cache/resized/a62f3ae3c1cd6a2ffc7b18a352ef232a.jpg
KLADOVO
Pe baza unui proiect aprobat de Departamentul pentru românii de pretutindeni, la Kladovo au loc cursuri de limba română
cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 04, 2016 - 440 Views

DECIZIE ISTORICĂ LA CHIȘINĂU: PREȘEDINTELE VA FI ALES DE POPOR

Președintele Curții Constituționale a Republici Moldova, Alexandru Tănase, a anunțat astăzi o decizie istorică, ce va crea multă agitație în perioda următoare finalului de mandat al actualului președinte al republici, Nicolae Timofti. Viitorul președinte nu va mai fi ales de către Parlament, ci prin vot direct de popor. Asta după ce, judecătorii au examinat o sesizare depusă de un grup de deputați PLDM care au contestat modificările la Legea Supremă din 2000.

Cu exact 12 zile înainte ca mandatul actualului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să se încheie (16 martie 2016), Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările aduse Constituției în anul 2000, iar astfel se revine la forma anterioară modificărilor din 2000, a Legii Supreme, prevederi prin care Republica Moldova nu își va mai alege președintele în Parlament..

Articolul 78 din Constituția Republicii Moldova va conține, așadar, următoarele aliniate:

„Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

(4) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

(5)Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică."

Decizie definitivă

Decizia Curții Constituționale care prevede alegerea președintelui de către popor este definitivă și nu are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Într-un interviu acordat pentru europalibera.org, președintele CC, Alexandru Tănase a precizat; „Parlamentul acum nu mai are nimic de făcut. În hotărârea Curții veți vedea: Curtea Constituţională nu s-a limitat doar la constatarea neconstituţionalităţii, dar a reactivat şi a reintrodus în spaţiul juridic acele norme legale care erau valabile până la modificarea Constituţiei, în special, este vorba despre Codul Electoral, care lichidează orice blocaj. Parlamentul trebuie să ia o decizie privind stabilirea datei alegerii în termen de două luni de zile, după expirarea mandatului actualului preşedinte, domnului Nicolae Timofti. În termen de două luni de la expirarea mandatului de președinte a lui Nicolae Timofti va trebui declanşat mecanismul de alegere a noului şef al statului prin vot direct".

Reacții la cald: „Noi, Parlamentul, vom respecta decizia CCM!"

Majoritatea politicienilor din republica Moldova salută decizia Curții Constituționale și spun că în acest fel țara va fi redată cetățenilor ei, cetățeni care au tot dreptul de a-și alege singuri președintele.

Reprezentantul celor 14 deputați foști comuniști, Artur Reșetnicov, citat de UNIMEDIA: „Este o decizie, bună, înțeleaptă, care a dat speranță cetățenilor. Această decizie a fost așteptată și va fi salutată de cetățeni. Noi vom depune toate eforturile pentru revizuirea cadrului normativ pentru ca în foarte scurt timp să oferim cetățenilor posibilitatea să-și aleagă președintele. Sperăm că prin această decizie va fi depășită criza politică".

Comunicat al Partidului Popular European din Moldova (partidul fostului premier Iurie Leancă): „Este o posibilitate extraordinară de a implica cetățeanul într-un exercițiu democratic în situația în care instituțiile statului au pierdut practic în totalitate încrederea societății. PPEM va urmări cu atenție care vor fi deciziile, care se cer adoptate pentru a demara acest exercițiu cât mai curând posibil".

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, citat de UNIMEDIA: „Acum vom revizui legislatia. Se va umbla la modificările Legii Supreme. Decizia respectivă a schimbat agenda politică în Moldova, și probabil este o decizie bună fiindcă va eradica speculațiile cu privire la capturarea statului. Puterea trebuie să fie în mâinile cetățenilor. Noi, Parlamentul, vom respecta decizia CCM".

Fostul deputat comunist Mark Tkaciuc scrie pe contul său de Facebook: „S-au înțeles între ei, dar nu și cu noi. Din câte înțeleg eu, opoziția nu mai are pretenții față de guvernare. Undeva, prin culisele politicii moldovenești, s-a găsit un compromis istoric asupra faptului cine va sta deasupra și cine dedesubt. În sfârșit, în Moldova va apărea un „președinte al poporului", la fel cum a fost Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Deja nu vor mai fi niciun fel de probleme".

Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, citat de UNIMEDIA: „Visul cetățenilor s-a realizat. PLDM a fost consecvent în acțiunile lor, iar începând cu 2009 a promovat ideea alegerii președintelui țării direct de către popor. Au fost mai multe tentative, ma refer la faptul că datorită PLDM s-a decis organizarea unui referendum, dar care a eșuat. Astăzi, CCM a declarat neconstituționale modificările operate în anul 2000 la Legea Supremă".

Liderul PSRM, Igor Dodon: „Decizia aceasta este un pas bun, și înainte pentru restabilirea democrației în Moldova. Este un rezultat al presiunii societății, al protestelor. PSRM va participa în campania electorală și la alegerea președintelui. PSRM are candidați, dar Consiliul Republican va decide cine va fi. Astăzi este o zi istorică. Candidatul trebuie să fie un președinte puternic".

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…