cache/resized/9a37b4e48c27c2ad06f938313c0628e8.jpg
KLADOVO
Unul dintre cei mai mari vânzători de iluzii din Serbia de Răsărit, în ceea ce privește fabricarea dosarelor de
cache/resized/953c77f7e5195715fce03280522b1805.jpg
NEGOTIN
Alegerile locale pentru Consiliul Local Negotin sunt programate să aibă loc duminică 17 octombrie 2021. Forul
cache/resized/b2ea21e28076704f30dfb0066f530f42.jpg
SERBIA
Recent, la sediul ambasadei României la Belgrad, a avut loc o întâlnire de lucru între liderii alianței Uniunea
cache/resized/194772c4b29fc760db421400cab2f6b3.jpg
KLADOVO
Din cauză situației epidemiologice nefavorabile în legătură cu pandemia de COVID-19, recensământul în Serbia se amână
cache/resized/81d69c82955d959f28f11ff471d25501.jpg
KLADOVO
Ultimul nostru articol făcea o analiză a dezvoltării imobiliare în orașul Kladovo. Am subliniat atunci faptul că la
cache/resized/82602f5ccc61f997cef3ccb1bfc9c7e3.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS) a transmis o scrisoare deschisă autorităților de la cel mai înalt nivel din România,
cache/resized/3825b4fd738ea58ffcc1bf82670b2893.jpg
KLADOVO
Micul oraș sârbesc aflat exact în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, pe malul drept a Dunării, este o atracție
cache/resized/cce178378ef56c0c4cabd4c700245cbd.jpg
INTERVIU
Profesorul Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, face dezvăluiri dureroase și
cache/resized/14a9cf735a7d38a9d05235e3a6737d73.jpg
SERBIA
ZIUA LIMBII ROMÂNE a fost sărbătorită, la Kucevo – Serbia, cum nu se putea mai frumos și mai emoționant! Două
cache/resized/26ea4f8fe2374faffdf742dd5c53d985.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS), federația ce cuprinde un număr de 20 de asociații românești de pe Valea Timocului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 21, 2015 - 1834 Views

INTALNIREA MINISTRULUI ANGEL TILVAR CU ROMANII DIN TIMOC, EMOTIONANTA SI ONORANTA

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare – Angel Tîlvăr a vizitat, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru în Republica Serbia, două orașe considerate nuclee importante ale românilor din Valea Timocului, Zajecear și Negotin. La Zajecear, demnitarul român s-a întâlnit cu liderii asociațiilor românești din Valea Timocului, iar la Negotin s-a întâlnit cu fețele bisericești din cadrul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, aflate în subordinea părintelui protopop Boian Alexandrovici.

Ministrul Tîlvăr a spus că s-a simțit onorat de întâlnirea cu românii de aici și că au fost momente emoționante. Au fost abordate probleme legate de respectarea drepturilor minorității românești, învățământul în limba maternă și facilitarea accesului la proiectele DPRRP destinate românilor de pretutindeni.
 
Prima întâlnire a ministrului delegat Angel Tîlvăr a avut loc la casa Românească din Zajecear cu lideri ai comunității românești. Printre aceștia s-au numărat: Tihan Matasarevici – președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea" din Kladovo, Alexander Savici – vicepreședintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia de la Boljevac, Dragan Demici – lider al comunității din Petrovac, Jiva Lazić și Jiva Momirović – lideri ai comunității românești din zona Veliko Gradiște, Alexander Najdanovici, președintele Asociației Studenților Timoceni din Craiova, Biljana Bugarinovici – vicepreședinte al Inițiativa Românilor din Serbia. A fost o discuție sinceră și deschisă despre problemele mari și sensibile ale comunității românești, printre care învățământul în limba maternă, mediul asociativ, accesarea mai facilă a proiectelor puse la dispoziție de DPRRP. Îmbunătățirea condițiilor de studiere a limbii române, încurajarea copiilor de a învăța și a folosi limba română, angajarea cadrelor didactice și încurajarea lor de a se specializa pentru a putea preda limba, cultura și civilizația română, angrenarea mediului asociativ și la încurajarea mass-media, astfel încât comunitățile de români de aici să aibă sentimentul apartenenței la valorile românești și să se simtă cât mai apropiate de țară, au fost cele mai interesante dintre subiectele abordate de ministrul Angel Tîlvăr la discuțiile cu liderii comunității românești din Valea Timocului.
 
La Negotin, vizita ministrului delegat pentru românii de peste hotare a vizat o întâlnire cu părintele Bojan Alexandrovici și preoții misionari care îl ajută în cadrul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis. De asemenea, aici au mai fost prezenți și alți câțiva lideri ai comunității românești care fac o notă distinctă, spunându-și români/vlahi. Este vorba despre directorul Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin – Dușan Pîrvulovici, președintele Partia Neamului Rumânesc (Vlașka Narodna Stranka) – Predrag Balașevici, președintele Asociației Românilor – Vlahilor „Ariadnae Filum" – Zavișa Jurj, reprezentantul PNR din Kladovo – Dragișa Costantinovici, Jasmina și Ivica Glișici – reprezentanți ai Asociației părinților care vor limba română pentru copiii lor „Sandu Timoc".

"Este un demers onorant să ții legătura cu românii din afara granițelor României!"

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare Angel Tîlvăr a venit însoțit de directorul general al DPRRP – Alina Hagima și consilierul din cadrul DPRRP - Radu Cosma, „doi oameni cu care mă sfătuiesc de fiecare dată când avem situații sau probleme legate de zonele în care locuiesc români", așa cum a precizat ministrul.

Nu este un demers ușor, dar este un demers onorant să ții legătura cu cei care, chiar dacă nu locuiesc în interiorul granițelor României sunt la fel de buni români, la fel de iubitori de tradiție, cultură, civilizație și credință românească", a spus ministrul Angel Tîlvăr românilor veniți la întâlnirea de la Casa Românească din Zajecear.

De asemenea, demnitarul român a mai subliniat: „Știu că sunt și dificultăți, de aceea am decis ca prima vizită în calitatea mea de ministru delegat să o fac aici și cred că am avut o idee bună. M-am întâlnit la Belgrad cu oficialități din domeniul educației, administrației și drepturilor minorităților, pentru că am vrut să semnalăm programele punctuale cu care ne confruntăm, dificultățile pe care le întâmpinăm aici".

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare le-a mai explicat celor prezenți că le apreciază interesul major pentru proiectele finanțate de DPRRP, de aceea în acest an va fi organizată și o a doua sesiune de finanțare.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…