cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 30, 2013 - 1530 Views

O NOUA ORGANIZATIE ROMANEASCA PE VALEA TIMOCULUI

Pe data de 15 septembrie 2012, la Majdanpek, un oraş minier din Valea Timocului – Serbia, a cărui denumire românească originală a fost Măidan, a luat fiinţă „Asociaţia pentru Păstrarea şi Afirmarea Identităţii şi a Culturii Urbane a Românilor de la Sud de Dunare şi din Banat MISTERIA CARPATICA". Fondatorul ei este cunoscutul artist Christian Ruţanu Wagner, liderul celebrei formaţii MISTERIA CARPATICA. Acesta a precizat că ţinteşte mult mai sus, deoarece următorul pas va fi formarea ORCHESTREI NAŢIONALE DE FOLCLOR A ROMÂNILOR DIN TIMOC şi a Corului Bisericesc Ortodox de Dacia Ripensis. Evenimentul a fost marcat şi de o masă rotundă cu tema „Identitatea pierdută şi regăsită", la care au participat, pe lângă membrii trupei MISTERIA CARPATICA, câţiva dintre cei mai importanţi lideri ai comunităţii româneşti din Valea Timocului.

La masa rotundă, cu tema „Identitatea pierdută şi regăsită", s-au discutat posibilităţile şi modurile ridicării la un nivel mai înalt a culturii româneşti din zonă, modalităţile de păstrare a identităţii naţionale şi necesitatea luptei pentru afirmarea în contextul european al Serbiei, a acestor valori fundamentale.

Şicanaţi de autorităţile locale din Majdanpek

Fondatorii noii asociaţii au avut parte de multe piedici din partea autorităţilor locale, care atunci când au auzit că se doreşte înfiinţarea unei asociaţii pur româneşti, au făcut tot posibilul pentru a împiedica demersurile organizatorilor. Astfel, Christian Ruţanu Wagner spune că iniţial discutase cu conducerea Casei Municipale de Cultură din Majdanpek, iar aceasta acceptase introducerea formaţiei MISTERIA CARPATICA în programul manifestărilor din cadrul Festivalului local MAIDANART. „Când au auzit că noi vrem să facem şi un ONG românesc nu au mai vrut să ne finaţeze participarea la festival, ne-au izolat într-o sală mai mică şi ne-a pus la dispoziţie o sală de conferinţe unde nu era curent electric, deoarece în acea aripă a clădirii nu se plătise factura la energie electrică, iar curentul fusese tăiat. La insitenţele prietenului formaţiei MISTERIA CARPATICA, Liubomir Brînduşan, pe lângă administraţia unui hotel din municipiul Majdanpek, a fost dată o sală cât de cât omenească, deşi lumina era destul de palidă şi aici.

 DSC0188Concert extraordinar

Concertul extraordinar al formaţiei MISTERIA CARPATICA, care a prezentat până acum moştenirea tradiţională românească, îmbrăcată într-o haină modernă, publicului internaţional şi românesc, a beneficiat de aplauze prelungite, deşi micuţa sală pusă la dispoziţie nu a putut primi pe toţi cei care veniseră să audă muzica tulburătoare şi versurile marcate de limpezimea graiului românesc.

Zavişa Jurj – preşedintele Asociaţiei Culturale a Românilor – Vlahilor „Ariadnae Filum" din Bor, protopopul Bojan Alexandrovici – un simbol al luptei pentru identitate în Valea Timocului, Neboişa Vasilicanovici – secretarul general al Partia Democrată a Românilor din Serbia (VDSS) Bor, Boian Barbucici (Bărbuţă) – liderul Asociaţiei „Iniţiativa Românească" de la Brestovac, Tihan Matasarevici – preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea" din Kladovo şi preşedintele Asociaţiei Cultural – Artistice „MAIDANPEC" – Liubomir Brînduşan, fost lider PDRS. Iniţiatorii evenimentului spun că vor încerca să capaciteze mai multe organizaţii culturale româneşti din Timoc pentru a pune bazele a ceva ce nu a mai existat până acum în comunitatea aceasta ce numără peste 300.000 de români, un Institut Cultural Român din Timoc.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…