cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
__sursa foto:__________ Ziarul LUMINA __sursa foto:__________ Ziarul LUMINA
Ivan Vrzogic Scris de  Noi 11, 2021 - 14986 Views

ANALIZĂ: Când vorbim despre minoritatea românească din Serbia de Răsărit, la ce ne referim?

Mulți dintre noi, și în Serbia, și în România, vorbim despre minoritatea națională română din Serbia de Răsărit, în diverse feluri și în dezbateri și discuții, la mesele rotunde și pătrate, la multe seminarii și în multe pledoarii, dar se pare că încă există confuzie în România, și destul de des printre oamenii care fac politica României. (ACTUALIZAT)

Când vorbim despre minoritatea românească din Serbia de Răsărit, la ce ne referim? Cine se poate considera că aparține minorității române? Cine sunt așa numiți „Vlahi”? Care sunt similitudinile și care sunt diferențele dintre ideologiile de 'vlahism' în Serbia de Răsărit și 'moldovenism' în Basarabia? Care ar trebui să fie rolul al statului român în păstrarea identității românești în Serbia de Răsărit?

După ultimul recensământ în Serbia de Răsărit, care avut loc în anul 2011, în Serbia de Răsărit, adică în sudul Dunării, au fost vreo 35.330 de „Vlahi” și vreo 2.600 de români. Motivul acestui eșec este crearea unei mari confuzii, în mare parte provocată și instigată și din partea partidelor și asociaților românești, care i-a determinat pe mulți români să se declare „Vlahi”.

Există și o explicație clară - conștiința națională a etnicilor români în Serbia de Răsărit niciodată nu e formată clar cum a fost în Voivodina, iar conștiința națională se formează prin învățământ și educație, ori învățământ în limbă maternă pentru românii din Serbia de Răsărit nu există din 1833 deloc și ei sunt supuși asimilării de vreo 200 de ani. Dar povestea e atât de lungă și cu aceste considerente abia începe.

Când vorbim despre minoritatea românească ne referim la cei care se declară ca români, nu la cei care au rădăcinile românești. Da, pentru că cei care au rădăcinile românești sunt vreo 300.000, chiar și mai mulți, dar majoritatea dintre ei nu se declară că atare, în afară de 2.600 de români, și o parte dintre cei 35.330 de „Vlahi”. Statul român trebuie să se lupte doar pentru cei care se declară ca români, și în niciun caz nu trebuie să încerce să convingă pe nimeni ca să se declare ca roman, dacă el său ea nu se simt că atare.

Care este rolul „vlahismului” și cum diferă de „moldevenismul” care se promovează în Basarabia

În primul rând ideologia de „moldovenism” se promovează de imperiul rusesc din anul 1812 când împăratul rus a cucerit Basarabia și în primul rând vrea să spună că Moldovenii sunt altceva decât Românii și limba „moldovenească” este altceva decât limba română. „Argumentul” cel mai des care se folosește este că limba „moldovenească” folosește alfabetul cirilic și ca atare e o limbă limbă separată.

E un argument destul de hazliu pentru toți lingviștii serioși, fiindcă, în primul rând, alfabetul e doar o convenție și nu are nicio legătură cu limba, adică alfabetul latin este ales din partea Academiei Române că alfabet oficial pentru limba română, din motivul că el corespunde cel mai bine cu sistemul fonetic a limbii române, dar la fel dacă altfel se hotărăște se poate folosi și alfabetul chirilic, și alfabetul grecesc, și cel arabic, și cel chinezesc. Totul va fi la fel pentru limba română! Plus că alfabetul chirilic nu are nicio legătură cu rușii, nici cu slavii, fiindcă e inventat de Chiril și Metodie, în secolul al IX-lea, aceștia fiind greci.

În fine în Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrgîstan s-a folosit pe perioada Uniunii Sovietice alfabetul chirilic, deși limbile lor sunt limbile turcofone și n-au absolut nicio legătură cu limbă rusă, la fel ca și în Mongolia s-a folosit alfabetul cirilic. Dar în fine nu contează cum se numește limba română sau „moldovenească”, ea se folosește în Basarabia ! „Vlahismul” în Serbia de Răsărit, deși seamănă cu „moldovenismul”, are și mari diferențe. În primul rând, limba „vlahă”, în ciuda faptului că este creată cu scopul de afirmare a minorității „valahe”, de fapt nimeni nu o folosește! Nici creatorii ei nu o folosesc. Nici Consiliul Național Vlah nu conduce ședințe în limbă „vlahă”, ci în limba Sârbă! Un singur scop de creare a identității 'vlahe' și limbii 'vlahe' este ca să fie împotriva românismului. Adică 'vlahismul' se promovează din partea celor care sunt deja asimilați, care se declară ca Sârbi și celor care în majoritate nici nu mai vorbesc și folosesc o limbă, măcar că e denumită 'vlahă'.

Etichetat cu
Ivan Vrzogic

Corespondent jurnalromanesc.ro din Kladovo și Negotin

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…