cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 18, 2018 - 32261 Views

CENTRUL „BRÂNCUȘI”, O PERLĂ A COROANEI PENTRU MUNICIPALITATEA DIN TÂRGU JIU

Centrul de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși” este o altă instituție cheie pentru cultura locală, aflată în subordinea municipalității din Târgu Jiu. Sub conducerea unui om de cultură autentic, precum Doru Strâmbulescu, conservarea patrimoniului inestimabil lăsat de marele nostru sculptor este pe mâini bune. Și, așa cum era și firesc, Centrul „Brâncuși” are, în Anul Centenar, o agendă plină de evenimente remarcabile, toate menite să pună în valoare opera lui Constantin Brâncuși.


De la lansări de carte și sesiuni de comunicare și până la unul dintre cele mai titrate și pretențioase evenimente programate pentru toamna acestui an, adică aniversarea a 80 de ani de la inaugurarea ansamblului monumental „Calea Eroilor”, Anul Centenar este marcat cu excelență. Este vorba de un colocviu internațional aflat sub înaltul patronaj al Președintelui României și cu sprijinul unor instituții culturale de marcă precum Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Institutul Național al Patrimoniului.

O activitate vastă în sprijinul valorilor naționale

La câteva zeci de metri de Masa Tăcerii, mergând pe aleea întinsă de-a lungul digului Jiului, în același parc în care operele lui Brâncuși străbat timpul cu măreție, se află Centrul de cercetare, documentare și promovare condus de Doru Strâmbulescu (în materialul VIDEO, aflat deasupra textului, urmăriți un scurt interviu cu acesta!).

Cu ce se ocupă centrul ce poartă numele marelui sculptor, ne spune chiar omul de cultură Doru Strâmbulescu: „Principalele atribuțiuni ale Centrului sunt întreținerea, conservarea ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu, precum și cercetările fundamentale privind viața și opera lui Brâncuși. În cadrul activităților Centrului se regăsesc o serie întreagă de manifestări culturale, artistice și științifice care încearcă să pună în valoare tot ceea ce înseamnă opera lui Brâncuși de la Târgu Jiu”.

În Anul Centenar, Complexul monumental „Calea Eroilor”, gândit de Brâncuși ca un omagiu adus eroilor ce s-au jertfit în Primul Război Mondial, aniversează 80 de ani de existență, iar evenimentul va fi marcat printr-un excepțional colocviu internațional. „Ansamblul brâncușian a fost inaugurat pe 27 octombrie 1938, printr-o manifestare de amploare organizată, la acea vreme, de Primăria Târgu Jiu. Centrul Brâncuși organizează un colocviu internațional între 24 și 28 octombrie, la care vor participa personalități marcante ale vieții culturale românești și din străinătate, brâncușologi, oameni de știință care au studiat, de-a lungul vremii, opera lui Brâncuși. Colocviul se va desfășura sub înaltul patronaj al Președintelui României și cu sprijinul a numeroase instituții culturale de marcă. Partea științifică a colocviului se va desfășura pe două zile și vor fi în jur de 10 comunicări științifice”, a explicat Doru Strâmbulescu.

Calea Eroilor, axa Brâncuși

„Există un proiect de reabilitare și de punere în valoare a acestei Axe Brâncuși, ce pornește de la Digul Jiului și se termină în Dealul Coloanei. Această axă este una sacră, iar noi trebuie să avem grijă ca această sacralitate a ansamblului brâncușian să fie păstrată. Ansamblul este ridicat în memoria eroilor gorjeni căzuți în luptele de la Podul Jiului, este un monument comemorativ și ca atare această trăsătură fundamentală a ansamblului trebuie păstrată și prin modul în care organizăm și amenajăm Axa Brâncuși”, a mai precizat Doru Strâmbulescu.

Artizanul unei tabere de sculptură unice

Și pentru că este o personalitate complexă, Doru Strâmbulescu a pus bazele, în urmă cu patru ani, unei tabere de sculptură întitulată sugestiv „Atelierele Brâncuși”. „E un proiect ambițios, pe care îl gândim împreună cu membrii Consiliului Științific al Centrului Brâncuși și care deocamdată întrunește două simpozioane”, spune directorul Centrului „Brâncuși”. De fapt, tabăra din acest an are ca temă Centenarul constă în două simpozioane: unul internațional de sculptură, ce se va desfășura în perioada 1 august – 3 septembrie în localitatea Bârsești de lângă Târgu Jiu și un simpozion internațional de pictură, programat în perioada 23 august – 3 septembrie și care se va desfășura în stațiunea Rânca. Ambele simpozioane se află la cea e-a patra ediție. Totodată, în paralel se vor derula și alte evenimente, precum mese rotunde, întâlniri cu artiștii, proiecții de filme. Activitățile Centrului „Brâncuși” se extind și către o serie de lansări de carte, monografii, istorii și cercetări științifice. Mai mult, se pregătește un număr special al Revistei „Brâncuși” și se lucrează la revista coordonată chiar de Doru Strâmbulescu și intitulată „Confesiuni”.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…