cache/resized/0b4a529a5124f3198108faffc93b6d38.jpg
BULGARIA
A două jumătate a lunii iulie a fost una fierbinte, la propriu și la figurat, pentru delegația condusă de secretarul de
cache/resized/b233527fdcf6ca3981c4dcf19420aecc.jpg
CHISINAU
Partidul președintelui Maia Sandu, PARTIDUL ACȚIUNE ȘI SOLIDARITATE (PAS) a obținut o victorie istorică și zdrobitoare
cache/resized/e637f82d57714edd33250f3067141287.jpg
DIASPORA
Doctor31! În 2014, în București, în România, a venit ideea unui medic, Constantin Lucian, Nuțu, să creeze o aplicație
cache/resized/78e28eb5cf3c7b7b00e8a2ab8481376c.jpg
NEGOTIN
Dușan Pîrvulovici, directorul Federației Românilor din Serbia și al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, dar
cache/resized/d966cb12717e332b0f1a82938479d3e6.jpg
EVENIMENTE
Prezent în județul Mehedinți, în calitate de președinte al PMP, la o întâlnire cu filiala județeană PMP, diplomatul
cache/resized/29fd72a8dd0ddff8e6be172abace1982.jpg
DIASPORA
Se dă startul concursului de creație literară și desen dedicat Limbii Române: organizatori GRASP Milano și Centro
cache/resized/f0986eb02530176782cb7c7a83403877.jpg
DIASPORA
„Ne apropiem de finalul etapei de evaluare a cererilor de finanțare nerambursabilă depuse la Departamentul pentru
cache/resized/d01eb6857e949326ca745d601557092c.jpg
KLADOVO
Școala Gimnazială din satul Podvrșka, arondat comunei Kladovo, a fost recent scena unui eveniment emoționant. Asociația
cache/resized/0d990f5e38d3e113996fe775809210e7.jpg
KLADOVO
Potrivit portalului media nova.rs din Serbia, primarul din Kladovo, Saša Nikolić, este amestecat într-un scandal
cache/resized/b2b682b4133f95f4f7206462aeb7fd54.jpg
DIASPORA
Presa franceză a anunțat moartea tragică a unui şofer român de TIR care a fost înjunghiat într-o benzinărie din Franţa,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 21, 2016 - 461 Views

VIZITĂ IMPORTANTĂ ÎN MIJLOCUL ROMÂNILOR DIN GRECIA

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat în perioada 19 – 20 martie 2016, în cadrul vizitei întreprinse în Republica Elenă, la o serie de întrevederi organizate la sediile asociaților românești.

În cadrul dialogului cu reprezentanții mediului asociativ, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat contribuția semnificativă pe care o are comunitatea românească din Republica Elenă în cadrul societății și economiei din această țară. Consolidarea identității etnice, culturale, lingvistice și spirituale în rândul comunităților românești din Grecia reprezintă un factor cu relevanță sporită în menținerea legăturii dintre aceste comunități și țară.

Rolul esențialal educației

Aflat în vizită la mai multe asociații românești din Atena și Aspropirgos, unde a participat la lecții de limba română pentru copii, demnitarul român a arătat că rolul educației este esențial în păstrarea unității de limbă și cultură în rândul comunităților românești din diasporă. Acesta a reliefat utilitatea organizării cursurilor non-curriculare de limbă, cultură și civilizație românească la nivelul asociațiilor românești de pe teritoriul Republicii Elene și a subliniat că autoritățile române vor sprijini în continuare aceste inițiative menite să stimuleze promovarea valorilor românești în rândul tinerilor români din Grecia.

Încurajarea coagulării în rețele profesionale românești

În cadrul întâlnirilor, oficialul român a încurajat coagularea în rețele profesionale românești, forme asociative cu rol în stimularea contactelor între profesioniștii dintr-un anumit domeniu din țara de reședință și cea de origine. Totodată, ministrul delegat Dan Stoenescu a arătat utilitatea înființării de asociații profesionale ale cetățenilor greci cu studii efectuate în România și a recomandat valorificarea resurselor de prestigiu ale acestora, în calitate de purtători de mesaj identitar românesc, contribuind la promovarea relațiilor bilaterale.

Statul român acordă o atenție deosebită consolidării și eficientizării politicilor parteneriale cu comunitățile românești din străinătate și cu statele în care acestea locuiesc. Astfel, oficialul român a apreciat activitatea deosebit de dinamică a asociațiilor comunității românești din Grecia, precum și pluralismul asociativ, care contribuie la creșterea calității și a ofertei educaționale.

Vectori de promovare a identității românești

Comunitățile românești din străinătate reprezintă un vector de promovare a profilului identitar românesc, iar în acest sens, ministrul delegat a subliniat importanța promovării consecvente a membrilor comunității în structurile de reprezentare și administrative, la nivel local și central, pentru a contribui la afirmarea multiculturalismului. De asemenea, și-a exprimat satisfacția în ceea ce privește alegerea a cinci cetățeni români în Consiliul Local din Aspropirgos, reprezentând un model de implicare în viața publică a societății din care fac parte.

Discuții cu oficialii statului grec

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită în Republica Elenă, s-a întâlnit cu Ioannis Amanatidis, vice-ministru în cadrul Ministerului Afacerilor Externe elen. De asemenea, a discutat cu Athanasios Dimopoulos, rectorul Universității Naționale Kapodistria, cu reprezentanți ai Primăriei orașului Atena, precum și cu membrii Grupului de prietenie din Parlamentul elen.

În cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții autorităților centrale și locale elene, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale româno-elene și a evocat utilitatea intensificării dialogului dintre cele două state. Demnitarul român a exprimat aprecierea pentru sprijinul pe care autoritățile elene îl acordă comunităților românești. Totodată, având în vedere legăturile istorice și spirituale dintre țările noastre, oficialul român a subliniat intenția autorităților de la București de a iniția o serie de proiecte educaționale și culturale dedicate acestora. În acest sens, a prezentat importanța continuării proiectelor în domeniul educației prin implementarea programului Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Grecia.

Demersuri pentru înființarea unui lectorat de limba română la Universitatea din Atena

Cu prilejul vizitei la Universitatea Națională Kapodistria din Atena, ministrul delegat a reconfirmat deschiderea părții române pentru intensificarea colaborării între universităţile din cele două țări. Astfel, în cadrul discuțiilor cu rectorul Athanasios Dimopoulos, oficialul român a arătat utilitatea inițierii demersurilor pentru înființarea unui lectorat de limba română la Universitatea Națională Kapodistria din Atena, similar celui inaugurat, la finalul anului 2015, la Universitatea Dimokritos din Komotini.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…