cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 02, 2015 - 3206 Views

La Majdanpek se infiinteaza Asociatia Unirea Romanilor

Un grup de inițiativă format din circa 30 de persoane, condus de Ljubomir Brândușan, pregătește înființarea unei asociații la Majdanpek, al cărei nume va fi unul extrem de sugestiv pentru simbolistica locală a unui oraș în care minele de aur și cupru sunt emblema economiei locale: AUR (Asociația Unirea Românilor. „Există desigur în această zonă o inițiativă pentru coagularea mediului asociativ românesc la care își dau concursul circa 30 de persoane și care ar trebui să se materializeze prin înființarea unei asociații pe care noi am numit-o AUR (Asociația Unirea Românilor)", spune Ljubomir Brândușan, potrivit căruia „actele pentru înregistrarea AUR sunt pregătite". Până când asociația va funcționa cu personalitate juridică, ea activează sub forma unui grup pe Facebook, numit sugestiv „UNIREA ROMÂNILOR". 

„Am pregătit toate actele pentru înregistrarea asociației, iar pentru înființarea ei activează deja circa 200 de oameni. Deocamdată Asociația Unirea Românilor activează ca un grup pe Facebook, ne dorim să coagulăm comunitatea românească de aici și să ajutăm și noi cum putem statul sârb să intre în marea familie europeană", spune președintele Grupului de Inițiativă al AUR – Ljubomir Brândușan.

Întrebat de ce s-a gândit la o asemenea denumire pentru asociația pe care o pregătește, Ljubomir Brândușan spune că numele este unul sugestiv, iar prescurtarea lui (AUR) are o încărcătură plină de semnificație pentru orașul Majdanpek, vestit prin minele de aur și cupru de aici. „După aproape 200 de ani de asimilare și după ce o lungă perioadă aproape că am fost uitați de țara mamă, dorim să dăm un semnal puternic de unitate. Unirea noastră ar putea să aducă un semnal de stabilitate la toate nivelurile, de la economie și până la cultură și spiritualitate românească. Avem nevoie de un mediu asociativ puternic și unit, iar numele viitoarei noastre asociații este, cred eu, cât se poate de sugestiv și mobilizator. Tara mamă România are un mare noroc pentru că e înconjurată din toate părțile de români, iar noi, românii de aici din Serbia, avem un mare rol!", a declarat Brândușan.

„Românii din Serbia de Răsărit, membri ai CNMNRS, ar trebui să lupte pentru educația în limba maternă!"

Despre ajutorul pe care, în ultimii ani, Brândușan l-a acordat unor inițiative similare de coagulare a mediului asociativ din Serbia de Răsărit, unul dintre cele mai cunoscute exemple fiind Inițiativa Românilor din Serbia (IRS), el spune că acest fel de organizații trebuie să fie mult mai active, în special atunci când înregistrează victorii precum cea adjudecată de IRS la alegerile pentru membrii Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS). Mai exact, în anul 2014, la alegerile care au avut loc, de pe lista IRS au fost aleși doi candidați care astăzi sunt membri ai CNMNRS: Tihan Matasarevici și Boian Bărbuță. „Am ajutat cu mare drag astfel de inițiative, dar astăzi eu nu înțeleg de ce, de exemplu, cei doi membri ai CNMNRS, aleși pe lista IRS nu sunt mult mai activi pentru a rezolva problema delicată a cursurilor de limba română, cursuri ce nu se pot desfășura în multe zone din cauză că nu se găsesc cadrele didactice. Eu înțeleg că ei sunt în minoritate acolo în CNMNRS, dar chiar și așa ar trebui să facă presiuni, declarații de presă, să își folosească capacitatea și influența lor de membri pentru a rezolva problema aceasta a educației. Pentru aia au fost și votați ei și pentru aia s-a și făcut campanie atunci când am scos oamenii la vot! Acum ei trebuie să respecte promisiunile făcute celor care au votat pentru ei!", precizează Brândușan.

„Sinonimia nu mai poate fi o teorie de actualitate, astăzi!"

Ljubomir Brândușan a vorbit și despre deja celebra teorie a sinonimiei, pe care în ultimii 10 ani românii din Serbia de Răsărit au folosit-o pentru a explica, pe bună dreptate, faptul că între români și vlahi nu există nicio diferență. După cum se știe, în actuala conjunctură există două consilii naționale ale minorităților române și vlahe, iar teoria sinonimiei a fost utilizată la recensământul populației din Serbia realizat în octombrie 2011, pentru ca populația românească să nu dispară definitiv. Cei care au adoptat, la acea vreme teoria sinonimiei spuneau că acei români care nu vor dori, din varii motive, să se declare români, tot e mai bine dacă se declară vlahi și nu sârbi, deoarece în timp ei vor conștientiza faptul că sunt tot români.

Potrivit statisticilor publicate de statul sârb, ca rezultate ale recensământului, în Serbia de Răsărit circa 2600 de persoane s-au declarat români, în timp ce aproape 30.000 de persoane s-au declarat vlahi. În opinia lui Brândușan, astăzi, această teorie ar trebui să nu mai fie utilizată, deoarece vlahii ar trebui să realizeze faptul că sunt tot români, că vorbesc același grai și au aceleași năzuințe. „Ideea apăruse prin anul 2006 și o cunosc foarte bine, pentru că și eu am susținut-o la acea vreme. Acum ideea nu mai este valabilă, nu mai are nici un sens, pentru că acum noi ar trebui să conștientizăm că suntem români și să nu mai lungim această poveste care nu duce la nimic bun", a declarat Ljubomir Brândușan.

Acesta mai spune că a venit momentul ca românii să fie sprijiniți și prin intermediul modificărilor aduse la Legea Cetățeniei române, deoarece dacă tot mai mulți români din Serbia al primi cetățenie dublă, ei nu s-ar mai declara vlahi. „Cetățenia dublă i-ar ajuta pe toți românii de aici să se declare ceea ce sunt ei cu adevărat, să se autoidentifice și să conștientizeze că sunt români, nu vlahi!", spune Brândușan.

 

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…