cache/resized/a4e88a5b78aeb527c2df22102a27cc9a.jpg
KLADOVO
Una din tablele interactive achiziționate de către Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia
cache/resized/8a9927a490e089b9a9849b1096d2daea.jpg
UCRAINA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) apreciază efortul, implicarea, dedicația, corectitudinea și buna
cache/resized/e9d09dadc55e0a8a65a023d5b57aba18.jpg
UCRAINA
O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni condusă de secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a aflat
cache/resized/b3dda5bd0a9e54240e29d9e19947ee9c.jpg
CHISINAU
Ceea ce până acum ceva timp părea doar un vis, a devenit realitate în măreața și istorica zi de 15 noiembrie 2020. Este
cache/resized/b6ca3a452458e61e834b2caa33f94227.jpg
DIASPORA
La Iași au fost lansate, de către Primăria Municipiului Iași, Școala Informală de IT și BCR Social Finance IFN SA, două
cache/resized/1ac176b8ea3044ef845003d589298b87.jpg
VOIVODINA
În bilanțul binefacerilor din această toamnă își găsește un loc anume și Revista de Filologie, Limbă, Literatură și
cache/resized/ae8abc5188f057413dcc38123a3afbc6.jpg
KLADOVO
Urmăriți o nouă producție jurnalromanescTV! Cum trăiesc românii din Serbia cumplitele vremuri ale pandenmiei COVID-19?
cache/resized/b9d3fbfa85e880d7d8d3e52e30f9595f.jpg
CHISINAU
Diaspora moldovenească a furnizat, pe 1 noiembrie 2020, cea mai mare surpriză a alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a
cache/resized/773ad124d6604049fb355f1bb343bb7d.jpg
CHISINAU
Diana Crudu este o tânără româncă din Basarabia care a fost pedepsită de rușii și de comuniștii locali pentru a fi
cache/resized/dbb2f54c836e9fb0c42f7a49e1c11cc8.jpg
EVENIMENTE
Fundația Culturală Ideea europeană lansează proiectul de anvergură europeană Cultura acasă, cu sprijinul Administrației
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 07, 2016 - 4501 Views

ROMÂNII DIN SERBIA VOR UNITATE ȘI CETĂȚENIE ROMÂNĂ

O masă rotundă inedită a avut loc, sâmbătă, 3 septembrie 2016, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, unde liderii câtorva structuri asociative românești din Serbia de Răsărit au pus în discuție două teme fierbinți: necesitatea constituirii unui Consiliu al Asociaților Românești din Serbia și facilitarea obținerii cetățeniei române de către etnicii români din Serbia, printr-o revizuire a actualei legislații în materie. Urmăriți în materialul VIDEO de mai sus discuțiile de la această întrunire!

În continuarea sărbătorii dedicate Zilei Limbii Române, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo a avut loc o scurtă masă rotundă la care au participat: președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor (TCR) „Dunărea” din Kladovo – Tihan Matasarevici; președintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia, de la Boljevac – Vlada Savici; reprezentantul TCR „Dunărea” la Kucevo – Radiša Dragojević; consilierul Mișcării Democrate a Românilor din Serbia – Božidar Janković (cu dublă cetățenie, sârbă și română); președintele Asociației Studenților Timoceni din Craiova – George Petrovici; vicepreședintele Asociației Studenților Timoceni din Craiova și secretar al Consiliului Românilor de Pretutindeni – Aleksander Savici; Bojko Stankovici – vicepreședinte al Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Discuțiile purtate la această întâlnire au făcut referire la nevoia de unitate a românilor din Serbia, în sprijinul căreia vorbitorii au propus înființarea unui consiliu sau a unei federații a tuturor asociațiilor românești din Serbia, entitate cu personalitate juridică și cu conducere rotativă, în așa fel încât fiecare din președinții asociațiilor ce constituie federația să conducă, pe rând, viitoarea structură asociativă.

În altă ordine de idei, cei prezenți au discutat despre problemele pe care le întâmpină românii din Serbia care doresc să obțină cetățenia română, pe baza articolului 8 indice 1, introdus în Legea Cetățeniei anul trecut, articol care prevede că toți cei care dovedesc faptul că au contribuit la promovarea culturii și identității românești pot dobândi cetățenia română. Liderii de asociații prezenți la întâlnire au precizat că legea este extrem de restrictivă și că în acest fel nu vor putea obține cetățenia un număr mare de etnici români din Serbia.

De altfel, cei prezenți au semnat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Justiției din România, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Ministerului Afacerilor Externe, DPRRP și senatorului de diaspora Viorel Badea, vicepreședinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii deschise:

În atenția
Ministerul Justiției din România;
Autoritatea Națională pentru Cetățenie;
Ministerul Afacerilor Externe din România;
Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni;
Viorel Badea, senator de diaspora, vicepreședinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României

Excelențele voastre

Obținerea cetățeniei române a fost și va rămâne pentru noi, românii din Serbia de Răsărit, una dintre cele mai fierbinți dorințe și unul dintre obiectivele primordiale ale mediului asociativ românesc din Valea Timocului. Ne-am bucurat nespus, acum un an de zile, când, pentru prima oară în ultimele două secole de existență a românismului în Serbia, Legea Cetățeniei Române a fost modificată, pentru ca și noi să putem accesa această năzuință supremă. Bucuria noastră a fost, însă, de scurtă durată, deoarece prevederile impuse de articolul nou introdus în lege se dovedesc a avea un puternic caracter discriminatoriu.

Vă rugăm, așadar, să faceți toate diligențele necesare, pentru ca Guvernul României să adopte o nouă propunere legislativă astfel ca și comunităţiile istorice româneşti să dobândească cetăţenia română la nivelul principiului etnic, pentru că doar în acest fel comunitatea noastră românească va putea să-şi conserve identitatea naţională.

Mai mult, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 37/2015 introduce mici facilităţi în ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei române cetăţenilor străini sau persoanelor fără cetăţenie care au contribuit semnificativ la păstrarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii, indiferent dacă sunt etnici români sau de altă etnie. Criterile care reglementează modul de apreciere privind soluţionarea dosarelor de cetăţenie reprezintă o barieră, în sensul că doar persoanele care îndeplinesc condiţii specifice de promovare în mod semnificativ a culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti (cărţi şi articole publicate, activitate stiinţifică şi culturală susţinută, şcolarizare în România...) se încadrează în instrucţiunea MAE, trimisă corpului diplomatic românesc, ceea ce a făcut ca numărul etnicilor românii din Serbia care au cerut cetăţenia română la cele trei misiuni diplomatice din Serbia (Belgrad, Vârşeţ şi Zăieciar) să fie insignifiant.

În felul acesta, nu vom reuşi să păstrăm procesul educativ-instructiv în limba română din Serbia, iar consecinţele vor fi nefaste. În baza Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se reglementează faptul că drepturile persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, denumite în continuare români de pretutindeni sunt garantate. Românii din Serbia sunt parte a filonului românesc, spune legea, drept pentru care, considerăm noi, nu pot primi cetăţenia română printr-o procedură simplificată, aşa cum o poate dobândi un sportiv străin. În multe state din Europa, la baza acordării cetăţeniei, avem exemple de bună practică, mai exact originea etnică.

Ne adresăm dumneavoastră cu respect și considerație, în numele miilor de etnici români din Valea Timocului – Serbia, pentru a adopta o lege a cetățeniei române care să ne fie și nouă utilă și favorabilă, pentru a modifica, mai precis, actuala Lege a Cetățeniei, în așa fel ca și noi, toți românii din Serbia de Răsărit, să putem deveni cetățeni ai României, ai patriei noastre mamă și nu doar aceia care, așa cum spune articolul 8 indice 1, dovedesc prin fel și fel de acte, faptul că au contribuit la promovarea culturii și identității românești.

După ce, de-a lungul mai multor generații, am traversat peste două secole de suferință, de asimilare și deznaționalizare, departe de Țara Mamă și de limba strămoșilor noștri, iar pentru a ne păstra sfintele tradiții și obiceiuri românești, precum și sfânta noastră limbă românească, am fost nevoiți să facem sacrificii majore, după anul 2012, atunci când România a condiționat începerea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, de respectarea drepturilor fundamentale ale minorității românești din Valea Timocului, am început și noi să sperăm că lucrurile vor reveni la o mult așteptată și binemeritată normalitate.

Nu spunem, desigur, că Țara Mamă, România, nu se preocupă de rezolvarea problemelor noastre și nu ne ajută, ba din contră. Dar dincolo de toate semnalele pozitive și ajutoarele venite din România, ceea ce ne dorim cel mai mult, ceea ce așteptăm cu nerăbdare, așa cum spuneam, de mai bine de două secole, este recunoașterea supremă a existenței noastre și totodată a apartenenței noastre la filonul românesc, iar acest obiectiv major se numește CETĂȚENIA ROMÂNĂ. Nu este drept ca noi să nu putem obține cetățenia română, decât în condiții atât de grele și discriminatoriu, atâta vreme cât noi suntem români trăitori pe meleagurile Serbiei, dar mereu cu gândul și cu inima alături de țara noastră mamă – România, atâta timp cât, în ultimii 200 de ani, am păstrat cu sfințenie, în familie, limba și tradițiile și identitatea noastră românească . Gândiți-vă, Excelențele Voastre, că după toate statisticile, în această zonă trăiesc peste 300.000 de români, pe care vicisitudinile istoriei i-a separat nedrept în români și vlahi.

Trebuie spus că, imediat după anul 2012, în mintea și sufletul acestor români din Valea Timocului a încolțit ideea cetățeniei duble, ca unică posibilitate de a se salva de la asimilare și de a ieși din confuzia creată între vlahi și români. Mulți dintre liderii românilor din Serbia, în special cei din Valea Timocului, au explicat parlamentarilor români care reprezintă colegiile de Diaspora faptul că dacă și ei ar putea dobândi cetățenia română, le-ar fi mai ușor să explice oamenilor faptul că trebuie să se declare români și nu vlahi și că astfel vocea comunității românești din această zonă s-ar consolida în una mai puternică și mai decisivă.

Nu uitați nicio clipă faptul că, în timp ce Legea Cetățeniei pe care o are la acest moment România nu ne permite, decât în condiții foarte stricte și restrictive, să putem dobândi cetățenia română, în statele din jurul nostru se dobândește mult mai ușor cetățenia. Bulgaria și Ungaria sunt doar două exemple de bune practici, aici dobândirea cetățeniei de către etnicii bulgari sau maghiari aflați în comunitățile din alte țări este mult mai ușoară.

Bunăoară, Serbia acordă cu multă ușurință cetățenia sârbă etnicilor sârbi din România și din alte state în care sârbii trăiesc în comunități etnice compacte. De ce la ei se poate și la noi nu? Dacă dumneavoastră veți avea voința politică necesară și dacă veți fi cu sufletul și cu inima și alături de noi, Legea Cetățeniei poate fi modificată mai bine și mai corect decât a fost modificată pe 15 septembrie 2015.

Foarte multe dintre întâlnirile cu parlamentarii români de diaspora, cu reprezentanții statului român, cu președintele și premierul României au avut ca subiect central dorința noastră fierbinte de a putea să dobândim cetățenia dublă. În campania pentru alegerea membrilor consiliilor naționale ale minorităților naționale din Serbia, din toamna anului 2014, cetățenia dublă a fost o temă preferată și fluturată des pentru a-i convinge pe români să nu se înscrie pe lista electorală a vlahilor, ci pe cea românească, iar forma actuală a proiectului de modificare a Legii cetățeniei române i-a cam încurcat și derutat pe cei care au sperat că vor putea în sfârșit cere României cetățenia română.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…