Evenimentul debutează marți, 1 Martie 2016, de la ora 17:00 în Sala Căminului Cultural din localitatea Coștei. Prima ediție a Festivalului va reuni aproximativ 800 de participanți, ansambluri și formațiuni folclorice, coruri laice și bisericești, formațiuni muzicale – fanfare și orchestre, grupuri vocale, soliști vocali și instrumentiști, concert de gală, oaspeți și invitați din Timoc și România. La ediția din anul acesta vor participa societăți culturale, cămine culturale, școli din Vârșeț, Coștei, Sân-Mihai, Voivodinț, Straja, Mesici, Deliblata, Satu-Nou, Jamul Mic, Petrovac na Mlavi, Timișoara, Reșița, Iablanca, Râtișor, Marcovăț, Pârneaora, Vlaicovăț.
FESTIVALUL MĂRȚIȘORULUI - Coștei 2016 este organizat de Românii Independenți din Serbia, S.C.A. Eminescu și Asociația „Pentru Un Vârșeț mai Bun”. În cadrul Festivalului va fi organizată cina festivă și Balul Mărțișorului, cu începere de la ora 21:00. Organizatorii vor oferi pentru fiecare doamnă, domnișoară și fetiță un MĂRȚIȘOR. Partenerii media ai festivalului sunt publicația „Glasul Cerbciei” și Radio Far.
„Românii Independenți din Serbia (RIS) își intensifică și diversifică acțiunile de afirmare și promovare a identității și spiritualității românești în Serbia. RIS-ul este reprezentantul civic de determinanță, care s-a angajat la promovarea și dezvoltarea conștiinței naționale pe întreg teritoriul Serbiei și afirmării specificului național românesc. Faptele vorbesc”, se arată în comunicatul transmis redacției.
Nichita Stănescu spunea: Folclorul este dorul de a te întoarce acasă..., iar Mărțișorul, făcând parte din folclor este cel care ne cheamă să revenim acasă, acolo unde l-am prins prima dată la piept, să revenim în adâncul sufletului nostru, unde sunt cele mai sensibile coarde ale DORULUI. Mărțișorul este un străvechi obicei românesc, o podoabă care simbolizează trecerea de la iarnă la primăvară și celebrează începutul primăverii. Cele două culori ale Mărțișorului - roșu care simbolizează dragostea și albul care simbolizează puritatea, eternitatea și curățenia sufletească ne înfrumusețează exteriorul. El ne aduce optimism și credință și este dăruit ființelor dragi.