a vizitei de sâmbătă!

O vizită de suflet în două școli din Valea Timocului și una din județul Mehedinți, în timpul căreia au fost donate ghiozdane și rechizite școlare a fost efectuată sâmbătă, 1 septembrie, de europarlamentarul român Marian Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European și membru al Delegației UE – Serbia. Vizita a început în comuna Devesel, unde parlamentarul european s-a întâlnit cu primarul Fabian Drocan, directoarea Școlii generale din localitate și un grup de părinți și copii. Aceștia au primit ghiozdane și rechizite școlare și partea europarlamentarului. De asemenea, peste 100 de astfel de ghiozdane echipate au fost lăsate directorului școlii pentru a fi împărțite copiilor în prima zi de școală.

Marian Jean Marinescu a discutat despre programele educaționale oferite la nivel european, dar și despre posibilitatea atragerii de finanțări pentru dezvoltarea și modernizarea școlilor din mediul rural.

Vizita a continuat în Serbia, în satul Podvrška, unde europarlamentarul român a fost primit de președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea”, din Kladovo, Tihan Matasarevici, și directorul școlii primare din localitate, Dragana Dumitrašković. În biblioteca Școlii primare din Podvrška, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a discutat cu cadrele didactice și cu elevii care urmează cursul de limba română cu elemente de cultură națională. Un moment emoționant a fost discuția dintre Marian Jean Marinescu și o elevă de etnie română, cu care a schimbat impresii și adrese de mail și care va primi din partea europarlamentarului cărți în limba română. Micuța i-a citit lui Marian Jean Marinescu, din manualul de limba română, folosit la cursurile de profil, o poezie în limba română.

Directorul școlii din Podvrška i-a explicat parlamentarului european evoluția cursurilor de limba română în școală, din anul 2013, când a fost implementat programul de către Ministerul sârb al Educației și până astăzi, precum și greutățile întâmpinare în implementarea acestor cursuri facultative. Școala din Podvrška a fost, în anul 2013, prima din Valea Timocului în care s-au introdus cursurile de limba română cu elemente de cultură națională. La acea vreme, președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea”, Tihan Matasarevici, a contribuit decisiv la conștientizarea necesității acestor cursuri, reușind să aducă la cursurile de limba română aproape 300 de copii în mai multe școli de pe raza comunei Kladovo. Copiii de la școala din Podvrška au primit din partea domnului Marian Jean Marinescu 100 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru ciclurile primar și gimnazial.

Ultima parte a vizitei a avut loc la Școala primară „Vuk Karađjić” din orașul Kladovo, unde directorul instituției, cadrele didactice și elevii l-au întâmpinat cu bucurie. Europarlamentarul român a discutat mai bine de o oră despre cursurile de limba română, programele europene destinate educației și problemele cu care se confruntă românii din această zonă în ceea ce privește cursurile de limba română cu elemente de cultură națională. Și aici au fost donate 100 de ghiozdane echipate cu rechizite, pentru elevii școlii.

Probleme reclamate de liderii comunității românești

La finalul vizitei în Serbia, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a avut o discuție cu vicepreședintele Asociației cadrelor Didactice de limba română din Serbia de Răsărit, Jiva Momirovici, care a venit la întâlnire însoțit de o delegație de români din Kucevo. Problemele expuse de acesta au relevat o serie de probleme de natură organizatorică și carențe în relația cu autoritățile locale în ceea ce privește implementarea cursurilor de limba română în mai multe școli din Valea Timocului. Românii i-a înmânat europarlamentarului un memoriu ce conține o serie de nereguli și deficiențe în evoluția cursurilor de limba română, de la unele piedici puse de autorități și până la lipsa manualelor de limba română, necesare cursurilor de limba maternă. Momirovici i-a explicat europarlamentarului faptul că situația trebuie normalizată în principal de către Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia, care ar trebui să se implice mai mult în normalizarea situației. De asemenea, delegația de români l-au rugat să aducă problemele în atenția Comisiei EU – Serbia, din care face parte.

„Din păcate, problemele rămân aceleași, pentru că legislația sârbă nu este încă așa cum ar trebui, iar acolo unde sunt copii români, sunt învățați să nu se declare români, când se declară totuși, chiar dacă există presiuni, nu este profesor de limba română, când este și profesor, nu sunt bani să fie plătiți, iar dacă se găsesc până la urmă bani, nu sunt manuale de profil. Deci asta trebuie încercat de noi, pe toate palierele pe care lucrăm. Am văzut și lucruri pozitive în cadrul școlilor în care se învață limba română. Trebuie, însă, ca toată lumea să meargă în aceeași direcție: și asociațiile românești de aici, și să fie un Consiliu Național care să lupte pentru drepturile românilor, și instituțiile de acasă să meargă în aceeași direcție. De asemenea, trebuie să de facă o diferență între românii din comunitățile istorice și ”, a concluzionat europarlamentarul român Marian Jean Marinescu, la finalul vizitei sale.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…