cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 05, 2016 - 1519 Views

REMANIERE: ROMÂNII DE PRETUTINDENI AU UN NOU MINISTRU, MARIA LIGOR

Prima remaniere semnificativă a Guvernului Dacian Cioloș aduce schimbarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni. Dan Stoenescu pleacă din fruntea acestui minister, în locul său fiind propusă Maria Ligor, diplomat de carieră, ambasadorul României în Canada. Împreună cu Dan Stoenescu, din Guvernul Cioloș mai pleacă încă trei miniștri: Dan Costescu – Transporturi, Dan Bostan – Comunicații și Adrian Curaj – Educație.

„După o perioadă de construcţie, Guvernul intră într-o etapă nouă, de evaluare a rezultatelor. Am ieşit cu mai multe proiecte pregătite în ultimele luni. Sunt multe domenii pe care lucrurile au avansat bine, sunt şi domenii unde doresc să dau un impuls. Am decis să operez unele schimbări în guvern. Patru de data aceasta! Nu înseamnă că în perioada următoare nu voi lua şi alte decizii. Vreau să le mulţumesc domnilor Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu” – așa și-a început discursul premierul României, Dacian Cioloș, într-o ieșire publică de la Palatul Victoria.

Totodată, premierul a nominalizat și propunerile pentru portofoliile din care i-a eliberat pe cei patru miniștri ai Cabinetului său: Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este propus pentru portofoliul de Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice; Petru Sorin Bușe este propus pentru portofoliul de Ministru al Transporturilor; Maria Ligor este propusă pentru portofoliul de Ministru Delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni; Portofoliul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională va fi preluat interimar de Șeful Cancelariei Primului-Ministrului, Dragoș Tudorache.

Urmează ca acești miniștri să fie validați și de către președintele României, Klaus Iohannis, care să le semneze decretele de numire, după care noii miniștri pot depune jurământul.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, numit în funcție la data de 17 noiembrie 2015, este printre cei patru membri ai Guvernului, remaniați de Cioloș. În locul acestuia, premierul a propus-o pe doamna Maria Ligor, diplomat de carieră, actualul ambasador al României în Canada, fost ambasador al României în Spania.

„La ministerul pentru relațiile cu românii de pretutindeni îmi doresc o accelerare a activităților acestui minister pentru pregătirea alegerilor, pentru informarea românilor din diaspora legat de posibilitatea de a vota prin corespondență, pentru a pregăti cât mai bine alegerile, și îmi mai doresc acolo continuarea câtorva proiecte care au început, privind reconectarea românilor din diaspora cu țara, vrem să oferim cât mai multe posibilități pentru cei care doresc să se întoarcă în țară sau cei care doresc să lucreze în mediul de afaceri cu România și aici contez pe experiența doamnei Maria Ligor care cunoaște situația românilor din diaspora. Cred că doamna Maria Ligor va fi în măsură să dea un impuls nou acestui departament care joacă un rol important pentru stimularea participării la vot a românilor din diaspora”, a declarat primul ministru al României, Dacian Cioloș.

„A fost o plăcere să fac parte dintr-o echipă de profesioniști și sunt bucuros că, pentru nouă luni, am avut ocazia să cunosc atâția români minunați, care fac cinste României pe toate meridianele. A fost o onoare să fiu alături de românii de pretutindeni și mulțumesc tuturor celor care au pus atâta pasiune și au muncit cot la cot cu mine până la ore târzii pentru a duce la capăt proiecte la care am ținut foarte mult. Îi mulțumesc premierului Dacian Cioloş pentru încrederea pe care mi-a acordat-o la începutul mandatului și îi doresc mult succes doamnei Maria Ligor în continuare!”, a scris, la scurt timp după remaniere fostul minsitru delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, pe pagina sa de Facebook.

Cine este noul ministru delegat pentru românii de pretutindeni

Maria Ligor este diplomat de cariera din 1996. Din 30 mai 2013, a preluat postul de ambasador al României în Canada. Tot din 2013, este Reprezentant Permanent al României la Organizația Aviației Civile Internaționale. Din ianuarie 2012, pana în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale - Reprezentant special pentru promovarea democrației. Din noiembrie 2012, este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor și membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 și august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei și Reprezentant Permanent pe lângă Organizația Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE. A contribuit la finalizarea negocierilor și la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. A mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European și la Consiliul Europei, la Strasbourg.

S-a specializat în afaceri politice și administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia și științe politice la Université Libre de Bruxelles și la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relații Internaționale la SNSPA, București și studii de inginerie la Universitatea Politehnică. A urmat cursuri de leadership și management guvernamental organizate de Harvard University, programul Kokkalis, Atena. In 2004, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic. In 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai și Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, acordat de Patriarhul României. În 2012, a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoștințe de italiană. S-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…