cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Sursa foto: site-ul oficial al Comunității Românilor din Serbia Sursa foto: site-ul oficial al Comunității Românilor din Serbia Biserica Ortodoxă Română din Vârșeț
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 06, 2016 - 178 Views

Sedinta anuala cu multe intrebari la Consiliului Parohial din Varset

Ședința anuală a Consiliului Parohial al Catedralei Bisericii Ortodoxe Române din Vârșeț a adus în discuție raportul financiar șu unele probleme mai delicate ale conducerii parohiale, cărora „doresc să le pună capăt”, după cum informează site-ul oficial al Comunității Românilor din Serbia. Cei prezenți au hotărât ca în cel mai scurt timp să ceară audiență la Prea Sfințitul Episcop Daniil, pentru a-i prezenta „problemele și durerile lor”. De asemenea, membrii Consiliului Parohial mai soun că dacă nu vor fi ascultați, se vor adresa Patriarhului României, PF Daniel.


Înainte de ședința anuală, a fost oficiată Sfânta Liturghie de duminică, de Prea Sfințitul Episcop al Episcopiei „Dacia Felix”, Daniil, și de preoții Adrian Boba și Andrei Turcoane. Ședința care a urmat a fost un prilej de analiză și apreciere a anului 2015, mai exact s-au discutat raportul financiar și problemele apărute pe parcursul anului precedent. Este vorba, potrivit comunicatului Consiliului Parohial al Catedralei Ortodoxe Române din Vârșeț, publicat pe site-ul CRS, de „problemele cărora doresc să pună definitiv capăt, deoarece credincioșii, conducerea parohială și Catedrala, după cum s-a spus explicit, merită un alt tratament”.

Conform rapoartelor și expunerilor președintelui Consiliului Parohial, Ionel Bocșan, anul 2015 a fost un an în care Catedrala și etnicii români din oraș, în primul rând credincioșii, au marcat și au aniversat în mod frumos și onest sărbătorile religioase, zilele din calendarul ortodox, implicându-se, împreună cu conducerea parohială, în organizarea și desfășurarea unor evenimente de amploare cu caracter religios, la care au fost preuzenți și oaspeți dragi din România – preoți și coruri, oficialități ale Ambasadei României de la Belgrad și ale Consulatului General de la Vârșeț, precum și ale autoguvernării locale, și nu puțini credincioși, pentru care se organizează, în realitate, toate acestea.
Cu sprijinul multora din România, și anul trecut, de Sfintele Paști și de Crăciun, celor mai mici le-au fost asigurate pachețele și cadouri. Spre sfârșitul anului trecut a fost organizată și Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală Religioasă „Te Deuam Laudamus” – manifestare care ar trebui să devină tradițională.

Bilanțul anului precedent arată și faptul că, în timp ce toate manifestările și acțiunile necesită și un suport financiar consistent, pentru care s-a apelat la tradiționalii susținători și sponsori, instituții și oameni de bună credință, în condițiile în care sursele bănești legale provenite de la instituțiile de stat și locale nu pot acoperi toate cheltuielile. Pe de altă parte, Parohia de la Vârșeț, spre deosebire de parohiile de la sate, nu dispune de terenuri, pământ arabil sau alte surse de autofinanțare, excepție fiind doar „Casa Butoarcă”, imobil ce aparține Bisericii Ortodoxe Române, din care face parte și Ctedrala Ortodoxă Română „Înălțarea Domnului”!

S-au supărat pe vicar

Membrii Consiliului Parohial, dar și toți cei prezenți, și-au exprimat indignarea și nemulțumirea din cauza faptului că și părintele vicar a semnat, anul trecut, contractul cu Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS), privind închirierea unor încăperi din imobilul amintit, deși acesta a ieșit de mult la pensie, iar credincioșii din Vârșeț și-au exprimat o părere proastă despre el. Potrivit comunicatului Consiliului Parohial, citat de CRS, în urmă cu câțiva ani, „a întors complet spatele”, atât ca preot, dar mai ales ca om, care trece rar pragul Catedralei „Înălțarea Domnului”, însoțindu-l în cazuri excepționale pe P.S. Episcop Daniil.

Credincioșii și-au exprimat nemulțumirea și cu faptul că la evenimentele din oraș vicarul, „pe care aceștia nu-l mai recunosc de mult”, reprezintă Biserica Ortodoxă Română, constatând că în cazul în care P.S. Episcopul nu poate fi prezent la evenimentele organizate, din motive obiective, pe credincioșii români îi poate reprezenta cineva față de care au respect, încredere și dragoste! S-a pus și întrebarea banilor de la chirie (care în condițiile noastre nu este chiar așa de mică), din care în contul Catedralei nu a intrat nimic.

Toți cei prezenți la ședința anuală a Consiliului Parohial al Catedralei Bisericii Ortodoxe Române din Vârșeț au hotărât ca în cel mai scurt timp să ceară audiență la Prea Sfințitul Episcop Daniil, pentru a-i prezenta „problemele și durerile lor”, așteptând de la Prea Sfinția Sa să le soluționeze în timp corespunzător, iar în caz contrar intenționează să se adreseze în scris Patriarhului României, explicând și prezentând starea de fapt, respectiv solicitând bunăvoința sa de a primi o delegație oficială a Parohiei Bisericii Ortodoxe Române „Înălțarea Domnului” din Vârșeț.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…