cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 27, 2016 - 1323 Views

GUVERNUL VREA MODIFICAREA DE URGENȚĂ A LEGII PRIVIND VOTUL ÎN DIASPORA

Premierul Dacian Cioloş a declarant, la ședința de guvern de miercuri, 27 iulie 2016, că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi.


„Un alt lucru pe care aș vrea să vi-l spun acum, la început de ședință: zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenția noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului și Camerei Deputaților, partea din lege care vizează alegerile în străinătate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări și de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate. După cum știți, legea actuală, modificată în 2015, prevede două facilități noi pentru desfășurarea scrutinului în străinătate. Pe de o parte, votul prin corespondență, pentru care ne pregătim, şi, pe de altă parte, posibilitatea ca cel puţin 100 de alegători români din străinătate să solicite crearea unei secţii de vot în localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința, dar ambele facilități sunt condiționate de înscrierea în Registrul Electoral. După cum știți, cu toate eforturile care au fost făcute, în momentul de față doar ceva peste 3.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, pentru diferite motive care nu ţin doar de faptul că n-au avut cunoștință de această posibilitate. Ținând cont de aceste lucruri, dar şi de constatarea că legea are câteva deficiențe din punctul nostru de vedere, pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetățeni înscrişi în Registrul Electoral este foarte mic, deci în ce fel punem în aplicare aceste facilități, pentru că ăsta am înțeles că era obiectivul acestei legi, de a crea facilități noi pentru votul românilor din străinătate. Așa cum sunt formulate lucrurile în momentul de faţă, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral, riscăm să avem chiar restricții mai mari decât în anii trecuți pentru votul din străinătate. De aceea, am cerut doamnei ministru Maria Ligor ca în coordonare, sigur, cu Ministerul de Externe, cu Cancelaria Primului Ministru, cu Autoritatea Electorală Permanentă să ne gândim la un proiect de ordonanță de urgență prin care să clarificăm aceste lucruri şi să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii aşa cum a fost decisă de parlament. În acest sens, am dat aceste câteva elemente liderilor partidelor politice cu care, doamna ministru, o să vă rog în perioada următoare să vă întâlniți ca să le explicați mai în detaliu intenţiile noastre, să vedeţi care sunt observațiile lor, în aşa fel încât, în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamentul revine din vacanţa parlamentă şi să ne putem pregăti în condiţii bune pentru alegeri”, a declarat premierul României, Dacian Cioloș.

Prea puțini românii înscriși în Registrul Electoral

Potrivit ultimului anunț făcut de Autoritatea Electorală Permanentă, un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 au optat pentru votul în secţiile de votare. Și fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că legea votului prin corespondenţă va fi, cel mai probabil, un eşec şi a cerut Guvernului să recurgă la înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de votare pentru diaspora, mai exact între 1.500 și 2.000 de secții.

Legea care permite votul prin corespondenţă a fost adoptată în toamna anului trecut, formula de compromis la care au ajuns PNL şi PSD vizând introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerile parlamentare, nu şi pentru cele prezidenţiale şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie.

Legea prevede obligaţia cetăţeanului cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, de asemenea, că Guvernul lucrează la un draft de proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea legii votului prin corespondenţă, urmând ca în cursul acestei săptămâni propunerea de modificare a legii să fie introdusă în dezbatere publică. Vicepremierul a adus în discuție și posibilitatea ca înscrierile în Registrul Electoral să poată fi făcute şi online.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…