cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 25, 2018 - 3600 Views

VIZITA SUBSECRETARULUI DE STAT VICTOR IONESCU ÎN ALMERIA

Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, a luat parte la o serie de întâlniri cu asociațiile românești și mediul românesc de afaceri din provincia spaniolă Almeria, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, în cadrul unei vizite derulate în perioada 20-23 aprilie în municipiile Almeria, Roquetas de Mar, Granada și Motril. Este prima vizită de lucru pe care un reprezentant al conducerii MRP o efectuează în Almeria și totodată, prima de la înființarea Consulatului României în provincia din sudul Regatului Spaniei.


Pe 21 aprilie, delegația condusă de Victor Ionescu și sprijinită de consulul Robert Claudiu Hellvig a avut o întrevedere cu primarul municipiului Roquetas de Mar, Gabriel Amat Allyon. S-a discutat despre specificul comunității românești din provincia Almeria, care numără peste 40.000 de persoane și despre contribuția importantă pe care conaționalii noștri o au la dezvoltarea economică a zonei. Demnitarul român i-a prezentat oficialului local proiectele MRP privind comunitățile din diaspora, precum și detalii despre planurile de reinserție a diasporei de mobilitate. În același timp, s-a discutat despre modul în care românii stabiliți în Spania și-ar putea face mai bine auzite vocile și dorințele în țara de adopție.

„Problemele comunităților românești din diaspora sunt diverse, cu specific local, în funcție de zona unde sunt stabiliți, și de aceea ele trebuie rezolvate la nivel local. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ținut să am o întrevedere cu domnul primar Allyon. Este important pentru autoritățile locale să știe că România nu i-a uitat pe conaționalii săi de aici. E important să discutăm și să colaborăm, pentru că în acest fel ambele părți își vor înțelege mai bine problemele”, a declarat Victor Ionescu.

Subsecretarul de stat a avut apoi o întâlnire, la Roquetas del Mar, cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc și cu membri ai clerului. Victor Ionescu le-a vorbit românilor din provincie despre modul în care MRP le poate fi alături prin finanțările oferite și i-a încurajat să depună proiecte și să acceseze aceste fonduri. El le-a reamintit românilor că, prin intermediul proiectelor, comunitățile lor din diaspora vor avea doar de câștigat.

„Putem face lucruri minunate împreună pentru a-i ajuta pe români. Vrem să încurajăm ca mai multe asociații din zonă să vină în sprijinul conaționalilor noștri. Beneficiarii acestor proiecte sunteți dumneavoastră, comunitățile. MRP dispune de un buget aproape dublu față de anul precedent și de linii de finanțare de proiecte diverse, între care cultură, educație, tradiții, mass-media, limba română. În plus, facem eforturi să vă putem fi alături tot mai mult și în ce privește problemele din viața dumneavoastră de zi cu zi. Ne implicăm, venim alături de dumneavoastră, stăm de vorbă cu autoritățile locale, vedem care vă sunt problemele și cum vă putem ajuta, în limitele mandatului MRP, cât și cu sprijinul MAE și al altor instituții din grupul interministerial condus de Ministerul nostru”, le-a spus Victor Ionescu participanților la întâlnire.

Românii au primit informații despre înlesnirile apărute în procedurile de finanțare, despre pașii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a primi fond de carte românească, suporturi de curs, pentru finanțări necesare organizării de evenimente, dar și despre proiectele guvernamentale de a le oferi celor care doresc să revină un start cât mai bun acasă. Discuțiile s-au încheiat cu o vizită la sediul Asociației Socio-Culturale „Rumanos Almerienses” din Roquetas de Mar, care activează din 2011.

Delegația s-a deplasat apoi la Granada, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor românești care desfășoară proiecte în zonă. „Suntem aici pentru dumneavoastră, ca să vă cunoaștem și să vă cunoaștem problemele. Vrem să ne întâlnim cu cât mai mulți români, la biserică, pe șantier, în centrele universitare, peste tot”, le-a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu participanților la întâlnire. Principalele teme de discuție au fost predarea limbii materne copiilor românilor din regiune și proiectele pe care mediul asociativ dorește să le inițieze în acest sens.

Participarea subsecretarului de stat Victor Ionescu la sfințirea bisericii românești din Roquetas de Mar

Subsecretarul de stat Victor Ionescu, a luat parte la târnosirea bisericii cu hramul Botezul Domnului din municipiul Roquetas de Mar. Sfințirea bisericii reprezintă un eveniment de o mare semnificație pentru comunitatea românească din regiune, atât prin dimensiunea spirituală a momentului, cât și prin participarea unor înalți prelați, a autorităților locale din Spania și din țară și a reprezentanților consulatelor României la Almeria, Sevilla și Barcelona.

MRP s-a aflat printre instituțiile care au contribuit financiar la finalizarea bisericii din Roquetas de Mar, după ce parohia a depus și a primit finanțare, prin proiect, pentru realizarea unei părți a picturii din interiorul lăcașului de cult.

Sfințirea a fost săvârșită duminică, 22 aprilie a.c., de Înalt Prea Sfințitul Iosif, Mitropolit Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei și de un sobor de preoți.

„A fost un eveniment de mare emoție, de mare încărcătură spirituală pentru românii din regiune și a fost o onoare pentru mine să pot fi în mijlocul lor cu ocazia sfințirii primei biserici ortodoxe de zid de aici. Am văzut din nou, cu acest prilej, că atunci când există dorință de a coopera și de a colabora se întâmplă lucruri extraordinare pentru comunitate. Au stat alături la această ceremonie prelați ortodocși și catolici, primarul din Almeria și președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, de unde provin cei mai mulți dintre românii noștri din această provincie. Biserica cu hramul „Botezul Domnului” din Roquetas de Mar e rezultatul eforturilor enoriașilor, dar și ale autorităților române și spaniole. Prin intermediul bisericii, comunitatea poate beneficia, direct și indirect, de alte proiecte pe care MRP e dornic să le finanțeze”, a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu.

Delegația condusă de demnitarul român s-a deplasat apoi la bisericile ortodoxe române din Almeria și Motril, unde a avut discuții cu membrii comunității. Românii le-au prezentat oficialului MRP și consulului general la Almeria, Robert Hellvig, problemele cu care se confruntă și s-a discutat despre soluții atât pentru obținerea de fonduri prin MRP, despre facilitățile acordate de Guvern românilor care intenționează să revină în țară, cât și despre aspecte consulare. În acest sens, la discuțiile de la Motril a luat parte și un oficial al departamentului pentru integrarea străinilor din cadrul primăriei municipiului.

În cadrul vizitei de lucru, subsecretarul de stat Victor Ionescu a dorit să vadă și locul unde se construiește biserica penticostală românească din Roquetas de Mar, dat fiind și rolul important pe care comunitatea penticostală îl are în cadrul comunității românești din provincia Almeria.

Întrevedere guvernamentală

În încheierea vizitei de lucru în provincia spaniolă Almeria, subsecretarul de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, a avut luni, 23 aprilie, întrevederi cu reprezentantul Guvernului central în provincia Almeria, Juan Ramon Fernandez Imbernon, și cu David Perez, Consulul Onorific al României la Murcia.

La întâlnirea cu reprezentantul în provincie al autorităților centrale, Victor Ionescu și-a declarat aprecierea pentru demersurile pe care autoritățile spaniole le fac pentru a preveni abuzurile asupra muncitorilor străini, inclusiv asupra românilor, care au o importantă contribuție în cadrul sectorului agricol din zonă. Demnitarul MRP s-a referit și la măsurile și demersurile prin care Guvernul român dorește să recupereze o parte din forța de muncă aflată în prezent peste hotare.

Juan Ramon Fernandez Imbernon a subliniat că Almeria este provincia din Spania cu cel mai mare procentaj de rezidenți străini, (aproximativ 20%), iar românii sunt cea mai numeroasă comunitate după cea marocană. Oficialul spaniol a subliniat că românii din Almeria sunt foarte bine integrați și foarte apreciați și nu sunt supuși discriminărilor nici în raport cu alți străini, nici cu lucrătorii spanioli.

În cadrul întâlnirii pe care Victor Ionescu a avut-o la sediul Consulatului General al României la Almeria cu David Perez, Consulul Onorific al României la Murcia, discuțiile au vizat în principal aspecte economice și posibilități de dezvoltare, prin proiecte și finanțări europene sau din bugetul Guvernului român.

„Discuțiile de la finalul vizitei în provincia Almeria au confirmat mesajele pe care le-am primit în fiecare zi, la toate întâlnirile cu oficialii de aici. Românii sunt valoroși pentru comunitatea locală, sunt apreciați, iar fără munca lor și a celorlalți străini care trudesc în serele din provincie, dar și în sănătate, învățământ și alte sectoare, întreaga zonă ar avea de suferit. Dincolo de faptul că sunt recunoscuți drept harnici și muncitori, spaniolii apreciază felul în care conaționalii noștri se adaptează și se integrează în societate. Dorim ca, printr-o relație cât mai strânsă cu autoritățile locale și misiunile diplomatice ale României, să creăm punți și sprijin pentru românii noștri”, a spus Victor Ionescu.

Subsecretarul de stat a luat parte la o serie de întâlniri cu asociațiile românești și mediul românesc de afaceri din provincia spaniolă Almeria, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, în cadrul unei vizite derulate în perioada 20-23 aprilie în municipiile Almeria, Roquetas de Mar, Granada și Motril. Este prima vizită de lucru pe care un reprezentant al conducerii MRP o efectuează în Almeria și totodată, prima de la înființarea Consulatului României în provincia din sudul Regatului Spaniei.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…