cache/resized/8b61b25f8480747b22de57d1d5b4c2ab.jpg
CHISINAU
Alegerile locale din Republica Moldova, din data de 20 octombrie 2019, dau câștig de cauză socialiștilor, care au
cache/resized/d4af68235adafb6fb32bbd67cf6ae121.jpg
CHISINAU
Ședința Guvernului Republicii Moldova din 18 octombrie 2019 a adus câteva decizii importante. Guvernul Maia Sandu
cache/resized/b787fb556c82ff26687ee6c65e166b41.jpg
CHISINAU
Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin bugetar în valoare de peste 14 milioane de euro pentru a
cache/resized/6d3e21c45b0531285a5b6085f5b7de24.jpg
UCRAINA
Consiliul Național al Românilor din Ucraina îi solicită președintelui Zelenski să anuleze articolul 7 al Legii
cache/resized/0cf79085215219e0407797fb544db433.jpg
CHISINAU
Sintagma „limba moldovenească” din mai multe legi în vigoare ar putea fi substituită cu sintagma
cache/resized/babeb4b5241f54ee24470e98861dcc61.jpg
UCRAINA
A fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele,
cache/resized/ce54a6ce815d40d410dba8066ca5563f.jpg
UCRAINA
La Suceava și Rădăuți, s-a desfășurat, în perioada 3-5 octombrie 2019, conferința științifică internațională ,,Bucovina
cache/resized/297f5f067a63b51aa6ff6034ce2dcd62.jpg
DIASPORA
Coagularea mediului asociativ și identificarea liniilor de acțiune necesare pentru păstrarea și dezvoltarea identității
cache/resized/28a37f11de2b4d843355f5df6374d69f.jpg
SERBIA
LIVIU MAZILU: „La discuțiile oficiale cu o delegație a Republicii Serbia am insistat asupra situației comunității
cache/resized/dd3c962cb3eb980b3ea9e16edfa911b5.jpg
KLADOVO
Mediul asociativ românesc din Valea Timocului este în continua expansiune. URMĂRIȚI UN AMPLU MATERIAL DOCUMENTAT ÎN
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 25, 2016 - 569 Views

„ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI“ VINE CU PREMII

Institutul Cultural Român (ICR), Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) doresc sa premieze creativitatea acelor asociații și persoane care marchează, prin proiecte culturale, Ziua Românilor de Pretutindeni (29 mai 2016). Astfel, cele trei instituții lansează un program de premiere prin care se urmărește promovarea imaginii României și a cetățenilor români în străinătate, a valorilor autentice românești, tradiționale, artistice sau academice, într-un cuvânt, a identităţii româneşti în diaspora.


ICR și DPRRP anunță pe cei interesați că pot participa la un concurs inedit, cu premii, dacă organizează manifestări care întrunesc condiţiile de participare la concurs. (Formularul de participare la concurs poate fi descărcat de la finalul articolului, rubrica „Descarcă atașamente”, precum și de pe site-urile organizatorilor)

Programul vizează creşterea vizibilităţii şi accesibilităţii culturii românești pe pieţele culturale internaţionale prin promovarea creaţiilor româneşti de valoare; dezvoltarea de către acestea de parteneriate cu organizaţii culturale de prestigiu, atât instituții din țară cât și din străinătate; încurajarea dialogului intercultural între artiştii români şi cei străini; încurajarea asociațiilor românești marcante în demersul lor de promovare a imaginii României în ansamblul său; colaborarea acestora cu alte organizații/instituții pentru atragerea de fonduri externe și creșterea încrederii de sine a populației române rezidentă în străinătate; stimularea mediului asociativ în vederea conceperii și organizării de evenimente culturale.

Programul presupune premierea proiectelor organizate în diaspora având ca tematică „Ziua Românilor de Pretutindeni” (conform Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătorește această zi - în ultima duminică din mai respectiv, 29 mai a.c.).

Aceste proiecte trebuie să aibă ca obiectiv principal promovarea valorilor românești, integrarea românilor în aceste țări fără pierderea identității româneşti şi transmiterea unui mesaj profund identitar care include valorile Uniunii Europene și comunicarea interculturală.

Dosarele vor fi selectate în cadrul unei prime faze naționale, organizată pe fiecare țară în parte, urmând ca dosarele desemnate câștigătoare la faza națională să fie înscrise în faza finală de selecție organizată de ICR, DPRRP și IEH la București.

Programul are două componente și se adresează:

1. Asociațiilor românești din diaspora, (organizații cu personalitate juridică de drept public sau privat, autorizate/înființate/înregistrate legal în statele de reședință) și persoanelor fizice;

2. Mass-media de limba română din statele de reședință (presă scrisă sau online, canale radio și tv).

Depunerea dosarului de aplicaţie

Dosarul poate fi transmis online, până la data de 13 iunie 2016, prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., şi trebuie să conţină descrierea evenimentului (vezi mai jos documentele necesare), poze și filmări de la eveniment.

Proiecte eligibile

Pentru a fi eligibil, un proiect trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:

- să se înscrie într-unul sau mai multe din următoarele domenii: arte şi cultură, tradiţii şi meşteşuguri, literatură, arte vizuale, (arhitectură?!) şi design, teatru, muzică, dans, prezentare de film, patrimoniu cultural, artă culinară, integrare socială prin cultură, educație;

- să promoveze valorile autentice românești și imaginea României în ansamblul său;

- să se fi desfăşurat pe o perioadă cuprinsă între 27 mai – 3 iunie 2016;

- să se fi desfăşurat în parteneriat sau cu sprijinul unei organizaţii/instituții culturale/personalități marcante din ţara de desfăşurare a proiectului;

- să se adreseze publicului român dar și străin din ţara de reşedinţă și să se fi bucurat de audiență importantă la nivelul țării respective;

- să fi fost mediatizat în presa din România și/sau țara în care s-a desfășurat proiectul, dar și în mediile online – bloguri, rețele de socializare etc.;

- să fi beneficiat de cronici pozitive referitoare la impactul în comunitate.

Dosarul de aplicaţie

Dosarul trebuie să conţină: prezentarea proiectului și a programului evenimentelor (descarcă document); prezentarea succintă a bugetului şi a surselor de finanțare; CV și scurtă descriere a persoanelor și actorilor/artiștilor implicaţi în proiect; dosar de presă cu extrase din media, (înregistrări audio/video, materiale scrise etc.);

Perioada de jurizare pentru faza pe țări: 13 - 24 iunie 2016

Perioada de depunere a aplicațiilor la faza finală: 4 – 15 iulie 2016

Anunțarea rezultatelor: 1 august 2016

Numărul de proiecte ce pot fi desemnate câștigătoare la faza pe țări (ponderate în funcţie de mărimea comunităţii româneşti):

- Spania – un total de max 5 proiecte pot intra în faza finală

- Italia – 5

- SUA – 5

- Canada – 3

- Germania, Anglia, Franța – 3

- Alte state – 2

Premii pentru faza finală:

ICR și DPRRP vor oferi două premii: un premiu oferit de ICR pentru cel mai bun proiect organizat de o asociație românească din diaspora/ persoană fizică din diaspora, în valoare de 5 000 EUR; un premiu oferit de DPRRP pentru cel mai bun proiect de media de limba română din statele de reședință (presă scrisă sau online, canale audio și tv), în valoare de 5 000 EUR.

Premiul, constând în suma de bani menționată mai sus și o diplomă specială, va fi acordat asociațiilor, persoanelor fizice sau canalelor media autori ai proiectului și va fi plătit în contul oficial al acestora.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…