cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 03, 2017 - 2920 Views

TABERELE „ARC”, UN SUCCES AL MINISTERULUI PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

Secretarul de stat, Veaceslav Șaramet, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost prezent, pe data de 1 iulie 2017, la ceremonia de premiere a participanților primei serii de tabere „ARC” de la Sulina. Taberele, devenite un adevărat succes, se desfășoară în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea (27 iunie – 8 august) şi Oglinzi, judeţul Neamţ, (26 iunie și 31 iulie), în serii consecutive de câte șapte zile, la care participă 2000 de elevi, tineri și profesori însoțitori.


Programul de tabere „ARC” este parte integrantă a Programului de Guvernare, precum şi a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020. Pe 26 iunie 2017 a început tabăra de la Oglinzi – Neamț, tabără se va încheia pe 31 iulie. Pe 27 iunie 2017 a debutat Tabăra „ARC” de la Sulina, care se va derula pentru mai multe serii de elevi, până la 8 august 2017. Seriile consecutive sunt de câte 7 zile, iar în perioada destinată acestor tabere vot participa 2.000 de elevi, tineri și profesori însoțitori.

La finalul primei serii de la Sulina, tinerii au prezentat un program deosebit ce a inclus o prezentare de costume populare vechi de un secol din Bulgaria, dansuri autentice românești din Valea Timocului Bulgăresc, un recital de poezie românească susținut de copii din satele Cutova, Coșava, Bregova, Cosova, Slînotrîn, Vidin, Gânzova, coordonați de doamna profesoară de limba română Lucica Gheorghiev din cadrul Asociației „AVE”, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, precum și o prezentare de carte „Amintirile unui vlah – De la Găureni la București”.

Secretarul de stat Veaceslav Șaramet a declarant, cu acest prilej: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni își dorește ca prin programul de tabere „ARC” să încurajeze dezvoltarea și promovarea limbii române, care în viziunea noastră este pilonul principal în menținerea identății românești. Ne bucurăm să vă avem parteneri de dialog în acest demers și totodată să vedem implicarea dumneavoastră în transmiterea ideii de românism generațiilor viitoare. În opinia noastră, interacțiunea dintre copii este esențială în materializarea unei conexiuni, nu doar la nivel personal, între participanții aflați în tabără, cât și la nivel general, prin stabilirea unei legături cu România și ce înseamnă ea pentru fiecare din noi, de la copil, la adult, la român de pretutindeni. Ministerul își propune să vă sprijine în acest sens, de aceea am inclus programul de tabere în Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020. Ne dorim ca acest program să devină o tradiție pe care să o menținem mult timp de acum încolo”.

La finalul evenimentului, secretarul de stat a înmânat tuturor copiilor, tinerilor și profesorilor însoțitori veniți din Republica Moldova,Ucraina, Bulgaria, Italia și Kazahstan, materiale inscripționate cu logoul taberei „ARC”. La eveniment au mai fost prezenți : vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și directorul Direcției pentru Tineret și Sport, Liviu Urlih.
MRP mulțumește partenerilor media : TVR internațional, Radio România Internațional și Agerpres pentru sprijin și colaborare.

Un program guvernamental de excepție: „Identitate – Competiție – Performanță”

În primă serie ce tocmai s-a încheiat, a taberelor „ARC”, MRP a oferit o vacanță de neuitat pentru 150 de participanți la tabăra de la Oglinzi și pentru 215 participanți în tabăra de la Sulina, unde au venit copii din Republica Moldova, din Chișinău și din raioanele Cahul și Bălți, Ungaria, Ucraina, Regiunea Transcarpatia, Bulgaria, Italia și Kazahstan.

Participanții la tabere au avut oportunitatea de a interacționa cu mari nume din sportul românesc, ambasadori ai programului, care se derulează în acest an sub motto-ul „Identitate – Competiție – Performanță”.

Tot pentru copiii venți de pretutindeni, experții din cadrul MRP, împreună cu profesorii invitați, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Reprezentanța Biosferei „Delta Dunării”, voluntari ai taberei „ARC”, au pregătit un program specific vacanței de vară. Acesta cuprinde ateliere de limba română, creație și sport, competiţii sportive de baschet, fotbal, ping-pong, precum și drumeții și excursii la obiectivele culturale și istorice de interes din zonă, respectiv Casa memorială „Ion Creangă”, Rezervaţia de zimbri, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratic, Cetatea Neamţ, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, vizită la Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Izvorul muntelui și Poiana Largului, precum și la Muzeul Far, Turnul de apă și vechile biserici din Sulina.

Copiii selecționați pentru tabere sunt elevi cu rezultate deosebite la învățătură, olimpici, copii care au făcut performanță în sport, pictură, muzică, teatru, sau tineri care s-au implicat activ în mediul asociativ, susținând și promovând valorile culturale românești.

În județul, Neamț, pe urmele lui Ion Creangă

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a deschis programul de tabere „ARC” din acest an la Oglinzi, județul Neamț, unde 150 de copii, elevi și profesori din Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria vor petrece clipe de neuitat, în perioada 26 – 31 iulie 2017.

Organizatorii MRP, împreună cu voluntarii taberei, au pregătit pentru copii un program format din ateliere de creație, lecții de limba română, competiții sportive de baschet, fotbal, ping-pong, prelegeri pe teme de spiritualitate susținute de părintele Nicodim, precum și o simulare pentru situații de urgență realizată de pompierii de la Inspectoratul Județean de Urgență Târgu Neamț.

Programul continuă cu excursii și vizite la Casa memorială „Ion Creangă”, Mănăstirea Neamţ, Rezervaţia de zimbri, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratic, Cetatea Neamț, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă și multe altele.

Oportunitatea de a se familiariza cu istoria, civilizația și cultura românească

Participanții la tabere vor avea oportunitatea de a se familiariza cu istoria, civilizația și cultura românească prin activități care să le mijlocească comunicarea și să le dezvolte creativitatea. Astfel, copiii vor lua parte la ateliere precum: „Picătura de istorie” susținut de profesor coordonator Rodica Ursu, atelier de limba română „Emoție, cuvânt și culoare”, coordonatori - profesorii Lucia Pop, Silvia Păun, Elena Lupu și Elena Micu, atelier de pictură „Spiritul și culorile Deltei”, coordonator Elena Micu, atelier de dans „Cultură și tradiție românească în cântec și dans”, coordonator Borislav Mitrashkov, precum și competiții sportive de fotbal, baschet, ping-pong derulate de instructori de sport din cadrul voluntarilor taberei. Programul cuprinde și concursuri de fotografie, tradiții românești și cultură generală.

Programul „ARC” este finanțat şi organizat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, beneficiind și de sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Turismului, fiind parte integrantă a Programului de Guvernare, precum şi a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…