cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 29, 2017 - 2330 Views

ACTIVITATE INTENSĂ ÎN COMUNITĂȚILE ROMÂNEȘTI

Luna septembrie a consemnat o agendă de lucru deosebit de încărcată la Ministerul pentru Românii de pretutindeni. Atât ministrul Andreea Păstârnac, cât și secretarii de stat care o secondează au efectuat vizite de lucru în mai multe copmunități românești din diaspora. Printre cele mai semnificative momente s-au aflat cele din Grecia, Portugalia și Canada.


Luna educației, așa cum a fost desemnată luna septembrie, pe agenda Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a fost bifată o vizită de lucru a ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în Republica Elenă. Agenda de lucru a demnitarului român a cuprins atât întrevederi la nivel bilateral, cu ministrul elen al educației, cât și întâlniri cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc și lideri de opinie români din Grecia.

Grecia

La întrevederea cu ministrul grec al educației, Kostas Gavroglou, au fost abordate aspecte prioritare pentru demararea unor proiecte de cooperare cu scopul intensificării eforturilor de păstrare și promovare a pastrimoniul lingvistic românesc. În cadrul întâlnirii, ambele părți au reiterat sprijinul reciproc în ceea ce privește dezvoltarea oportunităților educaționale atât pentru comunitatea de români din Grecia, cât și pentru cei aproximativ 900 de studenți greci care au ales să studieze în România.

Partea română a manifestat interes în vederea identificării posibilităților de susținere a celor aproape 45,000 de români care trăiesc, lucrează sau învață pe teritoriul elen, cu precădere prin intermediul programului de acordare a fondurilor nerambursabile din partea Guvernului României. În acest sens, ministrul a lansat programul „Limba română – educație și comunicare”, prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni distribuie asociațiilor românești, care desfășoară cursuri de limbă și literatură română, suporturi de curs în limba română pentru clasele primare, însoțite de CD-uri cu lecții pentru predare interactivă. De asemenea, ministrul român a mulțumit autorităților elene pentru contribuția oferită în procesul de acreditare și funcționare a Institutului Român de Arheologie din Atena, deschis în luna martie, cu activități începând din luna octombrie a.c.

Demnitarul grec a subliniat faptul că membrii comunității românești sunt bine integrați în societatea elenă, autoritățile centrale colaborând constant cu Guvernul României, printr-un schimb de bune practici, în vederea creșterii coeziunii mediului asociativ românesc din teritoriu și a susținerii unei bune funcționări a acestuia. Totodată, discuțiile au vizat posibilitățile de deschidere a unui nou lectorat de limba română la Universitatea Kapodistria din Atena, urmând modelul lectoratului din Komotini.

În continuarea vizitei, oficialul român a avut întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Grecia, în vederea prezentării activității Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a modalității de accesare a finanțărilor nerambursabile. Dintre participanții la discuții amintim: Asociația Culturală Armonia, Societatea Culturală Balkania Contemporană, Asociația Comunitatea Română Sfântul Ștefan cel Mare, Asociaţia Interculturală Româno – Elenă „Dacia”, Asociaţia femeilor românce din Grecia, Asociaţia „Sfinţii Constantin şi Elena” din Aspropirgos, Asociatia Carpathia , Asociația Socio-Culturală „(Re)descoperă România!”.

Canada

În același context în care educația și mass-media în limbă română sunt priorități pe agenda de lucru a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Ovidiu Iane a efectuat, în perioada 15-18 septembrie, o vizită în Canada, unde a avut întâlniri cu reprezentanții mediului asociativ, ai mass-media de limba română, precum și ai clerului românesc.

Vizita a început cu o întrevedere la Consulatul General al României din Montreal, unde au fost prezentate în detaliu modalitățile de finanțare nerambursabilă oferite de MRP, precum și modificările aduse cadrului legislativ, respectiv Legea 299/2007 privind sprijinul românilor de pretutindeni, Legea 321/2006 privind regimul finanțărilor nerambursabile, precum și Legea 86/2016 privind înființarea centrelor comunitare, care, odată adoptate, vor permite o accesibilitate mai mare la fondurile guvernamentale, MRP propunând actualizarea actelor normative în vederea racordării acestora la realitățile românilor din afara granițelor.

Agenda a cuprins participarea demnitarului român la activitățile școlii „Junimea Română din Montreal”, unde învăță 180 de elevi români, reiterându-se importanța pe care MRP o acordă păstrării și promovării identității lingvistice românești.

În continuarea vizitei, secretarul de stat a participat la evenimentul „Presa din Diaspora”, organizat de „Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni din Montreal” și sprijinit cu finanțare nerambursabilă de către MRP: „Rolul presei de limba română în diaspora este esențial, mai ales, în ceea ce privește coagularea comunității românești de pretutindeni, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni încurajând asociațiile să își unească dezideratele și să vină cu proiecte mai mari, mai de amploare, care să se deruleze pe perioade îndelungate de timp și care să aibă realmente impact. În egală măsură, susținem presa întrucât ea este unul dintre promotorii păstrării limbii române, fapt care este și obiectiv asumat al MRP”, a evidențiat Ovidiu Iane.

Totodată, în cadrul discuțiilor, delegația ministerului a prezentat reformele propuse prin modificarea Legii 321/2006 privind regimul finanțărilor nerambursabile, care printre altele, vor oferi pentru prima dată posibilitatea de a oferi granturi de finanțare românilor din afara granițelor țării.

Portugalia

Pentru că se acordă o importanță majoră copiilor în dezvoltarea societății, prin ei construindu-se valorile generațiilor viitoare, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a lansat, în Portugalia, programul „Limba română, educație și comunicare”. Evenimentul s-a desfășurat în contextul deschiderii anului școlar în Peninsula Iberică, iar Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a distribuit asociațiilor și școlilor parohiale românești din Portugalia peste 400 de suporturi de curs și CD-uri interactive pentru predarea limbii române, destinate ciclului primar.

În cadrul vizitei, oficialul român a participat, pe 15 septembrie a.c., la inaugurarea Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), la Școala din Alcabideche, acesta fiind unul din rezultatele cooperării dintre MRP și Ministerul Educației Naționale în vederea extinderii acestor cursuri în unități de învățământ din Europa.

Andreea Păstîrnac a luat parte la deschiderea anului școlar de la Școala parohială românească de sâmbătă din Lisabona, un proiect inițiat de Asociația „Comunitatea Românească” și sprijinit cu finanțare nerambursabilă de către MRP. Susținând inițiativele în domeniul educației, delegația MRP a fost în vizită la Școala duminicală a Bisericii Penticostale Române ELIM din Lisabona și la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona, participând la inaugurarea Programului de Licență în „Traduceri” a Lectoratului de limba română (LLR-FLUL).

Totodată, în vederea menținerii excelentelor relații de colaborare, ministrul a avut întrevederi cu președinții asociațiilor românilor din Portugalia, cu liderii de opinie, precum și cu alți reprezentanți ai comunității. Diaspora românească din Portugalia reprezintă, în viziunea MRP, un actor esential în procesul de consolidare a relațiilor bilaterale și un factor imperativ al afirmării și implementării agendei europene comune.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…