cache/resized/a62f3ae3c1cd6a2ffc7b18a352ef232a.jpg
KLADOVO
Pe baza unui proiect aprobat de Departamentul pentru românii de pretutindeni, la Kladovo au loc cursuri de limba română
cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 15, 2015 - 2421 Views

CURSURILE DE LIMBA ROMÂNĂ ÎI AJUTĂ PE VIITORII STUDENȚI TIMOCENI

Pentru românii din Serbia, statul român a pus la dispoziție, pentru sesiunea de admitere 2015, un număr de 292 de locuri subvenționate la facultățile din România, 200 de locuri fiind cu bursă, iar 92 de locuri fără taxă și fără bursă, Pe aceste locuri vin la studii în țara mamă studenți din Voivodina și din Serbia de Răsărit (Valea Timocului). Circa 100 de candidați din Valea Timocului s-au prezentat, pe 13 iulie 2015, în faxa comisiei mixte a Ministerului Edicației și Ministerului Afacerilor Externe, la Consulatul General al României de la Zajecear. În acest an viitorii studenți nu s-au mai înghesuit la Medicină, ci au accesat și alte specializări.

Comisia mixtă a Ministerului Educației și Cercetării Științifice și Ministerului Afacerilor Externe s-a aflat la Consulatul General al României de la Zajecear, pe 13 iulie 2015, pentru a susține preselecția românilor de pretutindeni în învățământul românesc pentru anul școlar 2015 – 2016. Aproape 100 de tineri s-au prezentat în fața comisiei cu dosarele întocmite conform cerințelor, pentru a obține locuri la facultățile din România, locuri bugetate de statul român, cu bursă sau fără bursă, după caz. Locurile puse la dispoziția comunității românești din Serbia pentru acest an au fost în număr de 292, 200 dintre acestea fiind cu bursă, iar 92 fără taxă și fără bursă.

Chiar dacă, încă de anul trecut, misiunile diplomatice ale României în Serbia au anunțat că tinerii pot veni singuri să se înscrie, fără a mai cere sprijinul mediului asociativ românesc din Serbia, candidații au preferat să ceară sfatul unora dintre asociații, care i-au îndrumat și i-au ajutat atât la completarea dosarelor cât și logistic cu transportul până la consulat și cu consultanță de specialitate.

Tinerii veniți la Zajecear au aplicat, spre diferență de anii în care mai toți se înghesuiau la medicină genearală, medicină dentară sau farmacie, în această sesiune, și la alte specializări de studiu, precum informatică, limba română, economie, kinetoterapie, dar și la specializări din cadrul Politehnicii. De altfel, domeniile oferite de staul român au fost dintre cele mai variate: Matematică și științe ale naturii; Științe biologice și biomedicale; Științe inginerești: Științe Sociale; Științe umaniste și Arte; Știința Sportului și Kinetoterapie. Repartizarea pe locurile solicitate se face în funcție de mediile de absolvire de la liceu, dar și pe baza cunoașterii limbii române.

Cursurile de limba română, un atu în plus pentru viitorii studenți

Cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, ținute atât în școlile de stat, cât mai ales în centrele culturale înființate în Valea Timocului, au fost binevenite pentru cei care vor să urmeze cursurile unei facultăți în România și asta nu numai pentru că o bună cunoaștere a limbii române poate duce la eliminarea anului pregătitor. Iar cea mai bună dovadă a acestui avantaj simțit de tinerii care doresc să studieze în România este faptul că o mare parte dintre ei au început să devină mult mai interesați să se înscrie la cursurile de limba română ale centrelor culturale românești din Timoc.

Toți copiii din Kladovo care au fost la preselecție la consulat sunt absolvenți ai cursurilor de limba română cu elemente de cultură națională ale Centrului Cultural Românesc din Kladovo. Ei au fost foarte mulțumiți că au studiat limba română la Centrul nostru și au recunoscut că dacă nu știau aproape de loc limba română, acum se descurcă foarte bine nu numai la vorbit, ci și la scris și citit. Acum ei spun că o să le fie mai ușor la facultate, pentru că au învățat limba română!", a declarat directorul Centrului Cultural Românesc din Kladovo – Tihan Matasarevici.

„Este un câștig imens pentru comunitatea românească din Serbia faptul că au început să se facă cursuri de limba română cu elemente de cultură națională!"

Nona Mihaiela Iorga, consilier juridic în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin este o persoană foarte activă în domeniul sprijinirii educației în limba română pentru românii din Serbia și chiar pune bazele unei asociații care va primi în scurt timp personalitate juridică și care se va ocupa de activități culturale.

Doamna Iorga ne-a declarat că este un câștig imens pentru comunitatea românească din Serbia faptul că au început să se facă cursuri de limba română cu elemente de cultură națională, în special prin intermediul Centrelor culturale românești deschise în Valea Timocului, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Să știți că și noi avem, aici la Reșița, mulți studenți timoceni, iar faptul că acolo în Timoc se fac cursuri de limba română este un câștig imens pentru viitorii studenți care vor veni în România, pentru că ei se vor descurca mult mai bine și poate chiar vor putea să elimine acel an pregătitor. Noi chiar ne dorim să aducem profesori de limba română la Centrele culturale din Timoc, care să poată să îi ajute pe copiii fraților noștri să deslușească mai bine tainele limbii române, să învețe să citească și să scrie în limba română!", ne-a declarat Nona Mihaiela Iorga.

Sprijin din parte asociațiilor

Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea" în colaborare cu Asociația Românilor – Vlahilor „Traian" au sprijinit copiii care au dorit să se înscrie la studii la facultățile din România, i-au ajutat să întocmească dosarele și chiar i-a ajutat să ajungă la consulat, deoarece o parte din copii au venit de la Kladovo cu un microbuz special închiriat în acest scop.

Au fost circa 50 de copii de pe raza comunei Kladovo, iar Tihan Matasarevici ne spune într-un interviu telefonic faptul că restul copiilor care au umplut curtea Consulatului General al României la Zajecear veneau și din alte zone precum Petrovac na Mlavi, Majdanpek, Bor, Donji Milanovac, Boljevac, Veliko Gradiște. Aceștia au ales domenii de studiu precum medicina, informatica, limba română, Kinetoterapia, ingineria robotică sau dreptul. Spre diferență de obișnuința ultimilor 5 – 6 ani, candidații nu s-au mai înghesuit în masă la specializările medicinei, ci au abordat și alte specializări utile comunității românești din Serbia.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…