cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 21, 2015 - 1424 Views

INTALNIREA MINISTRULUI ANGEL TILVAR CU ROMANII DIN TIMOC, EMOTIONANTA SI ONORANTA

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare – Angel Tîlvăr a vizitat, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru în Republica Serbia, două orașe considerate nuclee importante ale românilor din Valea Timocului, Zajecear și Negotin. La Zajecear, demnitarul român s-a întâlnit cu liderii asociațiilor românești din Valea Timocului, iar la Negotin s-a întâlnit cu fețele bisericești din cadrul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, aflate în subordinea părintelui protopop Boian Alexandrovici.

Ministrul Tîlvăr a spus că s-a simțit onorat de întâlnirea cu românii de aici și că au fost momente emoționante. Au fost abordate probleme legate de respectarea drepturilor minorității românești, învățământul în limba maternă și facilitarea accesului la proiectele DPRRP destinate românilor de pretutindeni.
 
Prima întâlnire a ministrului delegat Angel Tîlvăr a avut loc la casa Românească din Zajecear cu lideri ai comunității românești. Printre aceștia s-au numărat: Tihan Matasarevici – președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea" din Kladovo, Alexander Savici – vicepreședintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia de la Boljevac, Dragan Demici – lider al comunității din Petrovac, Jiva Lazić și Jiva Momirović – lideri ai comunității românești din zona Veliko Gradiște, Alexander Najdanovici, președintele Asociației Studenților Timoceni din Craiova, Biljana Bugarinovici – vicepreședinte al Inițiativa Românilor din Serbia. A fost o discuție sinceră și deschisă despre problemele mari și sensibile ale comunității românești, printre care învățământul în limba maternă, mediul asociativ, accesarea mai facilă a proiectelor puse la dispoziție de DPRRP. Îmbunătățirea condițiilor de studiere a limbii române, încurajarea copiilor de a învăța și a folosi limba română, angajarea cadrelor didactice și încurajarea lor de a se specializa pentru a putea preda limba, cultura și civilizația română, angrenarea mediului asociativ și la încurajarea mass-media, astfel încât comunitățile de români de aici să aibă sentimentul apartenenței la valorile românești și să se simtă cât mai apropiate de țară, au fost cele mai interesante dintre subiectele abordate de ministrul Angel Tîlvăr la discuțiile cu liderii comunității românești din Valea Timocului.
 
La Negotin, vizita ministrului delegat pentru românii de peste hotare a vizat o întâlnire cu părintele Bojan Alexandrovici și preoții misionari care îl ajută în cadrul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis. De asemenea, aici au mai fost prezenți și alți câțiva lideri ai comunității românești care fac o notă distinctă, spunându-și români/vlahi. Este vorba despre directorul Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin – Dușan Pîrvulovici, președintele Partia Neamului Rumânesc (Vlașka Narodna Stranka) – Predrag Balașevici, președintele Asociației Românilor – Vlahilor „Ariadnae Filum" – Zavișa Jurj, reprezentantul PNR din Kladovo – Dragișa Costantinovici, Jasmina și Ivica Glișici – reprezentanți ai Asociației părinților care vor limba română pentru copiii lor „Sandu Timoc".

"Este un demers onorant să ții legătura cu românii din afara granițelor României!"

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare Angel Tîlvăr a venit însoțit de directorul general al DPRRP – Alina Hagima și consilierul din cadrul DPRRP - Radu Cosma, „doi oameni cu care mă sfătuiesc de fiecare dată când avem situații sau probleme legate de zonele în care locuiesc români", așa cum a precizat ministrul.

Nu este un demers ușor, dar este un demers onorant să ții legătura cu cei care, chiar dacă nu locuiesc în interiorul granițelor României sunt la fel de buni români, la fel de iubitori de tradiție, cultură, civilizație și credință românească", a spus ministrul Angel Tîlvăr românilor veniți la întâlnirea de la Casa Românească din Zajecear.

De asemenea, demnitarul român a mai subliniat: „Știu că sunt și dificultăți, de aceea am decis ca prima vizită în calitatea mea de ministru delegat să o fac aici și cred că am avut o idee bună. M-am întâlnit la Belgrad cu oficialități din domeniul educației, administrației și drepturilor minorităților, pentru că am vrut să semnalăm programele punctuale cu care ne confruntăm, dificultățile pe care le întâmpinăm aici".

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare le-a mai explicat celor prezenți că le apreciază interesul major pentru proiectele finanțate de DPRRP, de aceea în acest an va fi organizată și o a doua sesiune de finanțare.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…