cache/resized/c8daabcd1afaed9492298de95a64b059.jpg
DIASPORA
Domeniul Educație a fost desemnat drept prioritar pentru activitatea din acest an a Departamentului pentru Românii de
cache/resized/14538bbc3e9e3f6cd868915ef4e9f1f2.jpg
DIASPORA
Asociațiile, organizațiile, fundațiile românilor de pretutindeni au un rol extrem de important în gestionarea
cache/resized/28dff1ef04531d0c7d983fbfe7cc10e1.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog specialiști în domeniul educației, cadre didactice
cache/resized/92f5050e6f2cf03ec085908d2ff9f23f.jpg
EVENIMENTE
Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte, a unei
cache/resized/3608ea5d3195a0188533481019c0b425.jpg
INTERVIU
Interview with Professor Renato Cristin Motto: “Today, communism, is treated with superficiality of analysis
cache/resized/21d0ce1f8fa5a735ea0b1d1c0dcb1090.jpg
UCRAINA
Anul 2020 este cel mai prost an pentru viticultură și vinificație! Așa consideră viticultorii din Transcarpatia,
cache/resized/87a20794aaa053461329bfb468cda1a4.jpg
DIASPORA
SUA și România anunță acordul inițial de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei
cache/resized/c29e8b478b7d9b6aab77f5a261f65384.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu șeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova,
cache/resized/bbf7f3fbdca578ab58b8b19737fe1638.jpg
DIASPORA
Domeniul prioritar al acestui an, la Departamentul pentru românii de pretutindeni (DRP) este Educația, ca principal
cache/resized/466f4dd6adc287715e5238bfed20e11e.jpg
DIASPORA
Scoala Arthis din Belgia, a lansat noul an școlar 2020-2021, în limba româna, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 22, 2016 - 1405 Views

ZIUA CEA MAI LUNGĂ A PRIMARULUI DIN SEVERIN

Ziua de 21 martie 2016 va rămâne, cu siguranță, mereu proaspătă în mintea și sufletul primarului din Severin, Constantin Gherghe sau Costel așa cum îi spun prietenii, un primar ce părea mereu ocolit de organele de cercetare ale statului român. În această zi, timp de 14 ore, doi procurori DNA au luat la puricat contracte dubioase încheiate de municipalitate, prin care ar fi fost aduse prejudicii mari bugetului local. Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe și contractele încheiate de SECOM SA ar fi printre documentele cu probleme, ridicate de procurorii DNA. După ora 22.00, procurorii au plecat însoțiți de trei saci cu documente, fără să facă nicio declarație. A doua zi, Constantin Gherghe a făcut o declarație de presă unui grup restrâns de jurnaliști, în care a spus, printre altele, indirect, că nu e nicio problemă și că dacă angajații Primăriei au făcut vreo boacănă, atunci să răspundă ei. Până la momentul în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla ceva cu el, să încercăm o analiză lucidă a fenomenului COSTEL GHERGHE.

UPDATE, 01 APRILIE 2016 - Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe nu mai candidează pentru nicio funcție la nivelul administrației publice locale.

Un asemenea gest era vehiculat, pe surse, tot mai intens, în ultimele două săptămâni, însă astăzi primarul a anunțat oficial această intenție!

TOTUȘI, ATENȚIE MARE! CE ZI ESTE AZI? AȚI GHICIT! E 1 APRILIE!

AR PUTEA FI O GLUMĂ!

Toată ziua de luni, 21 martie 2016, în sediul Primăriei Severin a fost o întreagă agitație, iar în afara sediului instituției administrației publice locale, o agitație și mai mare. În interior, doi procurori DNA cereau documente la control, iar angajații nu mai pridideau cu căratul lor, iar în afara Primăriei se făceau speculații la greu: ba că îl saltă pe primar, ba că nu îl saltă, ba că a venit ziua scadenței, ba că primarul Gherghe și city-managerul Paponiu ar fi alergat ca disperații prin Primărie și „disperarea era scrisă mare în frunțile lor".

În online și pe Facebook era, pe tot parcursul zilei, „șoc și groază" și speculațiile nu încetau să curgă. Iată ce scria în una dintre zecile de postări care au întreținut isteria unei zile, într-un fel istorice pentru Drobeta ultimilor 20 de ani: „Pe lângă cei doi protagoniști ai scenei de azi au mai particitat și o parte din angajații Primăriei care au trebuit să dea explicații procurorilor despre abuzurile comise de Gherghe prin constrângerea lor. MAESTRE, ți-a sunat ceasul! LIKE & SHARE: șobolanul din Primărie dispare! ...urmează arestări în Primăria Drobeta Turnu Severin. Dragi angajați ai primăriei, ATENȚIE la declarațiile mincinoase că și ele se pedepsesc cu inchisoarea! Pe surse: Vor urma să fie chemați angajații primăriei la DNA" (am citat „Impact de Mehedinți"). Sigul că este interesant să citești informații atât de spumoase și să fii mereu în priză, însă analiza lucidă a aventurilor de luni din Primăria Severin poate fi citită și într-o altă cheie, aceea a unei dileme existențiale a primarului Drobetei: va mai candida sau nu?

Suspiciuni de corupție generalizată

O vizită a DNA la Primăria Severin era previzibilă încă din momentul în care raportul Curții de Conturi a devenit public, în principal în mediul online. În acel moment era clar că vor veni procurorii, iar apariția lor era doar o chestiune de timp. A fost să fie pe 21 martie! Doi procurori DNA au descins, așadar, luni dimineaţă la sediul Primăriei Drobeta Turnu Severin şi au părăsit sediul instituţiei după ora 22,00. La plecare au ridicat trei saci cu documente. Verificările au vizat, potrivit unor surse din interior contractele de anvelopare a blocurilor pe programul guvernamental, din perioada 2009 - 2010.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din municipiu s-ar fi făcut, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Mehedinţi, cu multiple nereguli, iar prejudiciul s-ar cifra la circa un milion și jumătate de euro. La vremea la care mandatul lui Constantin Gherghe abia începea, în 2009, Primăria Turnu Severin a încheiat cinci contracte de proiecte şi execuţie de lucrări în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 2 contracte au fost atribuite prin „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", nefiind atribuite prin licitaţie publică. Culmea este, potrivit Curții de Conturi, că deși ofertele erau similare pentru fiecare bloc, preţurile la materiale, manoperă, utilaje şi transport erau diferite.

Așa se face că auditul Curții de Conturi a scos la iveală plăți ilegale către constructorii, aleși pe sprânceană, în sumă totală estimată de 4.290.591 lei – inclusiv TVA, reprezentând contravaloare lucrări neexecutate, dar facturate de constructori, precum şi diferenţe de preţ la materiale, manoperă, utilaj, transport, cheltuieli indirecte şi profit, ofertate în afara prevederilor legale. Una peste alta, prejudiciul total estimat de echipa de audit de la Curtea de Conturi Mehedinţi este de 6.362.718 lei, în următoarea structură: de la bugetul de stat suma de 4.838.641 lei, iar de la bugetul local – 1.524.076 lei.

Peste 4 milioane de euro ar fi fost cheltuiţi pe anvelopări fictive de blocuri. Cu alte cuvinte, blocurile au fost recepţionate, dar neanvelopate, aceasta fiind și una dintre sesizările făcute de Curtea de Conturi la DNA.

Pe de altă parte, nu este de neglijat nici faptul că pe masa procurorilor de la DNA a apărut, în timpul cercetărilor, și o factură destul de consistentă, în valoare de 6.700.000 de lei (67 de miliarde de lei vechi) plătită de SECOM SA către COMPETENT SERV SRL. De altfel, procurorii au cerut actele de la societatea de apă-canal SC SECOM SA, condusă de George Lupulescu.

Și ca bonus, dar nu în atenția acestor procurori, veniți pe 21 martie, primarul din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, apare printre clienţii reţelei care racola eleve pe care le exploata sexual, potrivit referatului procurorului care a cerut arestarea omului de afaceri Dănuţ Ovidiu Mârţ, considerat liderul grupării de proxenetism.

Raportul Curții de Conturi a fost contestat de către primar

Raportul Curții de Conturi, cel care i-a adus pe cap procurorii DNA, a fost contestat în instanță de primarul Constantin Gherghe. „Ieri dimineață s-au prezentat doi ofițeri din cadrul DNA Craiova, ne-au solicitat documentele aferente celor două procese verbale întocmite de Curtea de Conturi în 2014, privind anveloparea locuințelor și le-am înmânat aceste documente. Fac precizarea că încă din 2014, împreună cu specialiștii, am atacat cele două procese verbale în instanță, ne judecăm, întrucât am apreciat că sunt neîntemeiate și deopotrivă cuprind date nereale", a declarat primarul Constantin Gherghe în prima sa declarație de presă de după vizita celor de la DNA.

Cercetările continuă

Cei doi „misterioși” procurori DNA nu au făcut nicio declarație, așa cum nici funcționarii din Primărie sau primarul nu au comentat nimic. La finalul cercetărilor, atât primarul, cât și city-managerul au plecat din Primărie pe o ușă care dă în Consiliul Județean, pentru a nu da ochii cu jurnaliștii din fața instituției. Nu se știe deocamdată dacă zornăie sau nu cătușele, dar surse din interiorul Primăriei și Consiliului Local spun că urmează audieri în cascadă, iar persoane cu funcții de răspundere implicate în derularea acestor contracte vor fi chemate pentru a da declarații. Oricum, aceleași surse se arată destul de sceptice în privința unei apropiate arestări a cuiva, deoarece cercetările pot fi unele de durată. De asemenea din multitudinea de scenarii croșetate în aceste zile, nu lipsesc nici cele cu iz politic, conform cărora s-ar dori ca primarul să nu mai candideze la alegerile locale de la începutul lunii iunie 2016, dar nici cele conform cărora primarul nu ar fi semnat niciun document care să se poată întoarce azi împotriva lui.

Nuuu'știu d-astea!

Astăzi, primarul Constantin Gherghe a acceptat să facă o scurtă declarație de presă doar pentru câțiva jurnaliști locali pe care îi agreează domnia sa. În contextul acestor declarații de presă, primarul a dorit să explice descinderea din ziua precedentă, minimalizând importanța și semnificația acestora. După ce a subliniat apăsat faptul că a contestat raportul Curții de Conturi și că tot cea ce se scrie acolo sunt „date neîntemeiate și nereale", edilul-șef a declarat destul de alunecos, cu abilitatea profesiei sale de avocat, că nu a făcut nimic rău și că speră ca nici angajații Primăriei să nu fi comis ilegalități. O declarație foarte interesantă, dacă e citită printre rânduri sau într-o anumită cheie: „Este adevărat, dar dacă vreți o părere personală, am convingerea că subsemnatul nu am greșit cu nimic și sper ca nici angajații primăriei să nu fi făcut altceva!".

Omul de care se rugau toate partidele

Prin anul 2004, când era doar un avocat, ce-i drept unul de soi, cu casă de avocatură și clienți importanți, Constantin Gherghe candidează pentru un loc de consilier municipal pe listele PSD și pătrunde în Consiliul Local Municipal Drobeta Turnu Severin. La sugestia lui Eugen Nicolicea, este propulsat direct către fotoliul de viceprimar, de unde își începe ascensiunea fulminantă.

Fost ofițer de miliție pe vremea lui Ceaușescu și afacerist abil în perioada embargoului impus fostei Iugoslavii, Gherghe se pricepe la oameni și la psihologia maselor mai bine ca oricine și din viceprimarul care în prima zi de mandat pășea timid într-un birou în care spunea că „nu știu ce să fac eu aici, nu e de mine!", ajunge un idol al maselor de pensionari și chiar de populație cu vârstă medie. Se dă bine pe lângă bătrânul primar comunist Constantin Dinu, nu-i iese din cuvânt, îl ajută și îl sfătuiește, ba chiar îl face să țină la el ca la ochii din cap, iar la momentul potrivit se afirmă, acest moment potrivit fiind fără discuție a doua parte a mandatului, adică anii 2006 – 2007. La acea vreme apare din ce în ce mai des la posturile locale de televiziune, iese printre oameni, se face popular prin gesturi populiste precum trasul la lopată pe stradă, trasul la coasă prin parcurile îmbâcsite ale orașului de la acea vreme, discuțiile cu cetățenii simpli pe limba acestora și o nesfârșită grijă față de orașul care, așa cum bine a intuit, trebuia schimbat din temelii. Mai mult, viitorul primar devine un produs al campaniilor de mediatizare ale televiziunilor locale, care fac din el un „produs de calitate superioară".

În anul 2008 face pasul decisiv și trece la PDL, întorcând spatele partidului care îi dăduse funcția de viceprimar și toată încrederea. Este schimbat din funcția de viceprimar, dar face din asta un moment de glorie, pozând într-o victimă, pentru care chiar vin la ședința de consiliu mulți severineni, revoltați că idolul lor era nedreptățit. În anul 2008 câștigă primul mandat de primar, în turul al doilea, iar de atunci începe să fie atât de iubit de severineni, încât joacă pe degete cam toate partidele posibile. Pleacă din PDL către PMP, după care nimerește taman la UNPR. Adevărat motor electoral, mașină de voturi, ajunge ca nici un parttid să nu îndrăznească să îi treacă pe dinainte de frică să nu piardă voturi, iar el își joacă rolul cu multă pricepere.

Incompatibilul eligibil

Se pare că Eugen Nicolicea nu îi iartă fuga la PDL din anul 2008 și imediat după ce devine primar, îl prinde în ofsaid că a deținut simultan și calitatea de primar, dar și pe cea de avocat în baroul Mehedinți și de aici se naște un dosar la Agenția Națională de Integritate, finalizat cu un ordin de încetare a mandatului, ordin pe care nici un prefect nu are curajul să îl pună în aplicare. În anul 2012, când își depune candidatura la Biroul Electoral Județean, vine cu un document emis de ANI, din care reiese clar faptul că poate candida fără probleme, ceea ce și face cu succes.

Concluzionând, se poate spune că primarul Costel încă mai este iubit de un procent semnificativ de severineni, suficient în condițiile unui sistem electoral cu un singur tur de scrutin, iar dacă descinderea de luni de la Primăria Severin nu se finalizează abrupt, talentul său de a se victimiza poate fi decisiv în cazul în care își va dori un nou mandat de primar. Spunem în cazul în care își va dori, deoarece mai există și scenariul retragerii sale din cursă, către un post de parlamentar sau către o viață liniștită și îmbelșugată, după două rodnice mandate în fruntea urbei de la malul Dunării.

Precizare

Interesant sau nu, foarte mulți români din Serbia, în special din zona Kladovo m-au întrebat zilele acestea ce a pățit domnul primar, pe care ei îl știu pentru că mergea des în țara vecină. Acest articol ar putea să le lămurească acestor români din zona Kladovo toate semnele de întrebare, cu atât mai mult cu cât nu numai noi românii de aici ne aflăm într-un an electoral, ci și vecinii noștri, care pe 24 aprilie 2016 au alegeri locale și parlamentare.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…