cache/resized/a62f3ae3c1cd6a2ffc7b18a352ef232a.jpg
KLADOVO
Pe baza unui proiect aprobat de Departamentul pentru românii de pretutindeni, la Kladovo au loc cursuri de limba română
cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 11, 2018 - 3439 Views

ARONIA, MINUNEA NATURII, PASIUNEA UNUI ROMÂN DIN KLADOVO

În urmă cu trei ani publicam un articol despre un român din satul sârbesc Podvrșka, aflat la 12 km de Kladovo, care a făcut o adevărată pasiune din cultivarea unei plante cu mare căutare în domeniul terapeutic. Milan Trailovici este pensionar și deține o plantație de circa 3000 de metri pătrați de ARONIA, pe care o îngrijește cu multă dragoste. Nu avea la acea vreme o piață de desfacere bine conturată, dar spunea că în următorii ani ar putea asigura o producție anuală de circa 3 tone din miraculosul fruct cu proprietăți de antioxidant. Povestea lui Milan a fost bine primită de cititorii noștri și de aceea am decis să o republicăm.


Milan Trailovici locuiește împreună cu soția sa în satul Podvrșka, care aparține de comuna Kladovo, într-o casă impetuoasă, chiar la intrarea în sat. De la granița cu România și până acasă la Milan sunt aproape 30 de kilometri, iar peisajul în care se află amplasat satul este unul mirific, printre coline.

Soții Trailovici au lucrat aproape două decenii departe de Serbia, tocmai în Danemarca, iar cei doi copii ai lor sunt astăzi la casele lor, în statul nordic. Milan și soția sa au ieșit la pensie, după o viață de muncă, iar pensia frumușică le asigură un trai liniștit în casa din Podvrșka. Din timpul șederii în Danemarca, Milan și-a descoperit pasiunea fierbinte pentru ARONIA, o plantă cu fructe mici, de culoare neagră, asemănătoare afinelor și care este foarte rezistentă la temperaturi scăzute. Această minune a naturii, antioxidant și antiparazitar este prea puțin cunoscută, dar cei care au descoperit-o sunt fascinați de proprietățile ei miraculoase. A adus din nordul îndepărtat al lumii câteva sute de plante și le-a plantat pe terenul său. De la cele câteva plăntuțe, puse în pământ pentru prima oară în anul 2011, Milan Trailovici ajungea, în anul 2015, la o plantație întinsă pe circa 3000 de metri pătrați, asigurată cu irigare automată și îngrijită ca la carte. După 4 ani, plantele pe care le avea în livadă puteau produce până la 3 – 4 tone de fructe pe an. În ultimul an, Milan Trailovici a început să cultive și GOJI.

Milan spune că fructele încep să se coacă prin august și rodesc până spre sfârșitul lunii septembrie, în această perioadă având loc și procesul de recoltare. După 5 ani de la plantare, fiecare plantă produce până la 5 kilograme de fructe, iar la 10 ani de la plantare, fiecare astfel de plantă ajunge la o producție dublă, de circa 10 kg de fructe pe fiecare tufă. Fructele culese sunt vândute proaspete sau uscate, iar un kilogram costă, potrivit spuselor lui Milan, cam 3 euro, la piața din orașul Kladovo, dar și la magazinele din această zonă, pentru că, trebuie spus, că omul nu are deocamdată decât această piață de desfacere. Tot Milan mai spune că foarte multe dintre fructele distribuite în magazinele și piețele Kladovei sunt cumpărate de românii veniți în vizită la Kladovo.

În căutarea unei piețe de desfacere

Milan Trailovici a insistat, atunci când i-am trecut pragul, să gustăm din aceste fructe minunate și chiar ne-a explicat faptul că ele pot fi preparate în mai multe feluri, de la sucul numit aronadă și până la mixturile de aronia cu miere de albine sau chiar cu vin. Gustul fructelor este minunat și aduce cam cu cel al afinelor găsite în zonele submontane ale României. De asemenea, Milan ne-a îmbiat să gustăm atât din fructele uscate, cât și din cele proaspete, pe care le păstrează la congelator.

Pasiunea deosebită și fierbinte pentru cultivarea acestei plante miraculoase, o adevărată minune a naturii, care alungă stresul, nu a reușit încă să se îmbine și cu transformarea într-o afacere în toată regula, pentru că, în general, cultivatorii europeni de aronia au cumpărători ce le preiau, de regulă, producția direct din plantație. Milan caută o piață de desfacere și chiar a trecut la o campanie de marketing intensă, în ultimul an. Astfel, producătorul de aronia a conceput recipiente din plastic de diverse capacități, dar în principal de 250 de grame, în care să poată vinde fructele și uscate, dar și proaspete, dacă vor exista clienți care le doresc. Pe fiecare cutie este lipit un autocolant, exact ca acela pe care în puteți vedea în fotografiile ce însoțesc articolul. Totuși, ca în orice afacere, pasiunea și comerțul rece și bazat pe legi implacabile ale economiei de piață, nu se prea completează chiar de fiecare dată. Acum, Milan are destulă aronia pentru a livra pe orice piață, dar nu are încă un program de marketing și publicitate bine conturat, iar iubitorii acestui minunat fruct de mărimea unui bob de mazăre, trebuie să afle de ceea ce pot descoperi printre colinele între care satul Podvrșka este amplasat.

Milun Trailovici are deja o firmă cu specific agricol, care se numește simplu și frumos AGRO ARONIA, iar curajosul și pasionatul cultivator poate fi găsit de cei care doresc aceste fructe cu proprietăți terapeutice, la telefonul 00381621455919.

Miraculoasa ARONIA

Originar din America de Nord, arbustul de aronia a fost adus în Europa la sfârșitul secolului XIX. În anul 1948 a fost înființată în zona Sankt Petersburg o cultură de 20.000 de arbuști. Se spune că sucul de aronia este o minune a naturii care are proprietăți de cicatrizare.

Arbustul înflorește primăvara și face flori asemănătoare celor de măr. Fructele se coc la sfârșitul verii sau chiar toamna. Aronia produce fructe roșii sau fructe negre, în funcție de soi, ce sunt consumate pentru tratarea bolilor de inimă, diabetului, problemelor colonului, cancerului sau a unor afecțiuni cerebrale. Aronia este subiectul de interes pentru cercetători, care îi descoperă din ce în ce mai multe beneficii pentru sănătate.

Sucul de aronia, are un conținut ridicat de antioxidanți, în special antocianina, este un remediu natural eficient în prevenirea și tratarea numeroaselor afecțiuni.

• este un excelent tonic general
• ajută la detoxifierea organismului
• previne bolile cardiovasculare
• susține elasticitatea vaselor de sânge
• îmbunătățește acuitatea vizuală
• efect antihistaminic
• este un bun antiinflamator
• este anticancerigen
• reglează nivelul glicemiei din sânge
• ajută la controlul greutății

Fructele de aronia conțin cel mai mare aport de antioxidanți, din gama berries, întrecând afinele și coacăzele. De asemenea, cercetătorii spun că aronia este unul dintre cele mai bogate fructe în flavonoizi: antocianine și proantocianidine, responsabili de lupta împotriva radicalilor liberi. Studiile științifice arată concentrații foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine și antioxidanți în fructul de aronia. Mai mult, are în compoziția sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.

Mai mult, consumul de aronia ajuta la sănătatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonării, dar si pentru Alzheimer. Aronia ajuta si la scăderea nivelului de zahar din sânge, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de aronia îmbunătățește răspunsul la insulina si ajuta in scăderea glucozei din sânge. Studiile au arătat că participanții care au consumat un pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 săptămâni au resimțit o schimbare de 22% in ceea ce privește sensibilitatea la insulina. (sursa: www.sanatate-curata.com).

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…