cache/resized/3b24a48add5f9dda4266e735456154f9.jpg
DIASPORA
Radu Cosma va exercita conducerea activităţii curente a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni până la numirea
cache/resized/913a061fc8d4201d919fd25d3784070a.jpg
DIASPORA
Briefing susținut de reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan, pe tema stadiului
cache/resized/beb3d55ab86dca5fd77c4955d91da19b.jpg
DIASPORA
În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare”, TVR Internaţional vă aduce
cache/resized/0e47eff0edaed8ffcf7492317c52eefc.jpg
CHISINAU
Controversatul politician, fugit din țară, imediat după instalarea Guvernului Maia Sandu, rupe tăcerea pe contul său de
cache/resized/3aa0aeadced1d84b4136e1148cc33449.jpg
MAJDANPEK
Locuitorii unui mic sat românesc, de pe Valea Timocului, vor să construiască o biserică românească. De peste două
cache/resized/b42f2a2555c1968bb270b12db90bb6f5.jpg
DIASPORA
22 februarie 2020 – Sala Polivalentă Palavela Torino - singurul oraș din Italia pe harta turneului aniversar
cache/resized/220bd3cf9da44e41294c259dec1e276a.jpg
INTERVIU
Un interviu deschis și sincer cu George Simion, activistul care vrea UNIREA! În premieră despre partidul politic pe
cache/resized/9da5ba81c3963eb97cc335e08d6467ac.jpg
CHISINAU
Patru noi mandate de deputați în Parlamentul Republicii Moldova! Circumscripțiile uninominale 17, 33, 48 și 50 și-au
cache/resized/8dc57829d6f1d85f4446e00eac6e7d59.jpg
BALTI
Președintele Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, pare să fie pe val după ce a obținut o victorie
cache/resized/10fc12c6e28305d57ba08f09321457cb.jpg
DIASPORA
Lista secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale, aprobate prin hotărâre a Autorității Electorale
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Aug 31, 2016 - 3111 Views

CER ROMÂNIEI CETĂȚENIA PE BAZĂ DE ORIGINE ETNICĂ

„Românii Independenți din Serbia solicită, ca orice membru al comunitaţii istorice româneşti din Serbia, care poate atesta prin acte apartenenţa la filonul (etnia) românească (părinte, bunic, străbunic-ascendent) să poată beneficia de cetăţenia română, respectiv toți cei care îşi asumă apartenenţa română”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de liderul RIS, Dorinel Stan.

Președintele Asociației Românii Independenți din Serbia (RIS) solicită mai multă seriozitate din partea României atunci când este vorba de acordarea cetățeniei române. Într-o scrisoare deschisă, președintele RIS, Dorinel Stan arată faptul că modificările aduse în luna septembrie a anului trecut la Legea Cetățeniei Române sunt ineficiente și nu produc efectele scontate. Vă prezentăm mai jos scrisoarea emoționantă semnată de liderul RIS:

„Minoritatea naţională română din Serbia, incluzând şi filonul cultural românesc, potrivit limbii, etniei, conştinţei identităţii, culturii şi tradiţiilor proprii, se consideră parte organică a naţiunii române, care doreşte să-şi păstreze nealterată identitatea naţională şi se opune proceselor de asimilare şi deznaţionalizare. În Serbia, ca pretutindeni în Europa unde se recunoaşte Împărăţia lui Dumnezeu, toate minorităţile beneficiază de dreptul de a avea cetăţenia statului de origine. Românii din Serbia nu au fost niciodată cetăţeni ai statului român, dar îşi doresc acest lucru şi drept natural, care reprezintă un instrument pentru păstrarea identitară şi spirituală, o mândrie de apartenenţă naţională.

Românii Independenti din Serbia (RIS) - Organizaţia de determinantă a mediului asociativ românesc, face apel la elita politică românească (Guvernul României) să adopte o nouă propunere legislativă pentru ca comunităţiile istorice româneşti să dobândească cetăţenia română la nivelul principiului etnic, astfei încât comunităţiile istorice româneşti să-şi poată conserva identitatea naţională.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.37/2015 introduce mici facilităţi în ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei române cetăţenilor străini sau persoanelor fără cetăţenie care au contribuit semnificativ la păstrarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii, indiferent dacă sunt etnici români sau de altă etnie. Criterile care reglementează modul de apreciere privind soluţionarea dosarelor de cetăţenie reprezintă o barieră, în sensul că doar persoanele care îndeplinesc condiţii specifice de promovare în mod semnificativ a culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti (cărţi şi articole publicate, activitate stiinţifică şi culturală susţinută, şcolarizare în România...) se încadrează în instrucţiunea MAE, trimisă corpului diplomatic românesc, ceea ce a făcut ca numărul etnicilor românii din Serbia care au cerut cetăţenia română la cele trei misiuni diplomatice din Serbia (Belgrad, Vârşeţ şi Zăieciar) să fie de două cifre. Înseamnă, un român din Serbia care a absolvit o şcoală românească în Serbia este discriminat negativ, în comparaţie cu cel care a terminat în România. În felul acesta, nu vom reuşi să păstrăm procesul educativ-instructiv în limba română din Serbia, iar consecinţele vor fi nefaste. În baza Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se reglementează:
a) Drepturile persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, denumite în continuare români de pretutindeni.

Aşadar, românii din Serbia (valahii) sunt parte a filonului românesc, spune legea, dar nu pot primi cetăţenia română printr-o procedură simplificată, aşa cum o poate dobândi un sportiv străin. În multe state din Europa la baza acordării cetăţeniei, avem exemple de bună practică (originea etnică).

Românii Independenti din Serbia solicită, ca orice membru al comunitaţii istorice româneşti din Serbia, care poate atesta prin acte apartenenţa la filonul (etnia) românească (părinte, bunic, străbunic-ascendent) să poată beneficia de cetăţenia română, respectiv toți cei care îşi asumă apartenenţa română.

Trăim într-o societate democrată europeană bazată pe principiul discriminării pozitive şi cerem ca toţi cetăţenii străini care provin din rândul comunităţilor istorice româneşti din afara graniţelor României să aibă dreptul la dobândirea cetăţeniei române -Un ACT ISTORIC pentru românii din jurul României”.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…