cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 29, 2018 - 4824 Views

VIZITA MINISTRULUI INTOTERO ÎN MAREA BRITANIE

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut o serie de întâlniri cu oficialități guvernamentale britanice, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, în cadrul vizitei efectuate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în marja Galei “100 pentru Centenar” de la Londra.


Împreună cu Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, Dan Mihalache, ministrul Intotero a efectuat o deplasare la Brent, unde este concentrată cea mai numeroasă comunitate românească din Regatul Unit – aproximativ 80.000 de conaționali. Demnitarul a avut o întrevedere cu primarul Arshad Mahmood și cu liderul Consiliului, Muhammed Butt, principalele teme de discuție fiind situația comunității românești, precum și aspecte sociale și de integrare. Natalia-Elena Intotero a prezentat modalitățile prin care MRP vrea să le ofere cât mai mult sprijin românilor de peste hotare, să îi ajute să dezvolte proiecte în beneficiul comunității, pentru păstrarea tradițiilor, a culturii, a spiritualității, a identității și limbii române. Ministrul s-a referit și la succesul cu care au fost implementate, la nivelul mai multor state europene cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) și și-a exprimat dorința ca în viitor acest program să se extindă, în beneficiul cât mai multor copii români.

Ministrul a vizitat apoi, împreună cu Ambasadorul României în regatul Unit al Marii Britanii, Dan Mihalache, Biroul de Eliberare de Titluri de Călătorie amenajat la Brent Civic Centre.

„Am apreciat deschiderea de care autoritățile locale dau dovadă față de comunitatea românească. O dovadă a acestei deschideri este chiar autorizarea înființării acestui birou care reprezintă o inițiativă de mare succes, fiind atât de aproape de românii care s-au stabilit în număr atât de mare în Brent”, a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.

Delegația condusă de demnitarul român a avut apoi o întrevedere cu Lordul Martin John Callanan, secretar de Stat în Departamentul pentru ieșirea din Uniunea Europeană. România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anul 2019, iar în timpul mandatului de șase luni este preconizată ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ministrul Natalia-Elena Intotero arătat că prioritatea MRP o constituie protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de cetățeni români care locuiesc, studiază sau muncesc în Marea Britanie. Ministrul a subliniat că se pune accent pe derularea unor campanii de consultare cu comunitatea românească din Regatul Unit, comunitate direct afectată de procesul Brexit, și care trebuie să fie parte a procesului decizional.

Lordul Callanan a arătat că negocierile de până acum au rezolvat, în mare parte, drepturile cetățenilor europeni, pe durata perioadei de tranziție, și a afirmat că dorește ca Marea Britanie și România să aibă și în viitor o relație foarte bună și sigură. De asemenea, el a făcut referire la inițiativa recentă a Ministerului de Interne de la Londra, care a prezentat, la data de 21 iunie, proiectul privind procedura pentru obținerea permisului de ședere permanentă după Brexit (Settlement Scheme).

Exploatarea prin muncă și cazurile de sclavie modernă raportate în Marea Britanie, care au adesea drept victime cetățeni români, au fost temele principale de pe agenda convorbirilor ministrului Natalia-Elena Intotero cu secretarul de Stat pentru Imigrație, Caroline Nokes. Demnitarul și-a exprimat aprecierea față de interesul Guvernului britanic de a stopa fenomenul sclaviei moderne și s-a referit, de asemenea, la eforturile MRP, prin campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, de a-i face pe cei care pleacă sau vor să plece la lucru în afară să conștientizeze pericolele muncii la negru, să afle cum pot evita capcanele traficanților de persoane. Totodată, ministrul român și ministrul de stat britanic au discutat stadiul în care se află Proiectul de Strategie Comună privind Sclavia Modernă (UK-Romania Joint Strategy on Modern Slavery), precum și despre protecția cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit.

Natalia-Elena Intotero și-a manifestat preocuparea privind viitorul studenților români din Marea Britanie. „Avem în jur de 10.000 de studenți în Regatul Unit și suntem preocupați de statutul lor după Brexit, în special în privința taxelor de școlarizare”, a punctat ministrul.

Secretarul de Stat Caroline Nokes a salutat faptul că România are un minister pentru românii de peste hotare și a afirmat că existența ministerului facilitează informarea comunității românești din Marea Britanie. În acest context, cei doi oficiali au convenit să mențină și în viitor un dialog deschis inclusiv în ce privește viitoarea politică pentru imigrație pe care Guvernul de la Londra o va face publică în perioada următoare.

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Londra

Cu prilejul deplasării în Marea Britanie, în contextul Galei „100 pentru Centenar”, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la un eveniment care a marcat Ziua Universală a Iei, celebrată în Londra. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român la Londra în parteneriat cu Ambasada României şi asociaţia Romanian Women in the UK. Expoziția din Galeria Brâncuși a inclus vernisajul unei expoziţii de artă textilă tradițională, urmat de un concert de muzică românească.

„Celebrăm și în acest an Ziua Universală a Iei, drept un simbol al unicității și creativității spațiului românesc. Frumusețea iei noastre, complexitatea motivelor folosite, poveștile și istoriile cusute pe pânza ei fină a impresionat o lumea întreagă, fiind un prilej de inspirație pentru scriitori, artiști plastici, creatori de modă români și străini. Iată că astăzi vorbim despre ie ca despre un brand de țară. În acest sens, aș vrea să le mulțumesc tuturor românilor de pretutindeni care au grijă să simtă și trăiască românește în afara granițelor și care se identifică cu minunata tradiție a portului popular. Implicarea și proiectele dumneavoastră reflectă forța spiritului românesc, în acest An Centenar, sau cum îmi place mie să-l numesc, Anul Centenar al Românilor de Pretutindeni. Sincere felicitări și hai RomânIE! ”, a declarat ministrul Intotero.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert susţinut de DJ Nico de Transilvania şi Monica Madaş (aka Monooka), două muziciene de origine română stabilite în Marea Britanie.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…