cache/resized/dbb2f54c836e9fb0c42f7a49e1c11cc8.jpg
EVENIMENTE
Fundația Culturală Ideea europeană lansează proiectul de anvergură europeană Cultura acasă, cu sprijinul Administrației
cache/resized/1bde1876784f1dabe26c90aaec27bb8d.jpg
R.MOLDOVA
La data de 01.11.2020, în Republica Moldova se vor desfășura alegerile prezidențiale. În cursa electorală sunt
cache/resized/c8daabcd1afaed9492298de95a64b059.jpg
DIASPORA
Domeniul Educație a fost desemnat drept prioritar pentru activitatea din acest an a Departamentului pentru Românii de
cache/resized/14538bbc3e9e3f6cd868915ef4e9f1f2.jpg
DIASPORA
Asociațiile, organizațiile, fundațiile românilor de pretutindeni au un rol extrem de important în gestionarea
cache/resized/28dff1ef04531d0c7d983fbfe7cc10e1.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog specialiști în domeniul educației, cadre didactice
cache/resized/92f5050e6f2cf03ec085908d2ff9f23f.jpg
EVENIMENTE
Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte, a unei
cache/resized/3608ea5d3195a0188533481019c0b425.jpg
INTERVIU
Interview with Professor Renato Cristin Motto: “Today, communism, is treated with superficiality of analysis
cache/resized/21d0ce1f8fa5a735ea0b1d1c0dcb1090.jpg
UCRAINA
Anul 2020 este cel mai prost an pentru viticultură și vinificație! Așa consideră viticultorii din Transcarpatia,
cache/resized/87a20794aaa053461329bfb468cda1a4.jpg
DIASPORA
SUA și România anunță acordul inițial de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei
cache/resized/c29e8b478b7d9b6aab77f5a261f65384.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu șeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 16, 2017 - 3930 Views

SFINTELE PAȘTE LA ROMÂNII DIN COPENHAGA

Paștele este unul dintre cele mai emoționante momente, în care românii se adună lângă păstorul lor, pentru a primi Lumina Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos. Un astfel de moment s-a consumat și sub cupola unei biserici catolice din Copenhaga, închiriată de românii creștini pentru a petrece Noaptea Sfântă a Învierii.


La mii de kilometri depărtare de țara mamă, în nordul Europei, românii își alină dorul de țară mergând la biserică și ascultând slujbe în limba română, oficiate de preoți din România, plecați și ei departe de patrie, în nobila misiune de menținere a unității creștine și a unității de nezdruncinat a comunităților românești, nevoite să trăiască printre străini.

Sute de români, care trăiesc și muncesc la Copenhaga și în localitățile din jur, pe cea mai întinsă din insulele Danemarcei, au venit în Noaptea de Paște, la o biserică din Copenhaga, pentru a asculta slujba oficiată de părintele Horațiu Mureșan (foto jos) și pentru a lua Lumină și Paște, aidoma obiceiurilor sacre românești, din zonele pe care acești oameni le-au lăsat în urmă, în căutarea unui trai mai bun și a unui loc de muncă mai bine plătit. Sfânta Biserică în care s-a oficiat slujba în limba română este una catolică, în Danemarca existând foarte puțini credincioși ortodocși, majoritatea credincioșilor din Danemarca fiind protestanți. Biserica a fost închiriată de comunitatea de aici pentru cele mai importante slujbe.

Unii dintre cei care au pășit, în Noaptea Sfântă, în interiorul monumentalei biserici, construite în stil local, trăiesc de peste 10 ani în micuța, dar civilizata și dezvoltata țară nordică. Alții au venit de puțin timp pe aceste locuri îndepărtate, pentru a-și căuta norocul și pentru a trăi o viață mai bună, goniți de sărăcia instaurată de politicile falimentare și frumoasa patrie mioritică. Cu toții, însă, vin la biserică pentru a-și găsi alinarea sufletească, pentru a-și alina dorul cumplit de țara natală sau chiar pentru a-și găsi un loc de muncă. Parohia românească din capitala Danemarcei este păstorită de preotul Horațiu Mureșan, un ardelean neaoș și înțelept, a cărui grai rostit sfătos te unge la suflet. Alături de acești oameni ce au ales să muncească atât de departe de România, mai este și Părintele Macarie, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române a Europei de Nord, un om venit de pe plaiuri bistrițene, dăruit de Dumnezeu cu înțelepciune și har.

Cu lumânări în mână și cu coșuri pline de bucate și ouă roșii, sute de români au venit la Biserică și au luat Lumină. Timp de câteva ore, cât a ținut Slujba de Înviere, oamenii nu s-au mișcat din biserică, ba chiar au cântat „Hristos a Înviat!” alături de preoți și de corul bisericii. Unii dintre cei prezenți la Înviere au venit însoțiți de bebeluși și s-au împărtășit și miruit. Obiceiul locului este acela ca fiecare credincios să aducă cu el bucate tradiționale, care după ce sunt sfințite de preot, sunt puse pa masă, la o agapă tradițională. Așa se face că la scurt timp după încheierea slujbei, mesele s-au umplut de pâine, ouă roșii, vin, sarmale, pască, friptură de miel și toate bunătățile ce nu lipsesc de pe masa de Paște a românului, nici chiar atunci când el se află exilat departe de țara natală. Oficial, în Danemarca trăiesc peste 25.000 de români, dar neoficial ar putea fi mult mai mulți.

Cu candele și lumânări aprinse în mâini, cu mic, cu mare, românii au părăsit sfântul locaș, spre dimineață. Valentin, un român care trăiește aici de 8 ani și care este fotograful oficial al parohiei (video, mai jos), ne-a povestit cu emoție în glas, cum vin românii la biserică și cât sunt ei de uniți în jurul părintelui Mureșan, dar mai ales cum își caută ei alinarea sufletească la biserică, în dialog cu Dumnezeu.

Urmăriți un material video, deasupra articolului, 20 de minute din Slujba de Înviere de la Copenhaga, alături de emoția și dăruirea acestor români, în fața Bunului Dumnezeu.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…