cache/resized/d980b636fa70ce59e99d607126850730.jpg
EVENIMENTE
Initiativele si proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în special cele destinate
cache/resized/2d8129af763179e7409d64ab4c494858.jpg
VOIVODINA
Vineri,18 ianuare a.c. Ş.G."Coriolan Doban" din Coştei a celebrat o mare Sărbătoare a tuturor românilor, Ziua lui
cache/resized/a36b48b1f577f48b215ff3d5c1362609.jpg
KLADOVO
Peste 250 de români, de pe ambele maluri ale Dunării, au petrecut împreună Revelionul pe rit vechi,
cache/resized/dc80be9c48bea44a7821e1b4bb0037e8.jpg
EVENIMENTE
O delegație condusă de secretarul de stat Victor Alexeev din cadrul Ministerului pentru Românii de ,
cache/resized/4d25368465f59caaa7d9876b015d1837.jpg
DIASPORA
În această perioadă MRP realizează sesiuni de informare privind finanțările nerambursabile oferite de minister
cache/resized/70eb7d07d412d48d0669ab3946a1e5cb.jpg
EVENIMENTE
Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu (VIDEO) a participat luni, 14 ianuarie 2019, la
cache/resized/436061ccdf49f42df86af8b20e67b68e.jpg
DIASPORA
VINO CU O CARTE ROMÂNEASCĂ: ZIUA CULTURII NAȚIONALE și CONCURS DE DESENE ȘI GRAFICĂ cu PREMII "In
cache/resized/30a022caebdd1872d28c4c306c5d6b00.jpg
MAJDANPEK
PREŞEDENŢIA SERBIEI EXCELENŢEI SALE, DOMULUI ALEKSANDAR VUČIĆ,PREŞEDINTELE SERBIEI PREŞEDENŢIA ROMÂNIEI
cache/resized/d8f3860d7fb09737a6d45ae04b05f5c3.jpg
DIASPORA
Duminică, 13 ianuarie 2019, la teatrul Kallithea din Aradipou (Larnaca), românii din Cipru au fost invitaţi să
cache/resized/56e49a8e791a63fee1ee73621becaab9.jpg
VELIKO GRADISTE
Secretarul de stat Victor Alexeev a participat sâmbătă, 12 ianuarie a.c., la evenimentul organizat de Uniunea
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 02, 2016 - 2072 Views

AUSTRIA: SĂRBĂTORILE PASCALE REUNESC TOȚI ROMÂNII DIN DIASPORA Recomandat

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Am primit la redacție un articol tocmai din Austria, de la Klagenfurt, de la doi români minunați, așa cum sunt, de altfel, toți românii noștri din diaspora, oriunde s-ar afla ei. Andreea - Cătălina Vlad și Alexandru - Dan Miloștean sunt cei care ne amintesc, prin articolul lor, că românii nu își uită tradițiile nici atunci când se află departe de țara lor, printre străini. Publicăm, mai jos, integral, articolul celor doi, cu mențiunea că și fotografiile au fost realizate tot de ei.

Noaptea Învierii Domnului, a adunat prin Lumina Sa puternică enoriași din împrejurimile orașului Klagenfurt, veniți din Villach, Spittal an der Drau, Sankt Veit an der Glan și Malborghetto Valbruna (Italia).

Din mulțimea de enoriași veniți la Slujba de Înviere, o tânără din Chișinău, Mariana Năstase, ne povestește cum a ajuns în Austria, în anul 2013, urmând cursurile de masterat în limba engleză în Linz, unde l-a întâlnit pe prietenul ei Inaki, care este originar din Țara Bascilor, Spania. Din Septembrie 2015, cei doi tineri locuiesc împreuna în orașul Villach. Ea este ortodoxă, iar el este ateu. Din păcate, în acești ani, de când este în Austria, nu a reușit să meargă la biserică, dar în acest an, ne spune ea că a fost pentru prima dată la biserica din Klagenfurt: „Am venit azi la biserică pentru că îmi era dor de familie și de țară mai mult ca niciodată. Îmi era dor să aud cântările pascale și să spun HRISTOS A ÎNVIAT! Să am cu cine să ciocnesc un ou. Chiar mă simțeam destul de tristă! Însă, la biserică m-am simțit ca acasă, vorbind românește și primind pască și ouă roșii în dar. A fost o adevărată plăcere sufletească“. Mariana se bucură mult că a fost însoțită de prietenul ei, care pentru prima oară a văzut o mică parte din tradițiile noastre pascale, iar pentru că lui i-a plăcut atât de mult, la anul vor încerca să meargă împreună în Republica Moldova.

Sărbătorile Pascale ne reunesc pe toți românii ajunși în străinătate, sărbătorind Învierea Domnului Iisus Hristos, printr-o slujbă ținută de preotul duhovnicesc Viorel Visarion Ipati, la Biserica Kreuzberglkirche din Klagenfurt.

Părintele Visarion a terminat teologia în anul 1998 și, bineînțeles, ca orice tânăr de pe acea vreme, încercând să își găsească un rost în viață, împreună cu familia sa, au ajuns întâmplător la Viena, biserica fiind ajutorul în alinarea tuturor greutăților împreună cu binecuvântarea părintelui Nicolae Tura, încercând a pune pe picioare un cor mixt, însă integrarea în societatea austriacă nu a fost prea reușită și astfel în anul 2007 au găsit o posibilitate de lucru în orașul Klagenfurt, după care în 29 iunie 2008, în aceeași dată cu sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, un eveniment deosebit de când a fost hirotonit preot, fiind înființată parohia în acest oraș.

Biserica poartă numele de „Biserica Crucii“, de pe „Dealul Crucii“, drumul din apropiere purtând numele de „Drumul Golgotei“, iar cele 14 căderi ale Mântuitorului cu Crucea întâmpinate în drumul către biserică, sunt reprezentate iconografic acele 14 - „Drumul Crucii“ în Ierusalim, așadar orice urcare către această biserică este un drum al crucii pentru fiecare ortodox român care trăiește și vrea să se integreze în societatea austriacă, deoarece mulți români au și urcușuri, dar și coborâșuri.

Rugăciunea „Tatăl Nostru“ a fost spusă în mai multe limbi la Slujba de „Învierea Domnului“, cum ar fi: rusă, sârbă, germană și, desigur, română, deoarece avem enoriași ortodocși din diferite țări cum ar fi: Ucraina, Armenia și Grecia, pentru că ei nu au comunitate, de asemenea sunt doar două comunități, biserica sârbă și biserica ortodoxă.

Biserica este în primul rând punctul în care ne simțim „acasă“, iar ca și preot încearcă să ne îndrume către tradițiile românești creștinești, iar dacă nu ar fi acolo să ajute oamenii din străinătate să respecte tradițiile ca în Romania, aceştia ar uita totul încet, încet. Credința este cea mai mare tradiție a poporului român, deoarece noi ne-am născut în aceasta credință și fără ea noi nu ne simțim un popor român.

Ca și o ultimă întrebare adresată preotului duhovnicesc, dacă s-ar fi gândit la construirea unei biserici ortodoxe în orașul Klagenfurt, acesta ne-a răspuns printr-un oftat: „…închipuiți-va ca zidurile acestea sunt reci, dar veniți la -20°C și vedeți cât minus este înăuntru. Desigur că zidurile acestea sunt frumoase, au o acustică extraordinară, dar ele sunt reci. Și știți din ce cauză? Dacă vă uitați împrejur, ne lipsesc Sfinții! Ne lipsește Galeria! Căci aceasta care ne încălzește, ne dă putere să mergem mai departe!“

Așadar, a stat la dispoziția statului să i se acorde un teren pentru construirea unei biserici, iar acum se află în momentul de așteptare, de începere a demersurilor, de îndată ce se va modifica titlul de „Parcări Auto“ cu „Biserica Ortodoxă“, fiind situat lângă Cimitirul Anabichl, lângă cei care așteaptă Învierea Domnului și pentru cei care vor fi permanent cu noi la rugăciuni, chiar dacă aceştia sunt străini. De asemenea, în fiecare duminică se citește o rugăciune pentru construirea unei biserici!

Realizatorii acestui articol: Andreea - Cătălina Vlad și Alexandru - Dan Miloștean

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape în acelaşi chip în toate

Website romeocrismaru.blogspot.com
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…